keresés

2019. október 16., szerda

Az internethaszálat előnyei és hátrányai a gyerekek életében


Az internet mára teljesen átalakította a hétköznapjainkat. A kapcsolattartásunk vagy az információszerzésünk kikerülhetetlen, sokszor legfőbb forrása lett, de a szórakozásunk, kikapcsolódásunk is nagyobb arányban történik az online térben, mint valaha, különösen a gyerekek életében. Hogy ez jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, ugyanakkor mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk a nethasználat előnyei mellett annak hátrányaival is.



Az internethasználat előnyei a gyerekek életében


A felnőttek többsége gyerekkorában leginkább a könyvtárban jutott hozzá az őt érdeklő új információkhoz, ennek minden fáradságos elemével együtt. A mai gyereknek - hasonlóan a felnőttek többségéhez - már teljesen természetes, hogy az interneten néznek utána a dolgoknak, legyen szó egy dolgozathoz szükséges információkról, vagy bármilyen hétköznapi problémáról. A tanuláshoz ráadásul már megszámlálhatatlan sok weboldal nyújt segítséget különböző formában az egyes alkalmazásoktól az információgyűjtő oldalakig, sokszor olyan témákban is, amire például iskolai keretek között nincs lehetőség. Az internet segítségével új nyelveket tanulhatnak, más kultúrákkal ismerkedhetnek meg, de a sok oktató játék segítségével különböző készségeket sajátíthatnak el, fejleszthetik képességeiket.


Hátrányok

Az internethasználat ugyanakkor nem mondható még a mai napig sem biztonságosnak, hiszen a hátrányai is épp az előnyeiből fakadnak. Ha az információhitelességre gondolunk, máris felmerül a kérdés: a bárki által elérhető információ előnynek számít-e, ha épp nem hiteles forrásból származik, vagy épp a gép előtt töltött idő mennyisége mennyire áll arányban a megszerzett információ minőségével. Szakemberek szerint mindazok a káros mechanizmusok, amelyek hátrányosan érik a gyermekeinket a nethasználat miatt, azok az offline környezetben is ugyanúgy megtalálhatók, az internet csupán katalizálja ezeket. Az online kapcsolattartásban jelentkezhetnek leginkább a nem megfelelő nethasználat hátrányai.




Az internethasználat ugyanakkor nem mondható még a mai napig sem biztonságosnak, hiszen
ahogyan az offline életben, úgy ezen a területen is szükséges, hogy a gyerekeket körülvevő felnőttek, szülők, pedagógusok segítsék őket a helyes használatban, visszajelzéseket adva például az információforrások hitelességéről, a különböző tevékenységek veszélyeiről, ugyanakkor úgy kell megtanítani a helyes nethasználatra, hogy később, felnőtt korukban önállóan is képesek legyenek az önszabályozásra.

Képek: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése