keresés

2024. március 2., szombat

AI, mint terapeuta

 

A Character.ai virtuális pszichológusa már több mint 78 millió üzenetváltást könyvelhet el, s kifejezetten növekvő népszerűségnek örvend a 16-30 éves korosztály körében. Ennek oka egyrészt valószínűsíthetően az, hogy a fiatal felhasználók szívesebben osztják meg problémáikat, nehézségeiket írásos formában, mintsem egy személyes találkozó alkalmával. Másrészt a chatbot „szolgáltatásainak” igénybe vétele időkorlát nélküli és teljesen ingyenes.


Ai terapeuták

Elrugaszkodott dolognak tűnhet az AI pszichológia terén történő alkalmazása, de már van rá példa, hogy egy mentálhigiénével foglalkozó chatbotot az Egyesült Királyságban hivatalosan orvosi eszköznek minősítettek. Azonban egyre több ilyen chatbot válik érhetővé. Ilyen többek közt a Character.ai pszichológusa is.


A Character.ai-ról

A Character.ai 2022 szeptemberében nagyközönség elé tárt platform, mely hasonló technológiát használ, mint a ChatGPT. Jellegzetessége, hogy bárki létrehozhat chatbotokat fiktív vagy valós személyek mintájára. Az oldalon lehetőség van beszélgetést folytatni többek közt különböző híres személyekkel (pl.: Einstein, Tesla), szuperhősökkel (pl.: Vasember), könyvszereplőkkel (pl.: Harry Potter, Legolas), videójáték karakterekkel (pl.: Astarion), de több mentálhigiénés segítő is rendelkezésre áll.


A Character.ai legnépszerűbb pszichológusa hasznos vagy kártékony?

Joggal merülnek fel a kérdések, hogy vajon valóban hasznos lehet-e egy ilyen szolgáltatás, s milyen veszélyeket hordozhat. Úgy gondolom, számos érvet lehet felhozni mellette és ellene is.
Például a chatbotokat bárki létrehozhatja, akár teljesen laikus felhasználók is. A Character.ai legnépszerűbb pszichológusának megalkotója Sam Zaia, maga is mentálhigiénés szakember, azonban nem az ő chatbotja az egyetlen segítő karakter. Ezáltal fennállhat a veszély, hogy például a pszichológiában nem túl jártas személy próbálkozik meg vele. Másrészt a pszichológia egy elég érzékeny, empátiát, nagy körültekintést igénylő terület, ahol a mesterséges intelligencia nem feltétlenül tud igazán emberi döntéseket hozni.
Az alkotó kezdetben azért hozta létre karakterét, hogy akkor is tudjon beszélgetni valakivel, amikor a barátai nem elérhetőek. Ez mindenképpen előnyt jelent egy emberi szakemberrel szemben, ugyanis a nap bármely percében azonnal és ingyenesen rendelkezésre áll.


Forrás: Character.ai: Young people turning to AI therapist bots

(Hallgató: Kurucz Ágnes)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése