keresés

2024. március 19., kedd

Tömeges elbocsátás az egyik legsikeresebb iparágban-A techcégek "válsága"

 
A ma is ismert, folyamatosan gyorsuló világunkban egyre nehezebb megfelelni a növekvő elvárásoknak, melyek néha már fojtogatják az embert. Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy még nem is végeztünk az egyik feladatunkkal, de már két másik vár ránk, és ez a "mókuskerék" korai "kiégéshez" vezethet. Az ember, ha egy nagy multicégnél dolgozik, jogosan érezheti néha azt, hogy a munkája hosszú távon nem számít, hiszen ő is "csak egy" a többi munkavállaló között. Az, hogy miért bocsátanak el valakit egy munkahelyről sok tényezőtől függ.


Cégek a vezetők szemszögéből

A generációk váltakozásával a cégek vezetői is folyamatosan cserélődnek. Az új vezetők új elvárásokat támaszthatnak a munkavállalók felé, viszont ezeket sokszor idő hiányában nem lehet azonnal valóra váltani. A vezetők mostanában hajlamosak egyre inkább a cégek profitorientált érdekeit képviselni, de mindeközben megfeledkeznek a munkavállalók túlterheltségéről, mely komoly vitákat generálhat vezető és munkavállaló között. Tavaly (2023-ban) sikeres techcégek, mint a Meta, vagy a Microsoft több ezer embert menesztettek, mellyel a financiális helyzetüket kívánták kiegyensúlyozni. A cégek egyik legfőbb érdeke a profitszerzés és manapság ezt mindenáron, akár az ott dolgozók megélhetését kockára téve, minél inkább növelni szeretnék. Sokszor nem lebeg más a tulajdonosok szeme előtt, mint a sok-sok "zöldhasú". Ezért pedig tönkretesznek bárkit, aki az "útjukban van". Az erkölcsösség-et lassan felváltja a pénz utáni hajtóvadászt, s sajnos ez egyre több cégnél jelenik meg. Valamiből meg kell élni, de nem csak a vezető beosztásúaknak, hanem a munkavállalóknak is!

Cégek a munkavállalók szemszögéből

A dolgozóknak folyamatosan flexibilisnek kell lenniük, hiszen másképp nem tudna megvalósulni az ideális munkakörnyezet. Az új helyzetek új ötleteket, megoldásokat várnak el, melyhez a kreativitás is hozzájárul. Ez azért fontos, mert a tech-iparban folyamatosak a piaci változások (napi szinten változik). A fiatal munkavállalók hatalmas lehetőséget láthatnak a techcégekben, mert itt karrierlehetőségek nagy kínálata állhat rendelkezésükre. Fontos azonban megjegyezni, hogy könnyen beleeshetnek abba a csapdába, hogy kizsákmányolják, kihasználják őket a cégek a saját (önző) érdekükben.

Az utóbbi idők egyik legbefolyásolóbb tényezője-a Covid-19

Az utóbbi időben több tényező is szerepet játszott abban, hogy több embert kirúgtak a techcégek, egyik ilyen faktor a Covid-19 vírus volt, illetve annak utóhatása. Ez a világjárvány 2020 elején kezdett gyors ütemben terjedni, mely alapjába véve megváltoztatta a világot. A járvány idején szinte az összes cég profitveszteséget szenvedett el (gondoljunk csak a sorra bezárt kávézókra, éttermekre, különböző boltokra), de pont a techcégek voltak azok, akik tudtak profitálni. Ahogy sorra bezártak a mindennapi életben természetesnek vett ágazatok, az IT előre tört; mindenki otthona kénelméből tudta végezni munkáját. Pont emiatt a feltörés miatt vettek fel a techcégek több embert, majd, miután a Covid lecsengett ezeket az embereket már nem tudták foglalkoztatni profitorientáltan. Emiatt a Covid után sok embert kirúgtak.

Pénzügyi háttér

A pandémia után még inkább érezhető volt az infláció. A Covid okozta bajt csak még inkább tetézte az orosz-ukrán háború kitörése. Válaszként a FED (Egyesült Államok jegybankja) emelte a jegybanki alapkamatot, ami azt jelenti, hogy drágábbak lettek a hitelek. Emiatt a kockázatkerülő befektetők kétszer is meggondolják, hogy mibe fektetnek pénzt.

Az MI az emberi munkaerő ellen

A Mesterséges Intelligencia igen erős potenciális ellenfél lehet a munkavállalóknál (a techcégek terén), hiszen egyre több helyen gépek váltják ki az emberi erőforrásokat (egy egyszerűbb példa: automata könyvkölcsönző). Jelenleg nem ez a fő indok a leépítésekre, de a jövőben ez (akár drasztikus gyorsasággal) változhat.

Mit hoz a jövő?

Annyit biztosan lehet tudni, hogy a leépítések 2024-ben sem fognak csak úgy leállni. Az aktuális híreket a leépítésekről a Layoffs weboldalán lehet követni. Amennyiben a Mesterséges Intelligencia még inkább előretör, úgy nem csak a techcégeknél lesz létszámleépítés. Számos más területen is sorban fogják kirúgni az embereket, de azt, hogy ez ténylegesen hova vezet, senki nem tudhatja... Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy "hogyan illetve miből fogunk megélni a jövőben?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése