keresés

2024. március 23., szombat

A József Attila Könyvtárból bárki, bárhonnan kölcsönözhet

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség ezekben a napokban, 2024. március 21-28. között rendezi az idei 25. Internet Fiesta rendezvénysorozatát, Internet Fiesta PRO: Értelem és érzelem címmel. Az eseménysorozat keretében sajtótájékoztatón jelentette be a tatabányai József Attila Könyvtár igazgatója, Mikolasek Zsófia, hogy a föld minden lakója számára elérhetővé vált e-book állománya. Büszkén tette hozzá, hogy a hazai könyvtárak közül a tatabányai az első, amely erre lehetőséget tud biztosítani.

e-könyv kölcsönzés

A könyvtár 2023. júliusában, az országban először vezette be a felhő alapú e-book kölcsönzést, amely a beiratkozott könyvtári tagoknak nyújt lehetőséget az e-könyvek olvasására. A kölcsönzést hosszú előkészítési folyamat előzte meg. A könyvtár gyakorlatában már évekkel korábban megjelent a digitális tartalmak befogadása és katalogizálása, ugyanis különböző elektronikus formátumban érkeztek dokumentumok, szakdolgozatok. A szolgáltatás bevezetése komoly elemzést követően történt meg. 

A József Attila könyvtár az e-könyv kölcsönzést a Bibliotheca CloudLibrary, felhőalapú digitális tartalomkölcsönző alkalmazás bevezetésével oldotta meg. Használatakor nincs szükség e-olvasók beszerzésére, kölcsönzésére, szervizelésére. Az alkalmazás úgy lett kialakítva, hogy a könyvtárhasználók számára bárhol elérhető legyen. A megyei könyvtár ezt a lehetőséget kívánta mások számára is elérhetővé tenni. 

Az e-book kölcsönzés nyári bevezetésekor a könyvtárba beiratkozott olvasók az olvasójegyük azonosító száma és jelszó használatával azonnal birtokba vehették a szolgáltatást. A most bevezetett újdonság az online beiratkozás lehetősége, mely lehetőséget teremt arra, hogy valóban a világ bármely pontjáról, bárki kölcsönözzön e-könyveket a megyei könyvtár állományából. 

Forráscikk: A világ bármely pontjáról kölcsönözhetik az e-könyveket kemma.hu - 2024. március 22.

Kép: Török Csaba és Mikolasek Zsófia az e-book kölcsönzést bemutató sajtótájékoztatón Fotó: S. G. / Forrás: 24 Óra / kemma.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése