keresés

2024. március 20., szerda

Hangoskönyv a Spotify-on?

Spotify amerikában kísérletezik Hangoskönyves csomag (Audiobooks Access) bevezetésével a platformjukon. A streaming szolgáltatónál 9,99 dollárért elő lehet fizetni a kizárólag hangoskönyveket tartalmazó csomagra, mely havonta 15 órányi könyv hallgatásra ad jogosultságot. Ezzel a Spotify kihívójává válhat az Audible nevű hangoskönyv szolgáltatónak. De vajon megéri-e előfizetni?



Spotify Hangoskönyv Felhasználói csomag 

Mint említettem jelenleg csak amerikában lehet előfizetni a kizárólag hangoskönyveket tartalmazó csomagra, tehát még kísérleti szakaszban van. Havi 9,99 dollárért 15 órányi hangoskönyvet lehet hallgatni, ami körülbelül 2 könyvnek felel meg. Közel 200 000 cím közül lehet választani, a sci-fitől kezdve, életrajzi műveken keresztül a romantikusokig.
Ám a Spotify Prémium felhasználóknak meg van a lehetőség arra, hogy a zenék mellett hangoskönyveket is hallgassanak. Ez a csomag 11 dollár, és szintén 15 órányi hangoskönyv olvasásra ad jogosultságot. Valamint reklámmentes mind a zenei, mind az audiobook lejátszás. Ez a lehetőség egyébként már 2023 novembere óta fennáll.

 

A nem felhasznált hallgatási órákat nem lehet átvinni a következő hónapba, így az elveszik. Jelenleg nem minden eszközön lehet használni a hangoskönyves tagságot, például Apple Watch-on, Garmin és Samsung okosórákon, a Tesla eszközein. Valamint ha elfogy a 15 óra „ingyenes” hallgatási idő, akkor pénzért vásárolhatóak meg a hangoskönyvek. Vagy plusz 10 óra hallgatási időt lehet venni 12,99 dollárért (ez viszont 12 hónapig felhasználható). Ebbe gyakran bele lehet csúszni, ha akár egy nagyobb terjedelmű fantasy könyvet hallgat valaki (amik kb. 20 óra hosszúak), vagy ott vannak Stephen King könyvei, amik között akad 40 órás is, és így a felhasználó kicsúszik a 15 órás időintervallumból.

A Spotify versenytársa lehet az Audible nevű hangoskönyves szolgáltatónak, mely a világ legnagyobb hangoskönyv kínálatát biztosítja. Az Amazon tulajdonában áll. Jelenleg a 30 napos ingyenes hozzáférést kínál az Audible, és 2 előfizetői csomagjuk van. Egyrészt a 7,95 dolláros „Audible Plus” csomagjukat, másrészt pedig a 14,95 dolláros „Audible Premium Plus” csomagjukat lehet megvásárolni. Itt nem csak hangoskönyvekhez férhetünk hozzá mindenféle műfajban, hanem többek között podcastokhoz, rádiós műsorokhoz, vagy akár olyan folyóiratok hangos változataihoz, mint a The New York Times és a The Wall Street Journal. Valamint az Audible-n tulajdonképpen egy hangoskönyv meghallgatására van lehetőség havonta, de nincs korlátozás a hallgatási órákra. És a prémium tagok gyűjthetnek krediteket, amikkel plusz előnyöket nyerhetnek.


Szerzők és a Spotify Audiobook 

A szerzőknek és kiadóknak még akadnak fenntartásaik a Spotify-on közzétett hangoskönyvekkel szemben, pontosabban hogy hogyan és milyen arányban szereznek részesedést általa, valamint a Felhasználói feltételekkel kapcsolatban. Aggódnak például, hogy a műveket felhasználhatják podcastokban, vagy akár AI generálta hangokkal megváltoztatják a narrátort. A Spotify biztosította a szerzőket, hogy ez nem fog megtörténni. A népszerű streaming szolgáltató azt állítja, hogy mióta novemberben bevezették a hangoskönyveket a Prémium csomagokba, azóta exponenciális növekedést tapasztaltak az eladásoknál. Például Brianna Wiest „The Mountain Is You” című könyvénél 3000%-os növekedést értek el. Bár a Szerzők Szövetsége (Society of Authors - SoA) szerint ez nem meglepő, hiszen ez a könyv is az ingyenesen elérhető könyvek listáján található a Spotify-on.

A Spotify jelenleg is fejlesztéseket végez a hangoskönyves felületükön. Néhány napja jelentették be, hogy a szerzők itt is (a zenei felülethez hasonlóan) tehetnek fel Visszaszámlálókat (Countdown Pages) a következő megjelenésükhöz, és itt akár előre el is menthetik a virtuális könyvespolcukon a felhasználók az adott hangoskönyveket.


Felhasznált források:


Felhasznált képek: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése