keresés

2024. március 6., szerda

1,8 milliárd euróra büntette az Európai Unió az Apple-t

 

Az Európai Unió versenyjogi szabályai

Az Európai Unió versenyjogi szabályai biztosítják a piac versenyszabadságát. Ezek a szabályok gondoskodnak arról, hogy a „techóriások” ne éljenek vissza a hatalmukkal, és ne nyomják el a kisebb cégeket a piacon. Megfogalmazzák és tiltják azokat az üzleti stratégiákat, amelyeknek versenykorlátozó hatásuk van, mint például az árrögzítés, a piac felosztása, vagy a hatalommal való visszaélés. Ezeket a szabályokat egészíti ki a Digital Markets Act (DMA), vagyis a digitális piacokról szóló jogszabály, amely kifejezetten a techcégekre fókuszál. A DMA azonosítja az úgynevezett „kapuőröket”, amelyek az alapvető szolgáltatásokat nyújtó digitális platformokat jelentik. Alapvető digitális szolgáltatásnak minősülnek például az online keresőmotorok, vagy az üzenetváltó alkalmazások. A kapuőröknek meg kell felelniük a DMA-ben megfogalmazott feltételeknek.

Az Apple szabálysértése, az „apple adó”

A Big Tech cégeknek, többek között az Apple-nek is, már több trösztellenes ügye is van, az adatvédelmi aggályok mellett ez tűnik az egyik leggyakoribb problémának.

A Spotify 2019-ben feljelentette az Apple-t az Európai Bizottságnál, nehezményezve a riválisokat akadályozó App Store szabályzatukat, majd idén ismét panasszal élt ugyan ezekre a stratégiákra hivatkozva. Az Apple részesedik minden Apple Store-ban megvásárolt, fizetős alkalmazásból, illetve az alkalmazásokon belüli tranzakciókból is. Ez azt jelenti, hogy a Spotify-nak (és minden más versenytársnak) gyakorlatilag adót kell fizetnie azért, hogy az Apple Store-ban is elérhető lehessen, de emellett a szabályzat még azt is megtiltja, hogy bármilyen alternatív vásárlási módot kínáljanak a felhasználóiknak. A Spotify zenestreaming szolgáltató az Apple Music legnagyobb riválisa. Az Apple a saját szoftvereire természetesen nem veti ki ezt az adót, ezzel a saját terméke lesz az olcsóbb alternatíva.

Az Európai Bizottság március 5-én, kedden, 1,8 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple versenykorlátozó magatartása miatt, valamint március 7-től meg kell felelniük a DMA-ben megfogalmazottaknak.  Az Apple ezt a döntést nem fogadta el, fellebbez, állításuk szerint az Európai Bizottság nem talált hiteles bizonyítékot arra, hogy ártottak volna a felhasználóknak. A Spotify sem teljesen elégedett az ítélettel: szerintük a büntetés nem oldja meg a fejlesztők iránti korlátozó magatartás problémáját.


Forráscikk: EU, Spotify-ügy: a vártnál is jobban megbüntették az Apple-t

A képeket a Bing - Image Creator from Microsoft Designer generálta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése