keresés

2024. március 29., péntek

Középiskolás diákok segítik az idősebbeket a digitális világban

Országosan elérhetővé válik a Netrevalók program, amely a generációk digitális edukálását célozza meg a könyvtárak bevonásával. A Magyar Telekom és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tavaly indított projektjének sikerei arra ösztönözték a könyvtáros szakmát, hogy minél több intézmény csatlakozzon a kezdeményezéshez. Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodást követően 45 településen elérhető lesz a szolgáltatás.


Megállapodás az Internet Fiesta záróeseményén

A Netrevalók program országos kiterjesztéséről szóló együttműködés bejelentő eseményére a 25. Internet Fiesta Pro záróeseményén, március 27-én került sor. A konferencián elhangzott, hogy a fővároson kívül országszerte további 44 város könyvtára csatlakozik a kezdeményezéshez, az ingyenes foglalkozások, fix időpontban, minden hónap második szerdáján zajlanak majd. Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel partnerségben az ország több mint 500 középiskolának diákjai csatlakozhatnak a programhoz, az iskolai közösségi szolgálat keretében ismertethetik meg az időseket digitális megoldásokkal.

Fókuszban a generációk közötti személyes kapcsolatok

A Netrevalók programban fontos szerepet játszanak a résztvevők közötti személyes kapcsolatok. Az idősek személyre szabott oktatásban részesülhetnek a diákoktól, saját eszközeiket használva, tudásszintjüknek megfelelően juthatnak hozzá a számukra fontos információkhoz. A középiskolásoknak pedig olyan hasznos közösségi munkát jelenthet, ahol sikerélményhez jutnak, fejlődhet a kommunikációs- és problémamegoldó képességük, türelmet és empátiát tanulhatnak.

Az együttműködés lényeges elemei

A helyszín biztosítása a könyvtárak feladata, emellett kapcsolatot tartanak az iskolákkal, valamint igazolják a közösségi szolgálatot a diákoknak. A Telekom a program koordinációjáért és kommunikációjáért felel, illetve vállalja az ehhez kapcsolódó online felületek és felkészítő anyagok elkészítését. A vállalat a konferencián azt is bejelentette, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100-100 darab monitort adományoz a programban résztvevő intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztése érdekében.

Forráscikk: Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program - E-volution - DigitalHungary – Ahol a két világ találkozik. Az élet virtuális oldala!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése