keresés

2024. március 17., vasárnap

Cyberbullying a Goodreads-en

A Goodreads egy az Amazon tulajdonában álló amerikai online könyvértékelős felület. 2006-os indulása óta az angol nyelven olvasók legnépszerűbb könyves közösségi oldalává nőtte ki magát, amin keresztül a felhasználók megoszthatják egymással az olvasásélményeiket, egy és öt csillag között értékelhetik az elolvasott könyveket, és mások kommentjeit böngészve megtalálhatják a következő kedvenc olvasmányukat. Ezen kívül a Goodreads a frissen megjelent, illetve a közeljövőben megjelenő könyvek figyelésére is alkalmas, és minthogy az oldal látogatóinak nagy része kíváncsi az újdonságokra, kiadói- és marketingszempontból legalább olyan fontosak a gyors értékelések és a széles körű érdeklődést szító vélemények, mint olvasói oldalról. De amilyen könnyű egy új megjelenés körül pozitív zajt kelteni, ugyanilyen egyszerűen ír egy-egy felhasználó, vagy akár arctalan profilok sokasága szándékosan negatív kommenteket, hasonlóan, mint bármelyik másik közösségi oldalon.

Megjelenés előtti értékelések
Egy könyvet akkor lehet a legnagyobb profittal eladni, ha már megjelenés előtt tömegek állnak sorba érte. Ezt többféleképpen is el lehet érni, de az első könyves, még ismeretlen szerzőknek van vele a legnehezebb dolguk. A hype generálásának egyik módja az ARC-k (Advanced Reader Copies) tükörfordításban haladó olvasói példányok kiküldése erre jelentkező olvasók számára, akik a korai ingyen könyvért cserébe még a hivatalos megjelenés előtt őszinte, de lehetőleg öt csillagos véleményt írnak róla olyan közösségi felületeken, mint például a Goodreads. Így a többi felhasználó rajtuk keresztül betekintést nyerhet a megjelenésre váró könyvekbe, és a különösen pozitívan értékelteket, vagy egy másik, már népszerű műhöz hasonlítottakat várni fogják, nagyobb eséllyel rendelik meg őket, mint azokat, amikről még alig lehet tudni valamit. Mindez nagyon jól hangzik elméletben, a gyakorlatból azonban az látszik, hogy a Goodreads nem moderálja megfelelően az előzetes véleményeket. Mert nem csak azok kommentelhetnek korábban a könyvek alá, akik kaptak a kiadótól ARC-t, hanem bárki. Még azok is, akik nem valós személyek.

A Cait Corrain-féle review bombing
2023 decemberében került napvilágra Cait Corrain, egy amerikai író Goodreads-es mesterkedése, ami egyszerre volt amatőr és mégis elég jelentős ahhoz, hogy számtalan online hírportálon tudósítsanak róla. Corrain a The Guardian, a The New York Times, az NBC News, a The Cut, a Time, és az NPR mellett még egy külön Wikipédia cikket is inspirált a negatív Goodreads értékeléses kampányával, amihez hamis profilokat hozott létre, hogy ezek alatt húzza le más hozzá hasonlóan első könyves írók várható megjelenéseit. Csakhogy Corrain nem állt meg itt, és ugyanezekkel az álprofilokkal pontozta fel a saját könyvét, ami alapján végül lebuktatták őt. Az igazság felderítésének Xiran Jay Zhao, kínai-kanadai író volt a mozgatórugója, és miután a detektívmunka nagy része online, az X-en (Twitteren) zajlott, az ügy hamar átterjedt YouTube-ra és TikTok-ra is, ahol videóformában beszéltek tovább az újabb fejleményekről. Utólag maga Zhao is összefoglalta az eseményeket egy saját videójában.

Amit Corrain tett előbb a sorozatos negatív, majd pozitív értékeléseivel, azt review bombing-nak, véleménybombázásnak nevezik. Ezek a tervezetten írt, őszintétlen, sok esetben egyenesen rossz szándékú kommentek még a megjelenése előtt tönkre tehetnek egy könyvet és annak íróját, bár Corrain esetében szerencsére nem a kinézett áldozatai jártak a legrosszabbul, hiszen ő maga lett az, akit ejtett a kiadója, és így nem jelenhetett meg a könyve. A review bombing célpontjainak listája ráadásul még a rasszizmus kérdését is felveti vele kapcsolatban, hiszen az általa negatívan értékelt könyvek írói valamennyien ázsiai, afrikai vagy afroamerikai származásúak voltak.

Szabad véleménynyilvánítás vagy cyberbullying?
Cait Corrain ügye minden ezt megelőző review bombing esetnél széleskörűbben mutatott rá arra, hogy a Goodreads és hasonló könyvértékelős oldalak milyen könnyen képesek elfajulni kedves könyves közösségből utálatbuborékká, ha visszaélnek velük. A csillagos értékelések túl sokat nyomnak a latban ahhoz képest, hogy bárki manipulálhatja őket, és ennek következtében a könyvek szerzőinek sorsa, mind a megélhetése, mind pedig a mentális egészsége az internetes trollok kezébe kerül. Az amerikai írók közül egyre többen kerülik a Goodreads környékét is, a közelébe se mennek a könyvük értékeléseinek, a problémák azonban ettől továbbra is fennállnak. Ahhoz, hogy ne történhessenek többé visszaélések, a Goodreads-nek sokkal szigorúbb ellenőrzésre van szüksége, amit nem egyszerű, ha egyáltalán lehetséges véghezvinni. Az őszinte vélemények pedig hiába vannak túlnyomó többségben, a nagyhangú rosszakarók mindig megtalálják maguknak a reflektorfényeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése