keresés

2024. március 16., szombat

5G a kikötőben

A BASF vegyipari vállalat 5G technológiájú magánhálózatot építene ki az antwerpeni kikötőben, és ehhez a Citymesh hálózatépítő céget bíznák meg. A kormányzat regionálisan 21 Industry 4.0 projektbe húszmillió eurót fektet; ebből hét kivitelezését a francia Orange szolgáltató  nyerte el.

A helyi média szerint ez az első belga 5G-s magánhálózat. Az elsőre szokatlan projekt befejezésére a BASF kettő évet szán. Szerintük a beruházás a kikötő szolgáltatásai mellett a biztonságot is javítaná.

Industry 4.0

Az Industry 4.0 (a „negyedik ipari forradalom”) az internetet és okos megoldásokat integrálja a gyártóipar igényeire szabva: valós idejű döntéstámogatással és megnövekedett flexibilitással segíti a gyártás és szállítás folyamatát.

Egyes gyárak az AI és a gépi tanulás segítségével fejlődnek. A különféle érzékelők és a robotika lehetővé teszik egyes folyamatok teljes automatizálását, valamint a problémák korai felismerését, ami a költségeket is csökkenti.
 

Más próbálkozások

Az Orange és a KPN cégek korábban bemutatták terveiket a Westerschelde, az egyik legfontosabb belga vízi útvonal 5G segítségével történő digitalizációjára.

Az alacsony magasságon sugárzó hálózat célja, hogy bemutassa, az ilyen kapcsolatok hogyan segíthetik a kikötők, a légi közlekedés és a globális ellátási lánc működését.

A Citymesh hasonló hálózatokat épített ki a zeebrugge-i kikötőben és a brüsszeli repülőtéren, valamint több ismeretlen helyszínen is.
 

Lassú átállás

Az 5G kapcsolat kiépítése a 3GPP protokoll új verziójával időszerűvé vált. A hasonló beruházások eddig a 4G-re/LTE-re támaszkodtak; Belgiumban az 5G bevezetése nagyon lassan halad. A Citymesh a Proximusszal megállapodva egyedi, 100 MHz-es hálózatot akar kiépíteni. Korábban hetven, a helyi sürgősségi szerveknek szállítandó biztonsági drón gyártását jelentették be.

Petra De Sutter távközlési miniszter elismerte a lassú átállást, ezt próbálják ellensúlyozni a húszmillió eurós beruházással.
 

A technológia hasznossága

A Citymesh és a BASF szerint az 5G megemelt sávszélessége javítja a biztonságot, segíti a tűzmegelőzést és a kikötő folyamatos figyelésével javítja a hatékonyságot. A logisztikai folyamatok segítése mellett alkalmas a biztonsági kamerák képének továbbítására is.

A BASF a kikötőben hatszáz hektáros etanolüzemet épít, amely 54 egymással összekapcsolt gyáregységből áll. Szerintük az 5G kiépítésével a létesítmény hatékonysága harminc százalékkal növelhető.
 

Fejlesztési irányok

Az Orange 2025 végére Belgium 5G lefedettségét 90%-ra növelné, emellett két helyszínük (Liège és Antwerpen) is működik, ahol az 5G egészségügyben, a médiában, a hadiparban és az okos városok fejlesztésében betöltött hatását is vizsgálják.

A kormányzat szerint beruházásaik célja a katasztrófa-elhárítás, a baleseti jelentések és a dinamikus áteresztőképességű útkereszteződések fejlesztése.
 

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése