keresés

2024. március 2., szombat

Világszerte omlanak össze videójátékok az Intel processzorokon


Mindennapjainkban egyre több ember tölti szabadidejét videójátékokkal akár egyedül vagy baráti társaságában is. A következő jelenség azonban eléggé felkavarta a játékosokat: a közelmúltban egyre több felhasználói jelentés érkezett az Intelhez, melyek beszámolnak többszöri összeomlásokról népszerű játékok játszása közben. Vajon mi lehet az oka a folytonos összeomlásoknak? A januárban megsűrűsödő jelentések eredményeképp az Intel vizsgálatokat indított a jelenség lehetséges problémáinak kiderítésére.


Mely processzorszériákat érinthetik összeomlások?


A többszöri összeomlások a Core i7 és i9-es processzorokon jelentkezett a felhasználók elmondása szerint. Főleg a jelenségek az Intel 13. és 14. generációs processzorait érintik, melyek közül kiemelkedő a K betűvel kiegészített változat. Ezeknek a túlhajtása gyakoribb lehet, ugyanis a chipek órajelszorzóját az Intel nem rögzítette. Azonban a hiba más felől áradhat a felhasználók szerint, kik mindenképpen úgy gondolják, hogy nem hajthatták túl processzoraikat.

A rendszeres összeomlások a következő típusjelű processzorokon fordultak elő a bejelentések szerint: Intel Core i9-14900K, i7-14700K, továbbá ezek KF, és az i9 KS, KF végződésű változatainál is. Feltehető, hogy a probléma kialakulása egész rejtélyes: nem azonnal jelentkeztek, hanem akár több hónap használat után. Ez mind arra következtethető, hogy a probléma forrása nem szoftver jellegű, esetleg a lapkák elöregedése okozhatja a számítógép instabillá válását, melyhez hozzájárul a mostanság népszerű játékok magas terhelése. 

Mik okozhatják feltétlenül a hibát?


A feljebb említett lapkákban lévő elöregedés mellett a vizsgálatok során a processzor túlmelegedési problémáját találták lehetségesnek. Egyes felhasználók szerint a hiba elhárítható volt úgy, hogy a gyári alapértelmezett órajelet alacsonyabbra állították a BIOS-ban. Ez nagyon is utalhat így a processzor túlmelegedési problémáira, mely könnyen okozhat lefagyást, összeomlást a játék bekapcsolásakor vagy játék idő közben. Továbbá érdemes megemlíteni a biztonsági résre javítás gyanánt fenntartott mikrokód-frissítéseket is, mely szintén okozhatja az összeomlásokat. Érdekes azonban, hogy az AMD rendszerek egyáltalán nem érintettek a jelenség által, így egy eléggé nagy rejtély övezi a feljövő problémákat és egyben azt is, hogy mikor és hogyan fog javításra kerülni.

Érdekességnek minősül, hogy az adott összeomlások különböző pontokban jelentkezhetnek. A jelentések szerint már indításkor is előfordulhat a probléma, másoknál játék közben és a különböző grafikai elemek betöltésekor. A hibát főleg a shadert kezelő, Unreal Engine-re épülő játékok esetén tapasztalhatták. Ezeknek jellegzetessége az erős grafika, mely a maximumot próbálja kihozni a számítógépből, és ennek hatására fordulhatnak elő az összeomlások. Ezek közé tartozhat a Horizon Zero Dawn, The Last of Us, valamint a Hogwarts Legacy, melyeknél sajnos 90% esélyt mondhatunk ki az összeomlásra.

A nyilatkozók közül kiemelkedő volt az Nvidia válasza egy adott felhasználónak, ki hasonló problémákat észlelt játék közben: "Annak ellenére, hogy a játék azt mondja, hogy a probléma a VRAM-mal van...úgy tűnik az Unreal Engine 5 játékoknak problémái vannak ezzel a modellel (és esetleg más 13. generációs Intel CPU-kkal)."

Mit tehetünk az összeomlás elkerülése érdekében?


A problémák kiváltó okának a vizsgálat szerint az alaplapok által használt magas alapértelmezett teljesítményt és az áramkorlátokat látják. Ennek orvoslása érdekében a beállítások módosítását ajánlják a Windows rendszeren belül, melyet akár megtehetünk az Intel Extreme Tuning Utility segédprogrammal. Az alapértelmezett beállítások módosításával (mint például a CPU teljesítmény, vagy ennek áramkorlátjának és az alulfeszültségnek módosítása) akár megoldható lehet a probléma. Azonban a teljesítmény csökkentésével csökkenhet a játékélmény, mely szintén problémát okozhat a feljebb felsorolt Intel processzorokat használó személyeknél.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése