keresés

2019. április 26., péntek

A Wikipédia története - az enciklopédia újjászületése

Internetes keresgélés közben gyakran halljuk ezt a kifejezést: a Wikipédián találtam, nézd meg a Wikipédián... Valójában mi is az a Wikipédia? Mi a célja? Honnan ered? Miért hallunk róla olyan gyakran?

Amikor rákeresünk a történetére, vagy csak kevés információt vagy a Wikipédia weboldalán saját magáról több oldalas leírást találunk. Ez a bejegyzés egy másik oldalról vizsgálja meg a helyét a világban.

A Wikipédia egy ingyenes, nyílt forráskódú, internetes enciklopédia. A Wikimedia nonprofit Alapítvány felügyeli. 

Előzmények

Az emberiség mindig igyekezett rendszerezni a tudását, és összegyűjteni az aktuális világ tudományát, nézeteit, és rögzíteni egy megbízható, olvasható, tartós formában. A korai időkben is már több enciklopédiát (, lexikont) készítettek. 

  • a római időkben Marcus Terentinus Varro: Disciplinarum
  • kora középkorban Cassiodorus: Vivarium
  • a 17-18. századtól a nagy enciklopédiák korszaka: Cyclopaedia, Encyclopaedia Britannica, Encyclopédie… (és még sorolhatnánk, egészen a jelenkorig).

A tudás rögzítésének következő fejlődési lépése az elektronikus enciklopédiák megjelenése hatalmas tárolási kapacitást biztosítva. 

  • Először a helyi hozzáférésű mágnesszalag vagy lemez forma (illetve éppen mi volt a “divat”) hódított teret. 
  • Később a CD-ROM (Academic American Encyclopaedia - 1985), DVD-ROM adathordozón jelentek meg.
  • Majd a távoli hozzáférésűek. A távoli hozzáférésű kiadványok a mai napig népszerűek a közvetlen elérés, és az információk viszonylag gyors aktualizációja miatt. Például: Academic American Encyclopaedia - 1983, Britannica Online - 1994.
  • Az enciklopédiák fejlődésében a következő generáció a távoli hozzáférésű, ingyenes, ill. a nyílt hozzáférésű, viszonylag szabadon szerkeszthető változatok: pl. Wikipedia - 2001.


A wiki szó havaii eredetű, jelentése gyors (wiki wiki: nagyon gyors).

A mai világban a tudás, az információ pénzbe kerül, fontos a gyorsaság, ráadásul sok információhoz nehézkesen vagy nem lehet hozzájutni.

Az első wiki kifejlesztése Howard G. (Ward) Cunningham amerikai számítógépes programozó nevéhez fűződik. WikiWikiWeb néven weboldalt és szoftvert fejlesztett ki 1994-ben, ami a felhasználó által fejleszthető weboldal, hipertext formátummal. A programozók munkáját akarta megkönnyíteni.

A másik hatalmas lépés ebben az irányban a DMOZ-projekt (Mozilla Open Directory 1998-2017), ami egy önkéntesek munkájára épülő szabad könyvtár volt.

1999-ben Jimmy Wales ingyenes, együttműködő enciklopédiát akart tervezni. Larry Sanger felvette vele a kapcsolatot, hogy elismerését fejezze ki az ötlettel kapcsolatban, majd Wales felkérte közös munkára. Így 2000 februárjában San Diegoban megkezdődhetett a közös munka (+ még jónéhány szakember részvétele), elindították a Nupedia projektet. Felállítottak egy tanácsadó testületet szakértőkből és Ph.D. professzorokból. Segítségükkel megalkottak egy 7 lépcsős ellenőrző folyamatot: a beérkező cikkek hitelességének ellenőrzése (hasonlóan a tudományos folyóiratokhoz), majd ezután kikerül a weboldalra. A rengeteg beküldött cikkből kevesebb, mint 24 cikk jelent meg a Nupedián. 2000. január 2.-án hallottak először a WikiWikiWeb-ről, és ez lett legújabb ötletük: a Wikipedia, mint nyitott (szoftver) enciklopédia.

A Nupediával párhuzamosan 2001. január 15.-n elindították a Wikipediát. Célja, hogy összegyűjtse az emberiség tudását, emellett szabadon szerkeszthető, olvasható a webfelület és szabadon felhasználható a megjelenített információk, emellett azok is írhassanak cikket egy-egy témáról, akiknek szakirányú végzettségük nincs (pl. hobbi-tudósok). E módszerrel szándékoztak több “kincset” begyűjteni a Nupedia rendszerébe. Ehhez megalkották a Wiki szoftvert, és önálló weboldalként indították el. Nem várt fordulatként a Wikipédia sokkal népszerűbb lett, és már az első évben 18 nyelven, 20 000 szócikk alkotta. Wales Wikipedia párti volt, míg Sangers a hitelességet tartotta inkább szem előtt. Az élet (és a felhasználók) bebizonyította, melyik az életképesebb. 2003-ban a Nupedia a nehézkes működése miatt megszűnt, szócikkei a Wikipediába kerültek át. 




                  

                                    Jimmy Wales                                          Larry Sanger
Forrás: Wikipedia



Az évek során a Wikipedia robbanásszerűen bővült. Az első létrehozott cikk a Wikipedia.com felületén az U betű eredete, története volt.






Forrás: Wikipedia

Következő lépésként a “névterek” (a szócikekken belül funkcionálisan eltérő jellegű tartalmak megjelenítője) létrehozására volt szükség: a talk-ra (vitalap) azért volt szükség, hogy a hozzászólók megvitathassák véleményüket az adott témáról. Ez segítette bővíteni, egységessé rendezni egy cikk tartalmát.


A növekedés üteme
  • 2001. Január 15.: az első cikk rögzítése
  • 2011. November 22.: több, mint 20 millió!!! cikk, 282 nyelvű kiadásban
… és azóta is gyarapszik…






A magyar Wikipédia
  • 2003. Július 8.: Elindult a Wikipédia magyar nyelvű változata. A első saját logó megjelenése, és a Magyar Wikipedia Team munkakezdése.




               
                   

Forrás: Wikipedia

...és a szócikkek azóta is gyarapszanak...



Korábban a Jimmy Wales Bomis nevű cége keretein belül működött a Nupedia és a Wikipedia is. 2003. június 20-tól a Wikimedia Alapítvány működteti, adományokból tartják fenn. Így nem függnek egyetlen egy cégtől vagy politikai irányzattól sem.



Bibliográfia

Andrew Lih: The Wikipedia Revolution - Hyperion e-books, 2009. ISBN 978-1-4013-9387-8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése