keresés

2024. március 26., kedd

A TikTok adatvédelmi problémái világszerte



A TikTok rendkívül népszerű videómegosztó közösségi alkalmazás, havi több mint 1 billió aktív felhasználóval. Sikere részben annak köszönhető, hogy hétköznapi tartalmak készítése mellett kiválóan alkalmas marketing célokra is. A “Neked” hírcsatorna személyre szabja a megjelenő videókat, így illeszkedik a felhasználó érdeklődési köréhez. A szakértők azonban úgy gondolják, hogy az alkalmazás letöltésével esetlegesen érzékeny információk kerülhetnek nyilvánosságra. Többen azzal vádolják a közösségi platformot, hogy túl sok bizalmas felhasználói adatot gyűjt. A TikTok kínai kapcsolatai miatt sok országban félelmet kelt és ez esetenként az alkalmazás tiltásához vezet. Legutóbb az Amerikai Egyesült Államokban került elő a TikTok problematikája. 
 
 

A TikTok álláspontja

A betiltás alapját adja a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) figyelmeztetése, miszerint a TikTok fejlesztője, a ByteDance továbbítja a felhasználói adatokat a kínai kormánynak. A TikTok tagadja, hogy más közösségi alkalmazásoknál több információt gyűjtene. A kínai kormány hozzáférése tekintetében azt állítja, hogy működésében teljesen független a ByteDance a kormánytól. Az amerikai szavazás után a vállalat közölte, hogy az amerikai kormány megfosztja embereit a szabad véleménynyilvánítástól. Megfogalmazta továbbá, hogy a tilalom hatására számtalan művészi, alkotói karrier fog tönkremenni. Kifejezte továbbá, hogy fejlesztés alatt van éppen egy olyan projekt, melyben az amerikai adatok Texasban való tárolása valósulna meg. 

 

Korlátozások különböző országokban

 

A TikTok nyilatkozata ellenére rengetegen nem változtatták meg véleményüket a platformról. Számos országban betiltásra került már a kínai cég alá tartozó alkalmazás. Az országok jellemzően kormányzati eszközökön korlátozzák a használatot, a köztisztviselők saját eszközeiken igénybe vehetik a TikTokot. Ausztrália az egyik legújabb ország, amely kiberbiztonsági okok miatt tilalmazta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön. Ausztrálián kívül az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Új-Zéland szintén elkezdtek intézkedni biztonságuk megőrzése érdekében. Hollandia hangsúlyozta, hogy óvatosan kell kezelni minden olyan alkalmazást, amely Kínából, Oroszországból, Észak-Koreából vagy Iránból származik. Az Európai Unió néhány intézménye is betiltotta az alkalmazást: az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa kötelezte képviselőit az alkalmazás letörlésére, hivatalos és privát eszközökön egyaránt. India volt az egyik első ország, amely betiltotta a TikTokot, ugyanis 2020-ban indiai és kínai csapatok ütköztek egymással, melynek eredményeképp több indiai megsérült vagy meghalt. Tajvan 2022-ben döntött a tiltás mellett nemzetbiztonsági okok miatt, az FBI figyelmeztetésére. Közben Németországban nem sokkal az amerikai Képviselőház törvényjavaslata után felvetődött, hogy náluk is szükséges lehet a szigorítás.


A TikTok betiltása az Amerikai Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza március 13-án elfogadott egy törvényjavaslatot, amelyben a TikTok anyavállalatát kötelezik, hogy váljon meg amerikai részlegétől, különben országos tilalmat vezetnek be. A törvényjavaslat szerint a ByteDance-nek hat hónapon belül el kell adnia a TikTokot az Egyesült Államokban. Ennek megvalósulásához szükséges a szenátus jóváhagyása, amely szólásszabadságra hivatkozva előzőleg megtagadta a korlátozást. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke nemrég saját TikTok-csatornát indított, de később kifejezte, hogy a törvényjavaslatot hajlandó aláírni, ha a kongresszus megszavazza. Az esetleges szabályozások az USA és Kína közötti feszültségre hatással lennének. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin azt nyilatkozta, hogy az Amerikai Egyesült Államok “zsarnoki” módon elnyomja és mindenféle bizonyíték nélkül vádolja a TikTokot. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy különböző ellentétes álláspontok alakultak ki még a republikánusok között is. Ha a szenátus megszavazza és Joe Biden aláírja a javaslatot, az Egyesült Államok a harmadik állam lesz, amely teljesen betiltja a TikTokot.

 

Forráscikk: T. M.: TikTok-tiltás: országok sora száműzi a platformot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése