keresés

2024. március 7., csütörtök

Tükröm, tükröm mond mit látsz


A szelfizés napjaink és a Z generáció mindennapos elfoglaltsága. A kész képeket még rögtön a posztolás előtt átvizsgáljuk, hogy jól nézünk-e ki
 rajta és ha igen akkor posztolhatjuk is! De vajon mi lenne, ha mindezek melett bevezetnénk a zoom out-t is azaz a "kicsinyítést", hogy a képeken ne csak mi, de a hátterünk is ugyan olyan jól mutasson. Hisz a TikTok eddigi legparább őrülete örömmel a rendelkezésünkre áll ebben de ez egy ártatlan trend lenne csak? vagy ennyire rémisztően okos az AI? 


De mi is ez az új, para trend?


A TikTok legújabb trendje a felhasználók képzelete és a mesterséges intelligencia azaz az AI együttes fúziója. Sok TikToker vett részt és vesz is részt a trendben a mai napig, amely CapCut sablont és mesterséges intelligenciát használja az eredeti kép “kicsinyítéséhez” és mindemellett egy mesterséges hátteret ad hozzá, amely kitölti a kép többi részét. Így például ha valaki, egy közeli szelfit készít és feltölti azt a képet a szűrőbe akkor a technológia végül létre hozza a fénykép hátterét az alapján, hogy vajon hol is lehetünk ő szerinte nagyjából. Ezek a videók, amelyek gyakran egy külön hastag az #Iautocompleta hastag alatt futnak és több mint 3,5 milliárd megtekintést gyűjtöttek össze eddig a Z generáció egyik, hanem már a legkedveltebb appján azaz a TikTok-on.


Hogyan is működik akkor most ez?



Kezdjük az elején a szűrő azaz a CapCut egy generatív technológiát használ, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kitöltse azt, ami a kezdeti fénykép körül található vagyis a hátteret. Az a bizonyos hanghatás ami a videók többsége alatt nagyon is jól hallatszik, is hozzájárul a fénykép nyugtalanító hangulatához hiszen az ominózus fellendülés és az a fura kattanó zaj a kép kicsinyítésekor, tovább fokozza azt a tényt, hogy az AI megváltoztatta a képünket. Hogy valami változás történt. Az olyan appok, mint a Google Photos vagy az Adobe Photoshop is használják ezt a technológiát mely néhány felhasználót kissé nyugtalanít és paranoiássá tesz mind a tény és a tudat, hogy az AI mennyire rémisztően és pofátlanul okos hozzánk képest.


Ezen folyamat folyamatábrája a következő:


  • Először is magának a hatás létrehozásához a felhasználónak fel kell töltenie a kívánt képet magába a CapCut sablonba

  • Aztán az AI szoftver” kikicsinyíti” azt és ezáltal már (teljesen) új képet hoz létre 

  • Ezt követően a felhasználók képernyőképet vagy videót készítenek a módosított képről, videoról és a sablon következő helyére helyezik azt

  • Ezt a folyamatot ismételjük, amíg a videónk, be nem fejeződik, és az összes lehetséges jelenlegi 12 darab helyünket meg nem töltjük

  • Ha ezekkel mind megvagyunk a videónk elkészült



De ez még nem is minden…

A képek hatterének kiterjesztése mellett egyes TikTokerek előremozdították a trendet azzal, hogy arra kérték az AI-t, hogy lényegében a teljes képet hozza létre, pusztán a szemből.


  • "Ez határozottan a legfélelmetesebb
    !" írta @finitobro egy felhasználója a TikTok-nak


Éppen ezért vagyis ezeknek a rendszereknek a teljesítménye miatt a Blume is arra figyelmeztet, hogy az AI alkalmazásai a TikTokon kívül is (nagyon is) veszélyesek lehetnek, mivel egyes felhasználók bőségesen képesek igazán erős és mély hamisítványokat, módosított médiát létrehozni. 

Van okunk a félelemre?


Ez egy nyitott kérdés és a mai napig megválaszolatlan is, hiszen nem tudni, hogy hova is jutunk el a technológiában de egy az biztos mondta egy AI szakértő:


„Ahogy az eszközök egyre kifinomultabbak, el tudom képzelni, hogy egyre többen fogják használni őket, hogy kifinomultabb csalásokat generáljanak, amelyek fényképeket, hangot és esetleg videókat is felhasználnak az általunk ismert és megbízható emberek megtévesztésére. És ez valóban veszélybe sodorja a felhasználókat.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése