keresés

2024. március 17., vasárnap

Az Európai Unió megszavazta a világ első mesterséges intelligenciát szabályozó rendeletét

Fontos mérföldkőhöz ért az EU átfogó mesterséges intelligencia törvénye -  iPon - hardver és szoftver hírek, tesztek, webshop, fórum
Az Európai Parlament megszavazta a rendeletet, amely a világ első átfogó, kötelező erejű MI szabályozása. A javaslatot 523 igen, 46 nem és 49 tartózkodás mellett fogadták el, a magyar delegáció tagjai közül mindenki igennel szavazott.

A rendeletet a jogász-nyelvészi ellenőrzés után a júliusi EP választás előtt fogadja el hivatalosan az Európai Parlament. A jogszabály életbe lépése után az EU tiltani fogja az olyan mesterséges intelligenciát használó rendszereket, amelyek alapjogokat sértenek, például arcfelismerő adatbázisok alkalmazásával vagy érzékeny személyes adatokon alapuló biometrikus kategorizálással.

Tilos lesz olyan távoli biometrikus azonosító rendszereket alkalmazni, amelyek az emberek viselkedésének befolyásolására alkalmazhatók, vagy a sebezhetőséget használják ki. Ezek használata a bűnüldöző szerverszámára sem engedélyezett, csupán néhány kivételt képező estben, például eltűnt személy keresésére vagy terrortámadás megelőzésére, azonban ekkor is csak külön bírói vagy hatósági engedéllyel.

Magas kockázatú rendszerekre vonatkozó követelmények


A rendelet egyértelmű kötelezettségeket állapít meg az olyan mesterségesintelligejcia-rendszerekkel kapcsolatban, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségre, biztonságra, alapvető jogokra, környezetre, demokráciára vagy a jogállamiságra. Bizonyos rendszerek – például a bűnüldözés, migráció, határigazgatás területén, valamint az igazságszolgáltatásban és a demokratikus folyamatokban használt MI alkalmazások – esetében rendszeres kockázatértékelést ír elő, valamint az üzemeltetőnek rendszeres naplóznia kell a rendszer használatát és biztosítania kell annak emberi felügyeletét.

Átláthatósági követelmények


Az MI alapú modelleknek ezentúl meg kell felelniük bizonyos átláthatósági követelményeknek, a betanításuknál pedig be kell tartani az uniós szerzői jogi szabályokat. Lehetőség lesz arra, hogy bárki panasszal éljen a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek használata ellen, és részletes tájékoztatást lehet majd kérni olyan alapvető jogaikra kiható döntésekről, amelyek magas kockázatú, mesterséges intelligenciát használó rendszerek bevonásával születtek.

A szabályozás fontos része, hogy kötelező lesz egyértelműen megjelölni a mesterséges vagy módosított képeket és videókat, mint deepfake-ek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése