keresés

2020. szeptember 22., kedd

Podcastek - Kocsis Edina

A Podcastek


A podcast fogalma
Pár évtizeddel ezelőtt az emberek kábelekkel és drótokkal keresték a számukra megfelelő rádiófrekvenciát, újságokból lesték a számukra érdekesnek ígérkező műsorok időpontját, és bizony a magnó előtt vissza hallgatni se tudták az adást, ha lemaradtak róla.

Mára az internetnek köszönhetően azonban ez mindörökké megváltozott. Hiszen mamár bárhonnan a világról internetes applikációval, az országon belül okos telefonunkkal, kocsi rádióval, bármikor kapcsolódhatunk, vissza is hallgathatjuk a rádiók hivatalos oldalán az adásokat, sőt élőképet is nézhetünk ahogyan a műsorvezetők a stúdióban mozognak és beszélnek miközben megy az aktuális rádióműsor.

A podcast tulajdonképpen egy visszahallgatható, letölthető verziója a rádióműsoroknak. Hanganyag, ami az esetek többségében egyoldalú informatív kommunikációt alkalmaz. Lehet interjú is és a témája, csakúgy mint a rádióműsoroknál változatos, és rengeteg genre közül választhatunk. Ide tartozhatnak például a hangoskönyvek, illetve a rádiók hivatalos oldalai által fentebb említett felvett adások. A podcast, az aszinkron oktatás eszköze is, ezért fontos a távoktatás egyik formájának is betudni.

Ezen felvételek lényege, a hangon keresztüli információ átadás, tájékoztatás.

Hol és milyen podcasteket találhatunk?

Azonban a híradásokkal ellentétben nem időhöz vagy formához kötött műfaj. Vannak 10-20 percesek, de vannak akár szeminárium hosszúságú, akár órák hosszáig tartó felvételek is. Ebből a szempontból szabad műfaj, az alkotók is az általuk meghatározott időpontokban töltik fel az anyagaikat az adott applikációikra, oldalaikra. A Poscastek sok platformon megtalálhatók, köztük:

  • YouTube
  • Google Podcast
  • Spotifyon
  • Twitch
  • Facebook
  • Instagram (videó formájában)
Az utóbbi azért meglepő, mert alapvetően ez a platform nem videók megosztására szakosodott, azonban így megtalálható ez a kommunikációs forma. Ebből is látszódik ennek a médiumnak a népszerűsége és igénye.

Időben azért sem kötött, mert lehet szó a 30 évvel ezelőtti élet eseményeinek nosztalgiázásáról, egy-egy híresebb költönk levelezéseiről, de lehet akár szó egy tegnapi focimeccs kielemezéséről is. Azért is közkedvelt műfaj, mert egyben hallgatható anyagokról beszélünk, és ráhelyezett reklám nélkül lehet hallgatni ha letöltjük.

Vannak olyan rövid podcastek, amik csakis egy témára koncentrálnak, de vannak olyanok amik több témát is feldolgoznak egyszerre.

Én az előbbi podcasteket kedvelem, mert a hallgatása egyszerű és lényegre törő az előadásmódja.

Írta: Kocsis Edina Virág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése