keresés

2024. március 7., csütörtök

Ukrajna sajtóközleményben állítja, hogy feltörték az orosz védelmi minisztérium rendszereit

Az ukrán katonai hírszerzés, a GUR azt állítja, hogy kiberspecialistái sikerrel jártak legutóbbi hadműveletük alkalmával, amely során behatoltak az orosz védelmi minisztérium szervereire és onnan érzékeny, titkosszolgálati információkat is tartalmazó dokumentumokat szereztek meg.
Ha a hír igaz, az komoly csapást jelenthet az oroszoknak: az ukrán sajtóközlemény szerint a GUR az orosz védelmi minisztérium több mint 2000 egysége közötti kommunikációs elemeket – parancsokat, jelentéseket, utasításokat –, illetve az oroszok titkosításra használt szoftvereire vonatkozó információkat is megszerzett.

Az ukránok bizonyítékul négy képernyőképet osztottak meg – ezek hitelessége egyelőre nem alátámasztott.

Többfrontos háború

A mostani már a sokadik felvonás az orosz-ukrán háború kiber-frontján. 2023 decemberében súlyos támadás érte a Kyivstar ukrán távközlési szolgáltatót, amelynek eredményeként több mint 24 millió ember maradt internet-hozzáférés nélkül Ukrajna-szerte, de a támadás következtében légiriadó-rendszerek is leálltak.

2024 januárjában válaszul a Blackjack nevű ukránbarát hackerekből álló csoport indított kibertámadást az orosz M9com internetszolgáltató ellen. A behatolók akkor is azt állították, hogy 50 GB bizalmas adatot zsákmányoltak a hadművelet során.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a híreket.

Forráscikk: hvg.hu/tudomany/20240305