keresés

2013. március 16., szombat

A Borsodi Digitális Könyvtár

Tavaly bevezették a digitális tartalomszolgáltatást a Miskolcon található II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban, így született meg a Borsodi Digitális Könyvtár. Ez a kassai Jána Bocatia Könyvtárral való összefogással, a Nemzeti Kulturális Alap, és egy vállalkozás támogatásával valósult meg.
A cikk felidézi a Borsodi Digitális Könyvtár régiója geográfiai és kultúrtörténeti múltjának fontosabb eseményeit, különös tekintettel Kassára és Miskolcra. Ezek a történelmi események ugyanis meghatározóak a Megyei Könyvtár digitalizálási programjának iránya és tartalma szempontjából.
2001-2002 körül a megyei könyvtárak digitalizálni kezdték állományukat, ezt az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiuma fedezte. "A digitalizálási eszközök beszerzésével párhuzamosan digitalizálási tervek születtek, s a könyvtárak által digitalizált dokumentumok több esetben felkerültek az intézmények honlapjára."
A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban a megfelelő eszközöket csak részben szerezték be, és csak azokat a dokumentumokat digitalizálták, amelyeket az olvasók igényeltek. Viszont 2004-ben elkészült a régi képeslapok digitalizált gyűjteménye és a "Miskolci kirakat című munka". A további tervek megvalósítását a forráshiány és a hiányos szakmai ismeretek gátolták. Azonban az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiumának 2004-es pályázata kedvező fordulatot jelentett.
Megegyeztek a Jána Bocatia Könyvtárral, és együtt valósították meg a miskolci könyvtár Történeti anyag digitalizálása című pályázatát, a közös történelmi múltra való tekintettel. Együtt választották ki a digitalizálásra szánt dokumentumokat is, meghatározott szempontok alapján. A kész anyagot feltárva, kereshetően, szlovák és magyar nyelven, CD-ROM-on és interneten is elérhetővé kívánták tenni. A GDL (General Document Line) felajánlása miatt a tervezettől eltérő, és annál több dokumentumot sikerült digitalizálniuk.
A cikk leírja a Borsodi Digitális Könyvtár céljait, valamint honlapjának használatát, képekkel segítve ennek megértését.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése