keresés

2019. május 6., hétfő

Az Index lelete és tisztes jelene

Index - NINCS MÁSIK_

Az Index egy olyan internetes újság megvalósítására törekszik, amely megpróbál minél szélesebb körben publikálni, így például az egyes blogokban nem csak a TV-ről lehet olvasni, hanem külön egyes műfajokról, akár a sorozatokról is. A híreket legnagyobb százalékban hírügynökségektől veszik át, és sok esetben bármiféle módosítás nélkül le is közlik.

A több mint 70 fős szerkesztőgárda igazi közösségként működik, inkább egy civil szervezetként fogható fel, annak minden előnyével és hátrányával. Az ötleteiket megosztják egymással, amiből bárki szabadon meríthet ihletet az írásához. Az Index sokszor vállalja őszinte véleményét egy-egy írásában, vagy éppen vállalkozik lehetetlennek tűnő feladatokra. Az egyik ilyen kiemelt vállalkozás például az egyik kolléga minimálbérből való megélésének próbája volt.



Elődje az Internetto volt, az egyik első magyar tartalomszolgáltató, amely 1998-ban már jelentős sikereket tudhatott magáénak. Különféle befektetői, tulajdonosi és szerkesztői konfliktusoknak köszönhetően az Internetto csapatából kilépett Nyírő András, Uj Péter és Gerényi Gábor. Ők hárman, Kőrösi Ákos Zsolt befektetővel kiegészülve alapították meg 1999-ben az Indexet. Az induló portál főszerkesztője Nyírő András lett, egészen 2000-ig, amikor távozott az Indextől. A háttérben különféle viták húzódtak meg a szerkesztők, tulajdonosok és Nyírő között, de erről a felek nem nyilatkoztak.
2001-ig az Index tulajdonosi köre többször is megváltozott, miközben a portál látogatottsága folyamatosan növekedett a különféle fejlesztéseknek köszönhetően. Viszont a bevételük nem állt arányban a népszerűség növekedésével, egészen 2003-ig mínuszban vagy nullszaldósan zárták mérlegüket.

Az Index fő rovatai elsősorban a hírszolgáltatásra épülnek: a Belföld, Külföld, Gazdaság, 24 óra, Bulvár, Időjárás elsősorban a tematikusan rendezett friss hírek megjelenítését szolgálják
2007 óta  a blogajánló, ahol nemcsak az Index saját blogjai, de a blog.hu egyéb blogjaiból találhatunk válogatást. Az oldalon lejjebb haladva a belföldi, külföldi hírek után a kulturális és sporthírek következnek. Több tematika kapott saját nevet, a mozis témák a Cinematrix, míg a sporttal foglalkozók a Sportgéza címen találhatók meg. Két fontos melléklet fut még saját néven; az autókkal-motorokkal foglalkozó TotalCar, míg az Index divat, életmód és bulvár melléklete a Velvet nevet kapta. E két utóbbi tulajdonképpen önmagában is portál, saját blogokkal, mellékletekkel sőt a Totalcar esetén külön fórumcsoporttal.

blog.hu saját indexes blogjai közül több is szerepel rendszeresen a címlapon, mint a televíziózással és tömegmédiával foglalkozó Comment.Com, valamint a bulvármédia vadhajtásait taglaló Subba. A lap legalján saját videomegosztójának, a IndaVideo ajánlója található, mely ugyan sok pozitív kezdeményezést tartalmaz, pl. máshol nem látható mozifilmeket, melyeket ingyen lehet megtekinteni.
2018. szeptemberében az index társoldalai kormány közeli tulajdonba kerülek. A Cemp-x online alá tartozik többek közt a Dívány, a Femina, a Port.hu, a TotalCar, és a Napi is, ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft. Ezek a lapok és az értékesítő cég is mennek az új tulajdonosokoz Oltyán Józsefhez és Ziegler Gáborhoz.

Az Index jelenleg független

A blogok, „vagyis egy folyamatosan frissülő, szubjektív tartalmú, valamilyen téma köré szerveződő weboldal megjelenésében, elterjedésében és térhódításában látja az Index a jövőt, vagyis azt, hogy az információt előbb utóbb a bloggerek, vagyis a blogok készítői fogják szolgáltatni, akiket nehéz lesz majd megkülönböztetni a hivatásos újságíróktól. Az embereknek azonban meglesz a lehetőségük arra, hogy kiválaszthassák a számukra hiteles forrást. Célja felszívni ezen bloggerek javát, és helyet biztosítson számukra a megjelenéshez.

Longform-cikkei, avagy a legrelevánsabb fél órás, átfogó olvasmányai:
https://index.hu/kultur/eletmod/2017/07/31/kijottem_ide_egy_boronddel_es_a_nagy_arcommal/
https://index.hu/kulfold/2016/07/07/menekultvalsag_migransok_hatarzar_polgarhaboru_menekulttabor_2015/
https://index.hu/kultur/2016/12/22/honnan_erkezik_a_karacsonyi_hal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése