keresés

2024. március 15., péntek

Streamingszolgáltatók az Oscar-gálán

Nem csak a színészek, hanem a streamingszolgáltatók is részesültek díjban az idei Amerikai Filmakadémia díjátadóján.  

 
Az már nem meglepő, hogy a nagyobb streamingoldalakon, akár rövid időn belül, megtekinthetőek a korábban valamilyen díjjal kitüntetett filmek. De idegen az ember fülének, hogy maga a szolgáltató is részesülhet például az Oscar-díjban. Pedig nem ritka eset, sőt, ez az idei díjátadón is megtörtént, amelyet 2024. március 11-én élőben is közvetíthették a nagyobb streamingoldalak.


Elnyert díjjak

 Az estély ígéretesnek kínálkozott a nagyobb szolgáltatók számára, amelyek közül a Netflix és az Apple TV+ összesen 32 kategóriában lettek feltüntetve korábban, mint a filmek képviselője az idei Oscaron. Végül a legjobb élőszereplős rövidfilm díját sikerült megszereznie Wes Anderson filmjének, a Henry Sugar csodálatos életének, amely a Netflixen előrhetővé vált közvetlenül a díjátadót követően.


A világ legnépszerűbbként fenntartott online streamingszolgáltató az elmúlt hét évben eddig összesen 23 Oscar-díjat nyert el, ebből az adatból a tavalyi évből hatot, például a Nyugaton a helyzet változatlan című Erich Maria Remarque regényének filmadaptációjának köszönhetően.
Az Apple TV+ -nak, ha nem is idén, de korábban sikerült az, ami a Netflixnek az elmúlt években nem adatott meg, ugyanis a streamingcég 2022-ben megkapta a legjobb film díját a CODA című filmnek köszönhetően.

Ez a díj az idei gálán hat másikkal együtt az Oppenheimer című filmhez került, köztük a legjobb férfi fő- és mellékszereplő, valamint a legjobb rendezés díjával.

Emellett idén hasonlóság alakult ki a nagyobb streamingszolgáltatók és Martin Scorsese Oscar-gálája között. Az elismert filmrendező a Megfojtott virágok című filmje, amelynek jogait az Apple TV+ vásárolta meg, végül egyetlen elismerést sem tudott nyerni az Amerikai Filmakadémia idei díjátadó gáláján. Így ezzel összefüggően a nagyobb streamingszolgáltató sem kapta meg az Oscart.


Forráscikk:  Kis híján üres kézzel mentek haza a streamingszolgáltatók az idei Oscar-gáláról - HWSW, Koi Tamás, 2024. 03. 11.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése