keresés

2016. május 11., szerda

Trollkodás

A trollkodás
A troll olyasvalaki, aki a szerkesztőket, adminisztrátorokat, fejlesztőket és a közösség egyéb tagjait próbálja zavarni, méghozzá szándékosan, előre megfontolt módon. A trollkodásra remek példa a Facebook-os élet iskolája troll, aki áldozatainak azon felhasználókat szemelte ki, akik akik a Facebookon oktatási háttérként azt adták meg, hogy "Az Élet Iskolája, ahol az Isten a tanár!!!"
A közösségi oldalon van lehetőség arra, hogy profilképet csatolhassunk minden oktatási intézményhez, ahova általában az adott intézmény címere, vagy egy az épületről készült  fotó szokott felkerülni. Elképzelhető, hogy a troll  regisztrált egy hamis felhasználót, akinek az Élet Iskoláját adta meg alma materként, majd az iskola frofilképéhez feltöltött egy nagy vörös színű LOSER feliratot és munkája végeztével végül törölte a felhasználói fiókot. Az eredmény: a jelenleg több, mint 4000 embernél, akik ezzel a fiktív iskolai háttérrel rendelkeznek a Facebookon, egy vörös „LOSER” felirat jelenik meg.


Veszélyei
Ez egy meglehetősen ártalmatlan példa a trollkodásra, de aggodalomra ad okot az a tanulmány, mely szerint gyakran szadista és pszichopata személyiségjegyei is lehetnek az internetes "trolloknak". A trollok ezen részéhez tartozó emberek felismerhetőek arról, hogy hozzászólásaikkal megosztják a közösségi portálokon folyó beszélgetéseket folytató embereket és gyakran egymásnak is ugrasztja őket.
Ez a két online elvégzett kutatás megvizsgált 1215 résztvevőt különös tekintettel azok személyiségi vonásaira és internetes hozzászólási szokásaira. Ezek a kutatások kimutatták, hogy az interneten jelen lévő trollok  jelentős része rendelkezik szadizmusra, pszichopátiára és a macchiavellizmusra (machiavellista: saját haszna érdekében hajlamos mások becsapására és manipulálására)  utaló jellemvonásokkal. Nem túl meglepő módon a tanulmányokat készítő kutatók szerint a szadizmushoz köthető a legszorosabban a trollkodás, ami azzal magyarázható, hogy vannak emberek, akik élvezik, ha másoknak szándékosan fájdalmat tudnak okozni, még ha ezt csak azzal is érik el, hogy mindenbe belekötnek, amibe csak tudnak.
"Mind a trollok, mind a szadisták kárörömöt éreznek, ha mások baját látják, szórakozni akarnak rajta, és az internet erre jó játszótér" - mondja a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál. "A való életben vannak destruktív és álnok emberek. Ez a tanulmány arra világít rá, hogy az emberek igazi élete és személyisége miként hatol át a virtuális határokon" - mondta Michelle Drouin, az Indiana Egyetem kutatója (ő nem vett részt a tanulmányok elkészítésében).
Az első tanulmány összesen 418 önkéntes részvételével zajlott, ezen résztvevők átlagéletkora összesen 29 évre jött ki és online kellett elvégezniük egy felmérést. Ebben a tanulmányban olyan skálákon vizsgálták a szadisztikus vonásokat, amelyekben 10 állítás volt és ezeket kellett egytől ötig leosztályozni annak alapján, hogy mennyire értenek egyet a különböző állításokkal, mint például "Izgalmas dolog másokat bántani". Ezen kívül természetesen az önkéntesek internetes viselkedési mintáinak felmérésére is sor került , melynek keretei között megkérdezték őket, hogy mit szeretnek leginkább csinálni az online kommentelés közben. Ebben a részben többek között olyan opciók közül válogathattak, mint beszélgetni a többi felhasználóval, új barátokat szerezni, vagy más felhasználókkal trollkodni.
A második tanulmány során szükség volt egy új mérőeszköz létrehozására, amit az online trollkodás globális felmérése (Global Assessment of Internet Trolling, GAIT) nevet adtak. Ezzel nem csak a trollokra jellemző viselkedésformákat és ezeknek élvezeti szintjét mérték, hanem megkérdezték a résztvevőket arról, hogy általában mennyi időt töltenek online.
Ebben a tanulmányban a kutatók összefüggést találtak az online kommentelés gyakorisága és a trollkodás élvezete között. Ez alátámasztja azon elméleteket, melyek szerint  az antiszociális viselkedés összefügghet a technológia túlzott használatával.A tanulmány elvégzése során nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a szadizmus és más, veszélytelen, ártalmatlan online tevékenységek, mint a beszélgetés, vagy a vitatkozás között. Fény derült még arra is, hogy a nárcisztikus emberek nem találnak élvezetet az internetes trollkodásban.


Cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése