keresés

2018. május 4., péntek

A fiatalok és a digitális világ találkozása

A digitális- és mobil eszközök felhasználóinak életkora egyre inkább kitolódik a fiatalabb korosztály felé. Szép lassan felnő az úgynevezett Z generáció, akik a világ első globális és digitális nemzedékének számítanak és már követi őket az alfa-generáció (2010 után születettek) ők pedig már egyértelműen a digitális kor szülöttei. Az informatikai eszközök hétköznapokba való beépülésével átalakultak a szabadidős tevékenységek, a felnőttek, akik maguk is felhasználók és közöttük is a szülők új kihívásokkal találják szembe magukat. Sokszor nehéz eldönteni, hogy az információs robbanásnak pozitív, vagy inkább negatív hatása van-e. Az azonban biztos, hogy az emberek és gyerekek életét átalakította, megváltoztatta. 
Számos felmérés készül az egyes generációk mobil eszköz használati szokásairól és a fiatalokra leselkedő veszélyekről, amelyek a XXI. század és a digitális világ magában rejt. A fiatalok többsége például a mobiltelefonját tartja a legjobb barátjának legalábbis ez derül ki a Motorola 2017-es felméréséből. Az okos telefon felhasználók (nem csak a kamaszok) egy része pedig függőségre utaló jeleket produkál. A szakemberek megoldásokat sürgetnek és a szolgáltatókat és gyártókat is nagyobb felelősségvállalásra szólítja fel.

Nemzetközi felmérés

A Motorola Mobility közel 4500 16-65 év közötti okos telefon tulajdonos részvételével végzett "telefonozás és élet közötti egyensúlyt vizsgáló" felmérést 2017 novemberében és decemberében, amelyen négy ország vett részt: Egyesült Államok, Brazília, Franciaország és India. Konkrétan arra voltak kíváncsiak, hogy az okos telefonok iránti érzelmek mikor válnak fontosabbá az emberi kapcsolatoknál, köztük a család és a barátok iránti szeretetnél. Ezen túl azt is vizsgálták, hogy mikor nevezhetjük már függőségnek a gyakori okos eszköz használatot.

Eredmények

A felmérés rámutatott, hogy különösen a (2000 után született) fiatalok a veszélyeztetett korosztály. A „Z generáció” tagjainak 53%-a már a telefonját tartja a legjobb barátjának. De a vizsgált résztvevők 30%-a is azt vallja, hogy szívesebben nézegeti az okos telefonját, minthogy a családjával vagy barátaival töltse az idejét. A válaszadók közel fele gyakrabban ellenőrzi telefonját, mint ahogyan szeretné, illetve 75% pánikot érez, ha arra gondol, hogy elvesztette a telefonját. A résztvevők 35%-a még saját maga is úgy tartja, hogy több időt tölt a képernyő előtt, mint kellene.Ahogy az a diagramon is látszik a Z és alfa generáció közel azonos átlagosan 4 órát tölt az online felületen, legyen az mobiltelefon vagy éppen tablet.

Mind a szülők, mind a szakemberek egyre többször fordulnak a gyártókhoz és a szolgáltatókhoz segítségért, illetve gondolják úgy hogy nagyobb felelősséget kellene vállalniuk. A szülői felügyeleti funkción túl sürgetik az életkori korlátozást, a képernyő előtt töltött idő korlátozását és a közösségi média szolgáltatások blokkolását is.Szolgáltatói oldalról azonban érdemben még nem reagáltak a követelésekre.

Hasznosak vagy nem a 13 év alatti fiataloknak szánt alkalmazások?

2017 decemberében megindult a Messenger Kids alkalmazás, amely konkrétan a 13 év alatti korosztályt célozza meg. Ez egy különálló alkalmazás, amely lehetővé teszi a gyerekeknek a Facebook csevegős szolgáltatásának használatát saját Facebook profil létrehozása nélkül. Az app egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el.

Messenger Kids
A vállalat egy biztonságosan használható videochat és csevegő alkalmazást akart létrehozni a fiatalok számára. Nemzetközi és amerikai gyermekvédelmi szakértőkkel együtt tervezte és családokkal együtt tesztelte az új alkalmazást. A Messenger Kids appot kell feltelepíteni a tabletre, vagy okos telefonra, majd a szülő Facebook hozzáférésével belépni, így nem jön létre új profil, illetve a gyerekek nem férnek hozzá a szülők fiók adatlapjához.

A felügyeleti funkcióval azonban a felnőttek a fiókjukon belül követni tudják a hozzákapcsolt appon futó tevékenységeket.Szülői engedély nélkül a gyermek nem indíthat videochat-et, nem indíthat személyes- vagy csoportos beszélgetést, illetve csak olyanok léphetnek kapcsolatba a fiatalokkal, akiket a szülő jóváhagyott. További pozitívumként a vállalat kiemelte, hogy a Messenger Kids esetében nem jelennek meg reklámok, a letöltés teljesen ingyenes és rejtett költségek sincsenek.


Ellenvélemények
Természetesen az app megjelenése után hamarosan megérkeztek az ellenvélemények. Több gyermekjóléti szervezet és szakértő is támadja a Facebookot és az alkalmazást csak egy újabb piaci terjeszkedésnek tartja. Számos tanulmányra hivatkoznak, amelyek kifejtik, hogy a fiatalok ebben a korban még nem elég érettek az online jelenléthez. Nem érzékelik a veszélyeket és a határokat. Felhívják a figyelmet arra, hogy a rendszeres közösségi média használata depresszióhoz szorongáshoz vezethet. Felmérések szerint ugyanis azok a 13-14 éves gyerekek, akik hetente hat-kilenc órát töltenek a közösségi oldalakon, sokkal nagyobb eséllyel vallják magukat boldogtalannak, mint az online felületen kevesebb időt eltöltő társaik.

A Facebook azonban továbbra is állítja, hogy ez egy biztonságos csevegőalkalmazás, melynek elindítása óta számos szülői visszajelzést kaptak, amelyek szerint a Messenger Kids nagy segítséget jelent számukra a családdal való kapcsolattartásban.

YouTube Kids a szerkesztett csatorna
2017 november 2-án bemutatták a megújult YouTube Kids app-ot, amely már 37 országban – sajnos Magyarországon nem – elérhető. Az új gyerekbarát fejlesztés, amellett, hogy biztosítja a szülői kontrollt, a gyerek életkorának megfelelő profilt és tartalmakat biztosít.Az alkalmazást a szülő Google profilján belül lehet elérni. A fiókba belépve gyerek profilokat lehet létrehozni, akár többet is. 

Nagyon hasznos, hogy az app a gyermek életkorának megfelelő formátumban jeleníti meg a felhasználói felületet. A gyerek születési dátumának megadásával a YouTube Kids megváltoztatja a kinézetét. A fiatalabb gyerekek nézete kevesebb szöveget tartalmaz, míg az idősebb gyerekek nézete jóval összetettebb és több információt tartalmaz. A szülőknek szóló leírások a beállításokról részletes információkat tartalmaznak, ezzel segítve a megfelelő beállítások kiválasztását elkerülve a nem kívánt tartalmakat és funkciókat még mielőtt a gyermekek elkezdenék használni az alkalmazást. A gyerekek jelszót is beállíthatnak a saját profiljukhoz, így elzárva az információt a testvérektől (a szülők felülírhatják ezt!). A nem kívánt tartalmakat a szülő is blokkolhatja, vagy felül bírálatra megjelölheti. Nagy előnye azonban az, hogy igyekszik kiszűrni minden felnőtt tartalmat az app-ból, vagy mégsem? 

A nem gyerekeknek szánt tartalmakat eddig algoritmusokkal próbálták kiszűrni, azonban most be kellett látnia a vállalatnak, hogy csupán ez a módszer nem elég a biztonsághoz. Egyre többször fordultak elő oda nem illő tartalmak és az álhírek sem kímélik a videós közösségi oldal app-ját sem. Így fordulhatott elő, hogy konspirációs-elméletről szóló videók, sőt a gyerekeknek mutatott videókban félelmetes, felkavaró jelentek is bekerültek. Néhány videóban Disney szereplőkkel és szuperhősökkel mutattak be olyan tartalmakat, amelyek nem kisgyerekeknek valók, kijátszva ezzel a rendszert. Év eleje óta a YouTube fejlesztői több szigorítást is bevezettek, ezzel is javítva a rendszert a gyerekeknek és felnőtteknek szóló videókkal kapcsolatban egyaránt. Ilyen próbálkozás volt a korhatárok beállítása, a moderátorok számának kibővítése és a hirdetések eltávolítása a videókból. 

Úgy tűnik, mindenképpen szükség van a kézi vezérlésre, ezért a fejlesztések egyelőre arrafelé mutatnak, hogy ember által jóváhagyott tartalmakból válogatva az algoritmusok dobják fel a lehetséges tartalmakat a gyerekeknek.

Tanulságok
A fenti hírekből is látszik, hogy a szolgáltatók egyre több alkalmazást fejlesztenek ki a fiatalabb (13 éves kor alatti) korosztály számára. A gyerekeket pedig nem lehet elzárni a mobil eszközök használatától. Azt, hogy a szülők, pedagógusok és szakemberek milyen mennyiségben és tartalomban tartják hasznosnak a digitális információt, abban nincs egyetértés, így egyelőre mindenki csak a saját ítélőképességére tud támaszkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése