keresés

2024. március 15., péntek

A Mistral AI bemutatta a ChatGPT európai riválisát

 

A francia Mistral AI 2024. február 26-án indította el a ChatGPT4 európai riválisának tekinthető Le Chat chatbotot - adta hírül a Le Monde. A Le Chat Mistral Large nevű nyelvi modell harmadik generációja a vállalat szerint csúcsszintű érvelési képességekkel rendelkezik, és folyékonyan beszél franciául, angolul, németül, spanyolul és olaszul. A párizsi székhelyű startupot a Meta Platforms és a Google DeepMind korábbi alkalmazottai 2023 tavaszán alapították. A cég azonban eddig nem a termékei miatt volt ismert, hanem azért, mert meghökkentő mennyiségű befektetői pénzt vonzott. Összesen mintegy félmilliárd dollárt kapott európai alapoktól és az amerikai Andreessen Horowitztól. A Mistral AI piaci értéke jelenleg mintegy kétmilliárd dollár.

A Mistral AI partnerségre lépett a Microsofttal

Le Chat bemutatása után nem sokkal a Microsoft közleményt adott ki arról, hogy 15 millió eurót (nagyjából 5,8 milliárd forintot) befektetett a párizsi székhelyű Mistralba. A beruházás viszont felháborodást váltott ki az európai parlamenti képviselők körében és gyors versenyhatósági vizsgálatot követeltek, mert szerintük a Microsoft egyeduralmat szeretne létrehozni a technológiai iparban. Az uniós törvényhozók azt akarják, hogy vizsgálják meg a megállapodást, mivel így a redmondi vállalatban túl nagy hatalom koncentrálódik. Érdekes megemlíteni, hogy a Microsoft ellen jelenleg is folyik egy vizsgálat, amit a trösztellenes hatóságok indítottak az Open AI-al létrejött partnersége miatt. 

Le Chat Mistral

A mesterséges intelligencia feltörekvő csillaga, a Mistral AI  március 12-én ígéretet tett arra, hogy a nyílt forráskódú kódolást akkor is fenntartja, amikor a Microsofttal közös vállalkozásba kezd, amely magában foglalja szoftverei egy részének értékesítését. A megállapodás szerint a technológia a Microsoft ügyfelei számára is elérhető lesz az Azure felhős platformján keresztül. Jelenleg a Mistral Large 20 százalékkal olcsóbb, mint az OpenAI-féle GPT-4 Turbo, viszont a különböző teljesítménymérő teszteken az európai csevegőrobot legtöbbször még csak a második helyen végez a GPT-4 mögött. Aki szeretné, a chat.mistral.ai címen kipróbálhatja a Le Chatet

*Megj.: franciául  a le chat szó macskát jelent.

Forráscikkek: Kiakadt Brüsszel a Microsoft új AI-beruházásán, HWSW, Koi Tamás, 2024.02.28.; French startup Mistral AI vows to maintain open source coding, Le Monde, 2024.03.12.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése