keresés

2024. március 25., hétfő

Miért járnak kevesebben moziba?

 
Az utóbbi időkben mintha lecsökkent volna a filmekre jegyet váltó közönség száma. Megemelkedett árak, mozis pályafutásuk végét követően streaming szolgáltatón is megjelenő mozgókép tartalmak mellett az átlag tartalomfogyasztó mintha a spórolás útját preferálná. Ám hogyan jutottunk el ide?





A pandémia



A 2020-as világjárvány hatalmas pénzügyi visszaesést eredményezett a moziknál. A karantén bevezetésével csak is a legfontosabb eset lehetett elhagyni otthonunkat, ezzel a filmnézés is hatalmas tömeggel egy veszélyes tevékenység lett. A korlátozás miatt ez időtájt a streaming szolgáltatók soha nem látott rekordszámú felhasználószám növekedést produkáltak. A Disney+ stratégiája a bevételszerzés terént a Premier Access nevű szolgáltatásának bevezetése volt, mellyel felhasználók extra költségért cserébe a streaming platformon tudták megnézni saját otthonuk kényelméből a legújabb Disney által készített filmeket.

Megemelkedett árak és a várakozás

A megnövekedett mozijegy árak is lehetnek a másik tényezői a lecsökkent érdeklődők számának. Erre kiemelhető példa a 2023. decemberében bekövetkezett mozijegy árak drágulása a Cinema City-nél. A 400 és 1500 Forint közötti drágulása egyes jegyeknek rendszeresen moziba járó emberek számára elrettentőnek hathat. Lassan árakat tekintve egy film megnézéséért annyit fizethetünk mint egy havi díjat egy streaming szolgáltatóért vagy többet.

Nem meglepő, hogy ennek függvényében sokan inkább úgy döntöttek, inkább kivárják amíg az adott film meg nem jelenik valamelyik általuk előfizetett streaming platformon, ahol bármikor és bárhol újranézhetik, persze ha az a tartalom nem tűnik el spórolásra hivatkozva. 


Egy az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a felnőttek kétharmada dönt úgy, hogy inkább megvárja amíg megjelenik az adott szolgáltatón az adott film, sem mint jegyet vásároljon a mozikba, hogy megnézhesse. Az 1000 megkérdezett különböző okokra hivatkozva választja inkább az otthoni mozizást. Többen példaként a jegyárak, a higiénia és az otthoni kényelemre hivatkoztak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése