keresés

2024. március 19., kedd

A Google Maps mint terepasztal - Hogyan lehetséges?


Tudtad, hogy a Google Térkép úgy is megtekinthető akár egy terepasztal? Pontosabban mint egy virtuális terepasztal, ugyanis mindezt 3D-ben teszi meg az alkalmazáson belül. Az elkészült felvételek mögött igen összetett munka van. A folyamat alatt különböző technológiákat vetnek be, hogy létrehozzák a digitális helyszínmodelleket. Ebben nagy szerepe van a futótűzként elterjedt AI-nak is.


Mit tud?

A Google Maps tavaly mutatta be Immersive View nevezetű funkcióját, melyben a térképet 3D-formátumban is meg tudjuk tekinteni. Láthatjuk, hogy milyen lesz az adott időpontban, az adott helyen az időjárás, a várható forgalom, sőt még az arra szálló madarakat is. Bár nem valóságos képet mutat, de előzőleg felvett adatokból a mesterséges intelligencia segítségével vizualizálni tudja mindezeket. Az utazástervezés során kijelölt útvonalat ebben a módban is megnézhetjük, a szükséges irányváltoztatásokat a vonalon megjelenő nyilak jelzik. 

Hogyan készül?

Sokak által ismert a Google Street View nézete, és azok a kamerával felszerelt autók, melyek az ehhez szükséges felvételeket készítik. Ez adja az alapját az Immersive View-nak, csakhogy mindez kiegészül 3D-s felvételekkel és a ma már mindenki által ismert AI technológiával. A különböző kamerák különféle járművekre vannak erősítve. Az autók mellett alkalmaznak bicikliket, motoros hószánokat, továbbá repülőket is. Midemellett akár a hátunkra is felvehetjük az apparátust, mint egy hátizsákot, a szűk utcákba való betekintés érdekében, (a jobb oldali képen ez az eszköz látható). A 3D-s légifelvételeket egy olyan szerkezettel készítik, amelynek 4 lencséje egymás felé fordul, így örökíti meg a látvány geometriai jellemzőit. Az utcai képeket készítő kamerának több lencséje is van. Minden egyes lencse ugyanabba a fókuszpontba néz, ennek köszönhetően egy gömb alakú felvétel jön létre. A kész fotókat egy program segítségével összeillesztik, majd  mesterséges intelligenciával az egyéb környezeti jellemzőkből készítenek hozzá három dimenziós modelleket, animációt, mely a napszaknak megfelelően változik. Ezt a váltakozást mi az applikáción belül egy csúszka segítségével tudjuk előre-hátra tekerve megtekinteni.

Hol érhető el?

Sajnos az egész térképet még nem láthatjuk ilyen módon. Főleg a nagyobb városok főbb turisztikai látványosságainak modelljei készültek el elsősorban. Például London, Párizs, Velence vagy New York belvárosat járhatjuk körbe virtuálisan. Magyarországon Budapest egyes részei érhetőek el, többek között a Halászbástya és környéke is szemügyre vehető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése