keresés

2022. szeptember 20., kedd

"Music is life itself"-zenei streaming



"A CD-eladások zuhannak, a vinyl értékesítés az 1990-es évek óta a legnagyobb csúcsra törekszik, de a lemezipar haldoklik"-tartja a jóslat. A vinyl lemezek reneszánszukat élik, de ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy az emberek letettek a zenehallgatásól, ugyanis a streaming zene egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A legtöbb zenei szolgáltatás stream-je 128Kbps és 320Kbps között található, de a Tidal ezt messze felülmúlja a maga 1411Kbps FLAC formátumával. A legtöbb szolgáltatásban számos különbség lelhető fel az ingyenes és a fizetett streaming zeneszámok között. Egyes szolgáltatások már kínálnak mobilalkalmazást is, így a felhasználó nincs a számítógéphez kötve. mikor zenét hallgat. De hol is tartunk ma? Milyen online streaming szolgáltatások vannak?

Last FM
    Egy 2002 márciusában indult internetes rádióállomás, melyet 4 úriember(osztrák és német állampolgárok) alapított. 2005 augusztusában egyesült a hozzá hasonló Audioscobbler-rel.  2003-ban Prix Ars Electronica díjra jelölték. Jelenleg 12 nyelven érhető el a honlap(angol, német, spanyol, francia, olasz, japán, lengyel, portugál, orosz, svéd, török és kínai). Rádióállomásai MP3 módot használnak és személyre szabhatóak. 2005 augusztusa előtt egy egyszerű stream-en sugározta műsorait. A felhasználói lapok tartalmaznak egy ún. "Recently Played tracks"-et. Lejátszójában szerepel egy hangerőszabályozó is. 

Sound Cloud
    2007-ben alapította Alexander Ljung és Eric Wahlforss, jelenlegi székhelye Berlinben található. Ingyenes és fizetős zenei streaming platformként, illetve közösségi oldalként is működik. Az Android és iOS eszközök számára ingyenesen használható. 5 főbb szakasza van: kezdőlap, keresés, gyűjtemény, zenelejátszó és áramlat. Létre lehet hozni saját lejátszási listákat, saját dalokat lehet feltölteni, valamint sok dal letölthető ingyenesen. 2014-es adatok szerint a platform 175 millió látogatót vonz.

Deezer
    2007 augusztusa óta működő francia zenei streaming szolgáltató, jelenleg netrádióként van jelen a zenei streaming éterében. A mintegy 73 millió szám között magyar felvételek is találhatók. 2016 óta 187 országban érhető el, és 50-nél több nyelven érhető el a felhasználók számára. A felhasználók 5-féle előfizetői csomagból választhatnak: Free, Premium, Family, Student és Premium Éves csomag. A Family csomag kivételével mindegyik csomag 1 felhasználói fiókos. 2012-ben kb. 3 millió előfizetőt és 7millió aktív felhasználót számlált. Szinte CD-minőségben hallgathatjuk rajta a zenéket. Nem szimplán zenelejátszó, hanem zenei platform is.

Apple Music
    2015 június 30-án indult zenestreamelő alkalmazás, az Apple Inc. fejleszette ki. Több mint 90millió dalt lehet rajta hallgatni offline módban is, bármelyik Apple eszközön használható. Ezekhez jönnek még az Apple saját gyártású, csak az Apple Musicon elérhető tartalmai. 2015 végére/2016 elejére elérte a 10 millió előfizetőt. 2022 februárjában már 98 millió előfizetőt számlált, 2022.10.03-án pedig elérte a bűvös 100 millió előfizetőt. Kezdőfelülete 5 lapból áll(Könyvtár, Hallgassa most, Tallózás, Rádió, Keresés). Több, mint 100 millió zeneszámot lehet rajta hallgatni. 

Spotify
    2008.10.07-én indult digitális zenei-, podcast-és videoszolgáltatás, a világ minden tájáról hozzá lehet férni. Először Svédországban vált elérhetővé 2008 októberében, 2012-re pedig elérte a 20 millió felhasználót. Alapszolgáltatásai ingyenesek, számos készüléken elérhető, pl.telefonon vagy számítógépen. 2012 decemberében 22 országban volt elérhető(köztük Magyarországon is). Az előfizetők két csomag közül választhatnak: Spotify Free vagy Spotify Unlimited. Ez is, mint a Deezer, 50-nél több nyelven érhető el a felhasználók számára. Top3 legtöbb havi hallgató: Ed Sheeran(78.57 millió hallgató), The Weeknd(77.70 millió hallgató), Justin Bieber(68.86 millió hallgató).

YouTube Music
    2015.11.12-én indult zenei streaming szolgáltatás, a YouTube fejlesztette ki. 2020.12.01-én váltotta fel a Google Play Music-ot. Három lapból áll: Kezdőlap, Felfedezés, Könyvtár. 3 csomagból lehet választani: Ingyenes, YouTube Music Premium és YouTube Premium. A YouTube Music Premium és a YouTube Premium elérhető egyéni és családi változatban is. Jelenleg 100 országban érhető el, többek között Magyarországon is. Top3 legtöbbet előfizetett előadója: Blackpink(82.5 millió előfizető), BTS(71.3 millió előfizető), Justin Bieber(70.3 millió előfizető). 

Hatása
        A stream manapság már nem elkerülhető az online zene világában, és praktikussága is nyilvánvaló. A zenei streaming és a bakelitlemezek pakolása nem két külön világ, ugyanis mindkettő meg tudja adni a zene nyújtotta élményt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése