keresés

2019. október 22., kedd

Facebook veszélyei: amennyit ad, annyit el is vehet

Az idén lett 15 éves és indulása óta behálózta a világot. Felhasználóinak száma már több milliárdra
tehető, fiatalabbtól az idősebb korosztályig sokan rendelkeznek saját profillal. A használók nagy része napi több órát is képes az oldalon tölteni, amit az utcára kilépve mi is azonnal megtapasztalhatunk, hiszen már a buszmegállóban találkozunk telefonjaikba elmerülő emberekkel, akik éppen valamelyik ismerősükkel chatelnek, vagy a legújabb bejegyzéseket olvasgatják. Általában ők azok, akik szájából a legtöbbet lehet hallani, azt a megjegyzést, hogy aki nincs fenn a Facebookon az nem is létezik.


Természetesen ez nem igaz, de sajnos sokak életébe olyan masszívan beépült, hogy már nem is emlékeznek, hogy előtte is volt élet. Ez a hozzáállás annak is köszönhető, hogy csaknem mindenütt jelen van, sokszor olvashatjuk „Kövess bennünket a Facebookon!”, vagy Csatlakozz hozzánk a Facebookon!” felszólításokat. Arról nem is beszélve, hogy szinte már minden cégnek, intézménynek, politikai pártnak, civil szervezetnek és ismert embernek van saját oldala, amin keresztül információkat oszt meg és kapcsolatot tart a követőivel. Szóval, ha valaki nem akar lemaradni kénytelen csatlakozni, mondják sokan.


Ami miatt szeretjük a Facebookot

Az egyik pozitívuma a Facebookon való jelenlétnek a kapcsolatépítés. Megkereshetünk régi ismerősöket, családtagokat, akikkel újra felvehetjük kapcsolatot, vagy csatlakozhatunk különböző számunkra szimpatikus csoportokhoz, ahol új ismeretségre tehetünk szert. A témával foglalkozó kutatók azt is megállapították, hogy az olyan félénk és visszahúzódó emberek számára, akik a hagyományos módon képtelenek kapcsolatot kialakítani, megkönnyítheti a kommunikációt. Amit még mindenképpen kiemelhetünk az oldallal kapcsolatban az a rengeteg információ, amihez szabadon hozzá juthatunk, bármikor amikor bejelentkezünk. A hírfolyamot végig görgetve több fontos témában írt cikket és egyéb érdekes bejegyzést olvashatunk, amiket, ismerőseinkkel is meg tudunk osztani. Továbbá értesülhetünk különböző rendezvényekről, mondjuk kedvenc színházunk legújabb előadásáról. De élőben is nyomon követhetünk adásokat, erre jó példa a Vígszínház projektje a VígLive. Mindezen előnyök mellett, az elmúlt évek kutatási eredményeit tekintve, mégis azt mondhatjuk, hogy többet vesz el, mint amennyit ad. 




A Facebook káros hatásai  

Több kutatás is megállapította, hogy a Facebook valóban káros lehet a mentális egészségre, és nem
csak a fiatal generációt érinthetik az olyan problémák, mint a depresszió, szorongás, stressz, rossz hangulat, álmatlanság vagy akár függőség. Ezzel a témával kapcsolatban a tavalyi évben a BBC Future oldalán megjelent egy több kutatást összefoglaló cikk, ami igyekezett kiemelni a legfontosabb
problémákat. Az egyik ilyen faktor a stressz, amit az oldal használata növelhet vagy csökkenthet attól függően, hogy mit csinálunk éppen. Egy 2014-ben készült tanulmányban pedig a kutatók arra jutottak, hogy egy negatív vagy pozitív tartalmú bejegyzés a hangulatunkat is jelentősen befolyásolhatja. Ennél súlyosabbak azonban az olyan tényezők, mint a depresszió, a szorongás és az önértékelési zavar, ami a felhasználók közül főképp a fiatalabb nőket és a kamaszokat érinti. Emellett egyeseknél szerencsejáték és drogfüggőséghez hasonló állapot is kialakulhat. Ezeken kívül a Facebook használatának további veszélyei lehetnek a hamis profillal megkörnyékező csalók és szexuális ragadozók, a bejegyzések és a privát üzenetek esetleges megfigyelése, vagy személyes adataink felhasználása.


Mit tehetünk, hogy elkerüljük a veszélyeket 

A szakemberek az tanácsolják, hogy igyekezzünk minél tudatosabban használni az oldalt. Figyeljünk a biztonsági beállításokra, mint például a helyadatokra vonatkozó információk vagy a továbbított adatok, de azt is gondoljuk meg, hogy kiknek engedjük megtekinteni profilunkat. Mindazonáltal fontos az is, hogy milyen információkat adunk meg magunkról, milyen képeket töltünk fel, milyen bejegyzéseket írunk és mit osztunk meg, de arra is érdemes figyelni, hogy mit és hogyan kommentelünk. Továbbá lényeges, hogy megtanuljuk szűrni az információkat, mivel rengeteg az álhír. Ha ezekre oda figyelünk és igyekszünk jól és tudatosan használni, akkor a Facebook tényleg egy hasznos és nagyszerű oldal, ahol igazán jó közösségek tagjai lehetünk. 


Források:









Képek:

Kép 2




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése