keresés

2024. március 23., szombat

Adatlopás mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia ma már számos területen jelen van. Mivel oly sok adatunkhoz hozzáfér, így veszélyt is jelenthet ránk. Egyre gyakoribbak az olyan kártevők, melyek AI használatával készülnek. Ilyen veszélyekről számoltak be a Cornell Egyetemen készült tanulmányok is. 

A mesterséges intelligenciával működő rendszerek eddig is támadhatóak voltak különböző módokon. Például használhatják videókészítésre, melyek leírásában egy hívogató ajánlat képében a linkre kattintva terjesztenek kártevőket  vagy különböző nagy nyelvi modelleket is felhasználhatnak arra, hogy e-mailt írjanak, majd a gyanútlan olvasó egy adathalász weboldalra téved. 

Valamint bizonyos promptokkal, szöveges utasításokkal is ellehet érni, hogy szokatlan módon reagáljanak. A"jailbreak"során a hackerek kihasználják a szoftverek gyengeségeit, hogy olyan dolgokra késztessék, melyet a fejlesztőik megtiltottak. A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetemen Mesterkulcs néven egy olyan nagy nyelvi modellt hoztak létre, mely már saját maga végzi a jailbreak-et egy másik AI rendszeren. A modell olyan promptokat ír, mellyel megpróbálja kikerülni az irányelveket és a sikeres és sikertelen utasítások betanításával képes még hatékonyabb, folyamatos működésre. Hasonló módszerekkel a rendszerek megtaníthatóak arra, hogy megtévesszék a felhasználót és egy csaló weboldalra küldjék. 

BlackMamba


Mestersége intelligenciával hozták létre a BlackMamba nevezetű kártevőt, mely képes kicselezni a különböző kiberbiztonsági technológiákat. A BlacMamba egy nagy nyelvi modell használatával minden futtatással mutálódik, így megkerülve a kiszámítható kiberbiztonsági rendszereket. A rendszer polimorf keyloggert használ, azaz minden leütött billentyűzetet feljegyez, elmenti a jelszavakat, bankkártya adatokat, majd továbbítja egy Microsoft Teams csoportba, mivel a felületen nehezen megállapítható mire használják a létrehozott csoportokat. Hasonló egy vírushoz, mivel a mutálódása által nem lehet véglegesen meggátolni. 

Jelszavak ellopása


2023 augusztusában a Cornell Egyetem kutatócsapata módosított egy AI bot-ot, mely így képes lehallgatni a felhasználót. Ha egy számítógépet vagy laptopot használva begépeljük jelszavunkat a billentyűzet hangjából megítélve 95% pontossággal tudja azt lemásolni. Ily módon bármilyen személyes adatunk ellophatóvá válik. 

Önállóan terjedő férgek


Idén márciusban szintén a Cornell Egyetem kutatója, Ben Nassi, továbbá Stav Cohen és Ron Bitton kutatók egy féregvírust hoztak létre, melyet Morris II-nek neveztek el, az első féreg megalkotója után. A féreg egy olyan vírustípus, mely önállóan is képes a terjedésre. Az egyszerű vírusok egy fertőzött fájl megnyitásával aktiválódnak, míg a féreg terjedéséhez nem szükséges emberi beavatkozás és képes saját magát reprodukálni. A Morris II egy ellenséges önsokszorosító szöveges utasítás, mely majd újabb promptot generál és továbbít. 

Morris II használata


Természetesen a férget a kutatók nem publikus felületen próbálták ki. A lefuttatásához egy intelligens e-mail-klienst használtak, mely önállóan küld és fogad üzeneteket. A kliens megtámadásával a mesterséges intelligencia a válaszokban fontos információkat adott ki, mint például bankkártya adatok. Valamint egy beérkező levél címzőjének továbbítani tudja saját promptját, ezzel önállóan sokszorozódva. A féreg nem csak szöveggel működik, hanem például mérgezett kép továbbítására is felhasználható. 

Sebezhetőségek kiküszöbölése 


A kutatók a férget az OpenAI GPT-4 és a Google Gemini Pro rendszerével próbálták ki. Az eredményeikről beszámoltak a két cégnek. Az OpenAI dolgozik a rosszindulatú promptok szűrésén, a Google pedig személyes találkozót is kért tőlük. Bár a féreg veszélyesnek bizonyul, a jó hír az, hogy még az e-mail-kliens használata mellett is jóvá kell hagynunk az elküldendő üzeneteket, így meggátolható a vírus továbbítása. Azonban a mesterséges intelligencia még mindig tökéletes támadófelületet jelent. A kutatók úgy vélték hasonló férgek egy pár éven belül már nyilvános formában is megjelennek majd.

Felhasznált források:



Here Come the AI Worm - Wired, Matt Burges, 2024.03.01. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése