keresés

2015. december 12., szombat

Virtuális valóság terápiás kezelésben

Az előző cikkben részleteztem, mi mindenre is lehet használni a virtuális valóságot a játékon kívül. Egy nagy területet külön meghagytam ez pedig a terápiás alkalmazása, ezt fogom most bemutatni.
A virtuális terápia hatásosnak bizonyult a fájdalomérzet csökkentése a fóbiák és a poszttraumás stresszbetegségek kezelésében.


Virtuális Terapeuta

A páciens egy nem létező virtuális személlyel beszélgethet, a szobában egy mikrofon és egy webkamera van, ennek segítségével reagál a PC a beteg beszédére. Ha elhallgat akkor kérdéseket tesz föl, ami előremozdítja a terápiát, és társalgás közben pedig bólogat. A társasági megnyilvánulásoktól tartó emberek könnyebben megnyílnak neki. Ezt tesztekkel bizonyították, valódi szakemberek videó foglalkozást tartottak, emellett pedig a virtuális terapeuta is, az eredmények szerint a nem valós személynek jobban megnyíltak a szorongó betegek. Nyilván felmerül a kérdés, hogy egy gép miképpen tudna segíteni érzelmi és pszichés zavarok megoldásában és jobb e egy hús-vér ember szakvéleményénél. Egyenlőre úgy látszik hasznos bár a program még nagyon kezdetleges, így a végkimenetele kérdéses.

Fóbiák kezelése 

Számos fóbia esetében, a leküzdés folyamata környezeti problémába ütközhet. Tehát hiába mondja az orvos, hogy képzelje el, hogy egy repülőn ül, az azért nyilván nem ugyan olyan mint valóban ott lenni. A virtuális valósággal ezt tudják kiküszöbölni, a beteg valóban úgy érezheti, hogy a helyszínen van így a pánikhelyzetben tudják leküzdeni a problémát, miközben a biztonságos rendelőben vannak. Tehát ha rosszul alakul a helyzet, akkor egyből félbeszakítható, míg mondjuk egy 3 órás repülőutat igen csak nehéz abbahagyni. "Svédországban ennél is tovább mentek: az ottani társadalombiztosító szerződést kötött a skandináv légitársasággal, ami lehetőséget nyújt rá, hogy az utolsó terápiás üléseket egy valódi repülőgépen tartsák meg. A pszichológus és páciense egy belföldi járaton próbálhatja ki a valóságban is, hogy eredményes volt-e a terápia". De más közlekedési eszközökkel is lehet alkalmazni pl.: metró, vagy akár tériszony ellen vagy nyilvános szerepléssel kapcsolatban. Utóbbi esetben az előadást tartó személy igazinak tűnő helyszínen emberek előtt szerepelhet, miközben különböző dolgokkal zavarják meg beszédében pl.: közbekérdezés, zaj, technikai problémák stb. Így felkészülhet ezek megoldására, gyakorolhat míg könnyedén nem tudja kezelni az ilyen helyzeteket. Ha egy bizonyos állattól fél pl.: pókoktól akkor fokozatosan közeledhet az élőlényhez, "ismerkedhet" vele, míg nem okoz gondot többé az állat látványa.


Poszttraumás stresszbetegség

A poszttraumás stresszbetegekkel olyan esemény történt meg vagy olyan helyzetbe kerültek, ami olyan mély nyomokat hagyott bennük, hogy képtelenek feldolgozni azt. Ezeknek az eseményeknek a képei újra és újra bevillannak, akár váratlan helyzetekben is egy személy, illat, hang szinte bármi előhozhatja az emlékeket és szorongást, pánikot válthat ki a betegből. Vannak olyan súlyos esetek is akiknek a terápia sem hozott megnyugvást, főleg az ilyen páciensekkel próbálták ki, hogy eredményes e a virtuális terápia. Egy ilyen foglalkozáson szándékosan felidézik azt amitől az érintett szenved, először csak a helyszínnel barátkozik, majd egyre több részletet hozzáadnak. Így az orvossal együtt megpróbálják feldolgozni a történteket, hogy azok ne okozzanak gondot a mindennapokban. "A virtuális térben lehetővé válik, hogy a valódi világban fenyegetőnek érzett veszélyek nélkül konfrontálódjanak saját félelmeikkel, és miután ebben a térben sikerült feloldani őket, később már a valóságban sem jelentenek problémát." Ezzel a problémával foglalkozó terápiák még további klinikai vizsgálatokra várnak, bár eddigi eredményeik nagyon biztatónak tűnnek.

Forrás: origo.hu
Forrás: mik.uni-pannon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése