keresés

2024. március 7., csütörtök

A világ digitális gyűjteményei - Múzeumok

 A digitalizáció napjainkra az élet szerves részévé vált. A technológia fejlődésével ez a folyamat egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudományok és a kultúra minden területén. Előző szemlémben a könyvtárak jelenlétéről számoltam be az online térben. A második témája a múzeumok digitalizálása.


Múzeumok



A digitális múzeum kifejezés gyűjtőfogalom. Magában foglalja azokat a múzeumi tevékenységeket, szolgáltatásokat, melyek során a múzeumi dolgozók és látogatók digitális eszközökkel kapnak információt a múzeumi gyűjteményekről és kutatásokról. A digital museum megnevezés tágan értelmezett használata mutatja, hogy egy új, a technológiával együtt folyamatosan változó terület. A digitális bölcsészet (Digital Humanities) tudományág egyik részterületének is tekinthető.
 

Néhány példa múzeumi digitalizálásra:

British Museum, London

A British Museum figyelemre méltó gyűjteménye az emberi történelem és kultúra több, mint kétmillió évét öleli fel. Évente több, mint hatmillió látogató éli át a gyűjteményt, olyan világhírű tárgyakat is beleértve, mint a Rosette-i kő, a Parthenon szobrok és egyiptomi múmiák. A British Museum és a Google Cultural Institute kollaborációja, a The Museum of the World interaktív weboldal lehetővé teszi hogy a látogatók a virtuális térben is körbejárják a Great Court-ot és felfedezzék a gyűjteményt.

Guggenheim, New York

Azok számára, akik képtelenek személyesen meglátogatni New York City Frank Lloyd Wright tervezte Guggenheim Múzeumát, egy online látogatás lehet a második legjobb lehetőség. A Solomon R. Guggenheim Alapítvány kollaborálása a Google-lel lehetővé teszi, hogy a látogatók a Google Street View-ban keresztül sétáljanak a rotundáján és több, mint 120 művét tekintsék meg az impresszionista, poszt-impresszionista, modern és kortárs korokból. 

Musée d'Orsay, Párizs

Virtuálisan át lehet sétálni ezen a népszerű galérián, amely több tucat híres műnek ad otthont 1848 és 1914 között élt és dolgozott francia művészektől. Többek között Monet, Cézanne és Gauguin műveit lehet megtekinteni.


Digitális Művészeti Múzeum, Tokyo

Mori Digitális Művészeti Múzeum a világ első dedikált digitális művészeti múzeuma. A közel tízezer négyzetméteres helyszín 2018-ban nyitott meg Tokyóban, tárlata elképesztő látványt nyújt. Interaktív installációkat, kortárs művészek tárlatait és állandó kiállításokat lehet megtekinteni. Akár szó szerint el is lehet veszni a színes és mozgó állomképeket ábrázoló kiállítótermekben. Összesen 520 számítógép és 470 projektor kelt életre 50 interaktív installációt. Ezek egy részét a látogatók is tudják befolyásolni az okostelefonjuk segítségével, vagy akár a puszta jelenlétükkel. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése