keresés

2024. március 6., szerda

Ki az online térből az utcára - Influncerek, youtuberek, ismert tartalomgyártók tüntettek a Hősök terén



Idén februárban hatalmas közfelháborodást okozott az ún. kegyelmi botrány, mely során kiderült, hogy a köztársasági elnök felmentette K. Endrét, a gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki a gyermekotthonban történt pedofil ügyben volt érintett és annak eltussolásában segédkezett. A botrány következtében az államfő és az igazságügyi miniszter lemondott.

Odakint most szörnyek járnak

Elsők között reagáltak hazánk új generációs tartalomgyártói, akik a gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálatát és aktív cselekvést sürgettek az ügyet érintően. Pottyondi Edina főszervező Odakint most szörnyek járnak címmel tüntetést jelentett be további népszerű tartalomgyártók közreműködésével. Az eseményt Gulyás Márton (Partizán) konferálta, több ismert youtuber és influencer is felszólalt: Osváth Zsolt (ZSHOW time), Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter (Nemekarokbeleszólni), Szabó Márton Csoki (Jólvanezígy) és Baukó Attila Azahriah zenész, korábban Paul Steet néven tevékenykedő youtuber, „aki személyesen nem jelent meg, de videóüzenetben üzent a tüntetőknek”. A szervezők közül Gyurkó Szilvia (Hintalovon) gyermekjogi tanácsadó szakember, Bányai Judit (Nemekarokbeleszólni) és Nagy Ádám (Jólvanezígy) nem mondott beszédet. Több százezren követték az eseményt internetes kapcsolattal, élőben közvetített többek között a Partizán, valamint az ATV Magyarország Youtube-csatornája is.

Ki az online térből az utcára

A társadalmi  kiálláshoz meghirdetésekor szinte azonnal több száz magyar híresség csatlakozott, az eseményt hozzávetőlegesen ötvenezren igazolták vissza a Facebook közösségi oldalon. Ám ennél jóval többen kint lehettek a tüntetésen. Pottyondi Edina így ír posztjában: „Nem 50 ezren voltunk, hanem legalább 150 ezren. És erre is azt mondják, hogy egy konzervatív becslés”. Ilyen megmozdulásra, melyet politikusok helyett tartalomgyártók szerveztek, még nem volt példa nemhogy hazánkban, de sehol máshol a világban. Az online világban valami megmozdult, az eddig látott clicktivism-jelenség helyett, egy társadalmi ügy érdekében tényleges cselekvés történt. 

Globális sajtóvisszhang 

A gyermekvédelmi rendezvényről a világsajtó is beszámolt, többek között a brit The Guardian napilap, a prágai székhelyű Radio Free Europe/Radio Liberty (magyarul: Szabad Európa Rádió) és az Associated Press (AP News) amerikai hírügynökség egyaránt megemlékezett az eseményről. A médiumok felhívták a figyelmet a kivételes esemény különlegességére, mely a fentieken túl abban is megmutatkozik, hogy az utcára vonulók jelentős része fiatal. Az RFE/RL kiemelte, hogy egy friss felmérés szerint Magyarországon a harminc év alatti korosztály 60 százaléka elégedetlen a demokrácia jelenlegi állapotával, 43 százalékuk egyetlen politikai pártot sem támogat. Egy másik tanulmányban a megkérdezettek mindössze alig egyharmada nyilatkozott úgy, hogy szavazni fog a választásokon.

Adománygyűjtés, webes társadalmi projektek

A szervezőknek közel negyedmilliárd forint összegű adományt sikerült összegyűjteniük az Utcáról Lakásba! Egyesület számára, amely az „egykori bántalmazott, hajléktalanságban élő fiatalokat fogja segíteni”. Három Kérdés elnevezéssel elindítottak egy egyedülálló weboldalt is, mely segítséget nyújt, ha kérdéseket szeretnénk feltenni választott képviselőink számára. A szervezők azért fogalmazták meg ezeket a kérdéseket, mert „emlékeztetni szeretnék a politikusokat a gyerekbántalmazás ügyére”. A kezdeményezésnek köszönhetően létrejött továbbá a Bántottak elnevezésű áldozatsegítő Instagram-oldal, melynek jelenleg már több, mint 87 ezer követője van.



Felhasznált források:

A kép forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése