keresés

2018. május 2., szerda

Facebook és az arab tavasz

„Öt évvel ezelőtt azt mondtam, egyetlen dolog kell ahhoz, hogy felszabadítsuk a társadalmat: az internet. Tévedtem. Ma azt mondom, ha fel akarjuk szabadítani a társadalmat, akkor először az internetet kell felszabadítanunk” - Wael Ghonim




Képtalálat a következőre: „wael ghonim”2011-ben Wale Ghonim létrehozott az akkor még Mubarak irányította Egyiptomban egy Facebook oldalt egy fénykép hatására. Ezen a képen egy fiatal megkínzott fiú holtteste volt látható. Ekkor még nem sejtette, hogy az általa létrehozott oldal hatalmas hatással lesz az egyiptomi forradalom kirobbantásában. Az internet itt mutatta meg igazi erejét: képes volt összefogni az embereket egy ügy érdekében, amit felerősített az a tény is, hogy Ghonimot 11 napra börtönbe zárt a Mubarak kormány.


Képtalálat a következÅ‘re: „egypt revolution”Az interneten elindított és utána sikeresen utcára vitt forradalom azonban sajnos nem érte el a célját, az országot csak nagyobb káoszba söpörte. Az internet (és rajt a főleg a Facebook) Mubarak megdöntése után nem összekovácsolta az embereket, hanem inkább polarizálta. Nagyban köszönhető ez a hatalmas álhír mennyiségnek is ami az emberek orra elé került.

A Muszlim Testvériség győzelmével sajnos rosszabbra fordult a helyzet, mint előtte volt. A nyugatbarát fiatalokat bebörtönözték, Ghonim is arra kényszerült, hogy amerikába meneküljön. Itt megalapította start-up cégét a Parlio.com-ot, ahol az emberek gyűlölet nélkül, tartalmas beszélgetéseket indíthatnak a közéletet érintő fontos témákról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése