keresés

2024. március 10., vasárnap

Betilthatják a TikTok-ot az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Kongresszusa Képviselőházának kereskedelmi bizottsága megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszerítené a TikTok tulajdonosát, a ByteDance-t, hogy értékesítse az alkalmazást, különben kitilthatják az amerikai piacról. A törvénnyel azt próbálják megakadályozni, hogy a Kínát irányító kommunista párthoz kerüljenek az amerikai felhasználók adatai. A TikTok a felhasználókon keresztül próbál nyomást gyakorolni az amerikai törvényhozókra, azonban a képviselőház már jövő héten szavazhat a törvényről.

Hol kötnek ki a felhasználók adatai?

A törvényjavaslat indoklása szerint "Ha egy alkalmazásról megállapítást nyer, hogy azt egy külföldi ellenfél által ellenőrzött vállalat üzemelteti - mint például a ByteDance, Ltd., amely a Kínai Népköztársaság ellenőrzése alatt áll -, az alkalmazást 180 napon belül el kell távolítani a külföldi ellenfél ellenőrzése alól." Az alkalmazás alkalmas arra, hogy manipulálják a felhasználókat, ezért nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik. Így, ha nem adják el a vállalatot, akkor a TikTok kikerül az alkalmazásboltok kínálatából.
A TikTok természetesen azt állítja, hogy nem oszt meg felhasználói adatokat a kínai állammal, ezért tiltakozik a javaslat ellen, és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogra hivatkozik. Felhasználóit arra bíztatja, hogy tiltakozzanak az intézkedés ellen. Üzenetükben azt írják, „Tudasd a kongresszussal, hogy mit jelent neked a TikTok, és mondd meg nekik, hogy szavazzanak NEM-mel".

A TikTok a politikai csatározások középpontjában

Bár az alkalmazás népszerű, és idén választási év van az Egyesült Államokban, Biden elnök már világossá tette, hogy ha a képviselőház és a szenátus is elfogadja a törvényt, akkor alá fogja írni. 2020-ban az akkori elnök, Trump már megpróbálta betiltani a TikTokot, de a bíróság megakadályozta. Most azonban hirtelen a TikTok mellett foglalt állást, korábbi tanácsadója szerint azért, mert lefizették.


Forráscikk: A TikTok eladására akarja kényszeríteni a ByteDance-t az USA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése