keresés

2017. április 19., szerda

A szezői jogok tisztázása; megérkezett a Secure Mark


Hol kezdődik és hol ér véget a szerzői jog? 

Ha a szerzői jogokról beszélünk, egyre nehezebb egyértelmű kategóriákat felállítani. Ahogy egyre több eszközön és felületen hozzáférhetővé válik bármilyen tartalom, elmosódnak a határvonalak az eredetiség témájában. Általános tájékozatlanság jellemző, sok felhasználó eleve nem ismeri az "eredetit", aminek a másolatát, hamisítványát megvásárolja. Az ismerethiány az online tartalmakat is érinti, így nehéz magát a forrást beazonosítani, általános bizonytalanság jellemzi a legalitás kérdését. Mindezek mellett az anyagi szempontok is fontosak, ha dönteni kell eredeti és hamisítvány között. Ám függetlenül a használati szokásoktól abban egyetértés van, hogy ha nem lenne a szerzői jogi törvény, még ennél is nagyobb káoszhoz vezetne a gazdaságban.


Lopás, hamisítás, ötlet, vagy inspiráció? Plágium a divat világában!


Azt már tudjuk, hogy a szerzői jog szerteágazó területe, nem csak az írott (zene, szöveg, film) tartalmakat védi, hanem jelen van a divat világában is. Levédhetőek az emblémái egy-egy márkának, egy-egy jellegzetes szín, motívum, szlogen, betűtípus, vagy éppen egy formabontó megoldás is az öltözködés terén. A tágabb értelemben vett művészeti alkotások közé sorolva megilleti ezeket a ketagóriákat is a szerzői jogi törvény. Éppolyan releváns a kérdés, hogy kitől származik egy-egy ötlet, hiszen itt is rengeteg minden múlik rajta; hírnév, elismerés, siker, pénz. A mindennapokban körülvesz minket a divat; plakátok, hirdetések, magazinok, kirakatok, vagy akár hús-vér emberek formájában. Aki pedig ebben a szakmában dolgozik hivatásszerűen kutatja az éppen aktuális trendeket. A tervezők egymás munkáiból merítenek, különösen jó alkalmak erre a divatbemutatók is. De hol van a határ az inspiráció és a másolás között, különösen ha egy alapvetően kreativitásra és innovációra épülő üzletágat nézünk...? Az biztos, hogy ebben az esetben is jelen vannak a cikk elején kiemelt szempontok. Egyrészt különösen motiválóak az anyagi küönbségek, amelyek az eredeti és a hamisítvány között vannak. Másrészt sokan az életstílust, a divat elit világát tartják csábítónak egy-egy jó utánzat mögött, és természetesen akadnak olyanok is, akik nemes egyszerűséggel hiányos ismeretekkel rendelkeznek arról, hogy egészen pontosan mit is hordanak. (...és talán nem is érdekli őket különösebben)

Milliárdos hazai project: hamisításgátló technológiát fejlesztettek ki a magyar tudósok!


Magyar tudósok eddig sehol nem használt termékazonosító technológiát dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy az a termék, amelyre rárgasztják a címkét, beazonosíthatósága mellett egyben hamisíthatatlanná válik. Ehhez jelentős összegű támogatást kaptak a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében, amely több, mint fél milliárd forintot jelent. A szerzői jogvédelem mellett a munkaerőpiac számára is előnyös a találmány, Miskolcon a fejlesztéshez kapcsolódó munkálatokra 100 új munkahelyet terveznek. A miskolci Vasbeta Kft. orosz közreműködéssel dolgozott, valamint az ELTE Matematikai Intézetének együttműködésével. A Secure Mark (SMark Technology) biztonsági címkék segítségével könnyen beazonosítható a vizsgált tárgy. A tárgy szót ebben az esetben széles jelentéstartalomban értjük: gyógyszer, divatáru, alkatrész, élelmiszer, műszaki cikk, bármely papír alapú dokumentum, stb. A termék ezen kívül kap egy QR kódot is, amelyben gyártásához kapcsolódó információkat tárolnak, így lopás esetén is egyszerű lesz az azonosítás. Annak érdekében, hogy minél széleskörűbben tudják alkalmazni, kifejlesztették a beolvasáshoz szükséges eszközöket is, és különböző hatósági (vám) és hivatalos személyek (közjegyző) rendelkezésére bocsátották. A törekvések ellenére a kalózprogramok, hamisítványok továbbra is terjedhetnek, ezért a további fejlődés és fejlesztés érdekében csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem is.



forrás:
sg.hu/ általános téjékozatlanság a szerzői jogok terén
life.hu/ plagium-a-divatvilagban
sg.hu/ cikk.hamisitas_gatlo_technologiat_fejlesztettek_hazai_tudosok
stylemagazin.hu/ itt-a-gagyi-hol-a-gagyi
origo.hu/ dizajnvedelem-a-divatjog-uttoro-eszkoze-1-resz
origo.hu/ divatjog-szerzoi-jogi-kitekintes-amerikaba-es-europaba-2-resz
mno.hu/ megalljt-parancsol-a-hamisitoknak-a-magyar-termekazonosito

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése