keresés

2024. március 10., vasárnap

Hogyan alkalmazzák a csalók az Ai-t virtuális emberrablásoknál

A bűnözők az Ai segítségével most már arra is képesek, hogy egy családtagnak kiadva magukat az emberektől váltságdíjat követeljenek. A mesterséges intelligencia által végrehajtott hangklónozási technológia miatt a szakértők úgy vélik, egyre gyakoribb lesz a jövőben a virtuális emberrablások száma. 

Mi is az a virtuális emberrablás, és hogyan viszik végbe ?

A hagyományos emberrablásokkal ellentétben a virtuális emberrablás során valójában senkit sem rabolnak el a bűnözők-mármint közvetlenül. A bűncselekmény során a csalók kapcsolatba lépnek az áldozatokkal azzal az állítással, hogy szerettüket elrabolták. Habár a virtuális emberrablásnak számos formája létezik, egy dolog mindig közös bennük, hogy az áldozatoktól váltságdíj kifizetését, vagy bizalmas információk felfedését követelik. 

A bűnözők általában kétféleképpen viszik végbe a csalást. Első körben felkutathatják a lehetséges áldozatokat akiket majd aztán felhívnak, hogy pénzt próbáljanak kicsikarni belőlük. Ezután azonosítják azt a személyt (általában gyereket) akit majd megszemélyesítenek. Miután kitalálták a leghihetőbbnek mondható szituációt ami kapcsán felhívják a célpontot, elkészítik a hamis hangfájlokat és végül jöhet a meggyőzés, hogy elrabolták a családtagját. Gyakran azonban először olyan áldozatokkal lépnek kapcsolatba, akik valamilyen szempontból védtelenek, így például a fiatalabb korosztályt, vagy bevándorlókat, akiket aztán érzelmi manipulációval szigetelnek el családjaiktól.

Figyeljünk oda, mit osztunk meg magunkról a közösségi médiában...

A kiberbűnözők elsősorban a közösségi média oldalakat használhatják fel arra, hogy összegyűjtsék az áldozatok személyes adatait, fotóit és közzétett videóit. A TikTok, Instagram és Facebook-on megosztott videókból a csalók könnyedén átalakíthatják az emberek hangját Ai programokkal (VcaaS, Voice Cloning-as-a-Service). Csizmazia-Darab István kiberbiztonsági szakértőt idézve,,az információk forrása szinte mindig a közösségi média, ezért nagyon fontos, hogy milyen nyilvánosan elérhető adatot osztanak meg magukról az internetezők


 

Pár hónappal ezelőtt virtuális emberrablás történt egy Amerikában tanuló kínai középiskolás cserediákkal is, aki tavaly december végén tűnt el Utah államban. A fiú szülei elmondták a rendőrségnek, hogy a csalók 80,000 $-os váltságdíjat követeltek (amit végül ők el is utaltak nekik), ami mellé egy képet küldtek a fiúról, amiről kiderült, hogy ő készítette magáról. A helyi rendőrség úgy véli, a középiskolás manipulálása már egy hónapja elkezdődhetett, ugyanis korábban Provo-ban látták őt a helyi rendőrök, ahogy egy kempingfelszerelést cipelt magával. Még aznap hazaszállították a befogadó családjához, arról azonban nem tett semmi említést, hogy bárki is megfélemlítette vagy manipulálta volna. A csalók valószínűleg manipulálással vették rá, hogy izolálja el magát, mondván, ha nem tesz eleget az előírt követeléseiknek, a családja fogja bánni.A szülők december 28.-án értesítették az iskolát az eltűnésről, akik aztán a rendőrséghez fordultak. Végül december 31.-én találtak rá a nyomozók az eltűnt cserediákra egy erdős területen.

Csökken a váltságdíjkifizetések száma 

 

 

Habár az átverések száma továbbra is magas, mégis úgy tűnik az emberek már egyre kevésbé dőlnek be ezeknek. A Bleeping Computer közölte, a csökkenésnek több oka is lehet, például ,,a szervezetek jobb felkészültsége, hogy egyre kevesebben dőlnek be a kiberbűnözőknek, illetve bizonyos régiókban, illegális a váltságdíj kifizetése."  

Azonban még mindig fontos hogy az emberek tisztában legyenek a túl sok személyes információ megosztásának lehetséges kockázatairól. Azáltal, hogy odafigyelünk mit osztunk meg és kikkel, csökkenthetjük az esélyét, hogy áldozatul essünk nemcsak ilyen, de ehhez hasonló csalásoknál.

 

Források: https://hvg.hu/tudomany/20240302_Hangklonozassal_verik_at_a_szuloket_bunozok_emberrablast_szinlelve 

                https://www.bleepingcomputer.com/news/security/ransom-payments-fall-as-fewer-victims-choose-to-pay-hackers/

                https://www.forbes.com/sites/jamesfarrell/2024/01/02/what-is-cyber-kidnapping-chinese-exchange-student-latest-victim-of-disturbing-trend/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése