keresés

2013. március 4., hétfő

Lonely Day - Chapter Two


http://sg.hu/kep/2013_03/0304fa1.jpgA szerencsejáték-függőség esélye azzal a fejlődéssel nőtt, hogy megjelentek a gépek és gombok, amik kezelése által az ember úgy érezheti, hogy befolyásolja, nyer-e vagy veszít. Kurosch Yazdi linzi pszichológus írt egy cikket és fogalmazott meg érdekes gondolatokat a közösségi oldalak, hát nem is tudom, hogy nevezzem: veszélyeiről. Ugyanis hasonló érzés jelenik meg a Facebook és más oldalak használatánál, mint a játékgépekénél (az irányítás látszata). Ami a virtuális világban létezik, azt valóságként kezelem ("ha valaki like-ol, akkor a barátom?"). Az orvos kifejti, hogy sajnos a fiataloknak nehezebb valós kapcsolatokat kialakítaniuk szemtől szembe (főleg amiatt, mert nincsenek rákényszerülve), így sokszor a könnyebbik utat választják: sok felszínes kapcsolat ápolása virtuálisan; adatlapokká válnak, amit szerkeszthetnek kedvükre, olyan képet mutatnak magukról, amilyet akarnak és egy pillanat alatt megváltoztathatják, látszatra saját magukat is (ez az életben nem megy ilyen könnyen). "A függőség csak olyan dolgokkal kapcsolatban alakulhat ki, amelyek boldoggá tesznek. [...] Ez lehet a helyzet a Facebook esetében is." Yazdi nagyon világosan látja a XXI. századi média működésének veszélyeit - felteszi a kérdést: miért nem szól bele az állam? Ha a pincénk méretét meghatározza, nehogy ránk szakadjon, miért engedi, hogy elárasszon mindenkit az ellenőrizetlen reklám és szenny?
 "Az az egészséges, ha egy 14 éves megtanulja leküzdeni bizonytalanságát és kimer menni a társadalomba". Ebben segítenek a közösségi oldalak? Milyen generációkat nevelnek fel? Generációkat, akiknek a viszonyítási alapjukat, a rálátásukat a világra, fogalmakra, kapcsolatokra, értékekre a social network formálja és alakítja ki.
Szerencsére nem Yazdi az egyetlen szakember, aki ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, és talán a gondolat sem csak benne fogalmazódott meg, hogy ezek a dolgok (talán) tönkerehetik az ember életét.
Illuzió. Automatizmus. Felszínesség.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése