keresés

2018. április 20., péntek

Kína és a cenzúra

Kína mindig is híres volt az online cenzúráról, hiszen Kínából sem a Facebook sem a Google, sem pedig a Twitter sem olyan könnyen elérhető, sőt a Wikipédia egyes kényes szócikkei blokkolva vannak.

Képtalálat a következőre: „kína internet”

Ez az állami beavatkozás most újabb szintre lépett: Kínában egy a tavalyi évben beadott reformterv értelmében, teljes állami felügyelet alá vonják az online médiát. Csak a kínai állam által jóváhagyott akkreditáció megszerzése után publikálhatnak újságírók a webes felületeken. A híroldalaknak is regisztrálniuk kell magukat, valamint az "online tartalomgyártóknak követniük kell a párt útmutatásait, a kijelölt irányba kell terelniük a közvéleményt, és erősíteniük a „pozitív propagandát”.
Ennek előzményeként Kína még az ENSZ-hez is benyújtott egy tervezetet, ami nemzetközi szerződésként szabályozná az internet működését, az állami szuverenitást a kibertérre is kiterjesztve.

Képtalálat a következőre: „kína internet”

Az új tervezet értelmében az olyan nem ellenőrizhető szolgáltatók, mint például a  Google és Facebook valamint minden más orgánum amit a világhálón elérnek tiltott lesz, amennyiben nem szerzi meg a kínai állam akkreditációját.

Ehhez szorosan kapcsolódik az a hír, hogy a Nemzeti Enciklopédia digitalizálásával Kína saját Wikipédiát készít. Ez előreláthatólag 2018-ban fog megjelenni az interneten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése