keresés

2022. október 17., hétfő

A peer to peer fájlmegosztás, mint az illegális fájlmegosztás alapja

    Ebben a cikkben az olvasó megismerkedhet a peer to peer fájlmegosztás történeti kezdeteivel, technikai alapvető hátterével és szembesülhet a torrentelés morális kérdéseivel.


 A film és zene adathordozóinak fejlődésének rövid története

    Régen, ha az ember a filmek iránti szomját szerette volna csillapítani valamelyest módon, akkor kizárólag a mozi jöhetett szóba. Ezt kibővítette majd túlnyomórészt felcserélte a televízió elterjedése. Majd a VHS kazetta az 1980-as évektől kezdve tette lehetővé, hogy a filmeket mi magunk birtokolhassuk és élvezhessük otthon. Ezt leváltotta később a jóval megbízhatóbb adathordozó a DVD, amit 1995-ben találtak fel. Ezt követte 1997-ben a Blu-ray lemez, ami hazánkban kevésbé terjedt el. Hasonló folyamat játszódott le a zene viszonylatában. Ott a kiindulópont régebbre tehető ősi mivoltjából kifolyólag. Ha csak a közelmúltat vizsgáljuk, akkor az operától, hangversenytől és társaitól eljutunk ugyancsak a CD-ig. Majd természetesen mindkét esetben elhalványulnak a fizikai adathordozók jelentősége és mindent csupán digitálisan, fájlokként tárolunk (persze a DVD-n és CD-n is digitálisan vannak tárolva az adatok, de napjainkban nem vagyunk rászorulva, hogy használjuk ezeket az adathordozókat, inkább USB pendrive-okat használunk vagy megoldjuk online térben az adatátvitelt).

    Mára már egyre kevésbé járunk moziba, operába még annyira sem. TV-t már szinte alig nézünk leszámítva az idősebb generációt, DVD-t pedig szinte sose vásárolunk. Ennek okát a streaming platformok elterjedését, de még inkább a torrentelés azaz az illegális letöltés váltja ki. Kivételt képeznek a zenei koncertek, közösség kovácsoló mivoltjukból és az autentikus érzésnek köszönhetően, hogy előben hallhatjuk kedvenceinket, akár találkozhatunk is velük testközelből.

A torrentelés technikai háttere

    A torrentelés alapját a peer to peer fájlmegosztás biztosítja. Az internet hálózatba kapcsolja a számítógépeket, aminek egyik fontos következménye, hogy lehetővé teszi azok számítási és tárolási kapacitásainak együttes és összehangolt felhasználását is. A megosztott számítástechnika elvei alapján sok ezer, akár százezer PC összekötéséből szuperszámítógépként viselkedő struktúrák alakíthatók ki, de ugyanez a logika lehetővé teszi a peer to peer (p2p) elven működő szoftverek, kapcsolatok működését is, ahol a gépek között közvetlen kommunikáció alakítható ki bármilyen adat kétoldalú közlésére. (hang, kép, mozgókép stb.).

 

     A P2P minősített alesete a file-cserélést lehetővé tévő rendszer, amely csupán az adott gép tárolókapacitását teszi hozzáférhetővé kívülálló számára (a felhasználó kijelöli, mely könyvtárait kívánja megosztani másokkal). A P2P technológiákat a közgondolkodás ennek ellenére elsősorban az illegális file-ok (leginkább zenék és filmek) letöltésére is alkalmas file-cselérő rendszerekhez köti. A P2P lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül. A peer-to-peer fogalom két hasonló, de célját tekintve mégis eltérő fogalomkört is takar: a számítógépek egyenrangú technológiai szintű kapcsolódási módját egy helyi hálózaton, valamint valamilyen célból közvetlenül kapcsolódó szoftver megoldások működési elvét. A közvetlen kapcsolat hibatűrőbb felépítést, skálázhatóságot jelent. Hátrányai: a nehezebb adminisztráció, az erőforrások pazarló használata, a nehezebb megvalósíthatóság. Szóval a központi ellenőrzés és elosztás szinte teljes kizárását lehetővé tévő alkalmazások elterjedése ugyanis a hagyományos szoftver és tartalomipar számára az ezredfurdoló egyik legfontosabb kihívását eredményezte, ami hatalmas médiavisszhanggal járt.

Híres illetve hírhedt fájlmegosztó oldalak

    Hatalmas botrányt kavart az illegális zeneletöltés fogalmával már egybeolvadó Napster. 1998-ban írta egy tizenhét éves fiú, Shawn Fanning, hogy megkönnyítse kollégiumi társaival a file-ok egymás közötti mozgatását. A később céggé alakuló Napstert fénykorában kb. hatvanmillióan használták, ami az ezredfordulós internetpenetrációt és a világon található felhasználók mennyiségét figyelembe véve hatalmas szám.

    Az illegális fájlmegosztás torrent oldalak segítségével is végbe mehet. Ilyen oldalak a The Pirate Bay vagy a hazai nCore. Utóbbi meghívásos alapú és a tagok egymást kötelesek segíteni a letöltésben seed alapján (A seed egy olyan peer, amely rendelkezik az összes darabkával, és azt megosztja, vissza-, illetve feltölti a fájlt. Minél több seed van, annál nagyobb az esélye a gyors letöltésnek) vagy az adott tagot figyelmeztetések után kizárják az oldalról.

    Fájl megosztásához létre kell hozni egy torrent típusú (kiterjesztésű) fájlt, amely az alábbiakat tartalmazza: a letöltendő fájl(ok) neve, mérete, és minden egyes fájldarabka ellenőrzőösszege (ezzel lehet ellenőrizni, hogy nem sérült-e a fájldarab), a tracker-szerver címe (a trackerről lásd alább), néhány egyéb adat. A torrent fájl nagy előnye, hogy könnyű másokkal megosztani, mert kicsi a mérete (10-200 kB között), ezért könnyedén felhelyezhető egy honlapra, vagy elküldhető e-mail mellékleteként. Miután a torrent fájl generálása megtörtént, a seed fogadja a kéréseket, és kiszolgál más klienseket, amelyek a torrent fájl alapján felkeresik, többnyire a tracker segítségével. Ez pontos információval rendelkezik arról, hogy mely fájldarabok kinél találhatók meg. A kliens ez alapján felméri, hogy mely darabka a legritkább, és megpróbálja azt letölteni, majd ha az megvan, a következő darabot keresi meg. Hátránya a módszernek, hogy ha a seedek nem szolgáltatják tovább a torrentet, akkor az esetleg már nem elérhető a publikált torrent fájlok ellenére. Esetleg csak fájldarabok keringenek a hálózaton, anélkül, hogy egésszé lehetne azokat összeállítani. Ezt a problémát küszöbölte ki az nCore működési szabályzata.

    A P2P elven működő technológiák azonban ennél többet jelentenek, lehetővé teszik ugyanis a hálozati erőforrások (adatátviteli, számítási és tárolási kapacitások) hatékonyabb kihasználását és globális grid-jellegű alkalmazások kifejlesztését is. Ilyen a már múlt árnyékában lévő, de régen sokat használt Skype. 

Az illegális fájlmegosztás hatása  

    A P2P technológiák megjelenésének közvetlen kihatása van számos üzleti területre. Legelőször és legnagyobb mértékben azonban a tartalom előállításával, közvetítésével, szolgáltatásával stb. foglalkozó vállalkozásokra és kapcsolódó iparágakra hatott; széles körben való elterjedésük különösképpen a zene és filmipart érintik érzékenyen. Ha senki nem megy el egy mozifilm vetítésére, nem vásárolják meg a zene CD-ket, nem mennek el koncertre (ez még manapság is nagyon népszerű) nem vásárolják meg a videójátékokat (ezt leginkább az indee szférát érinti), akkor nem támogatjuk ezeknek a létrejöttét, megnehezítjük. Esetenként gátat is szabhatunk a betervezett folytatásoknak létrejövetelében. A P2P és a torrent megkönnyíti a fájlmegosztást és hasznos programok alapjaként szolgálhatnak. Viszont súlyos károkat ejt a szórakoztató iparon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése