keresés

2018. április 10., kedd

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?


Egyre több cikk jelenik meg arról, komoly veszélyeket rejthet a mesterséges intelligencia. A nemrég elhunyt Stephen Hawking (korunk talán legnagyobb elméleti fizikusa) és Elon Musk (PayPal, SpaceX, Tesla Motors, ...) is úgy gondolja az önmagukat fejlesztő gépek már a közeljövőben veszélyessé válhatnak, mert képesek lesznek egyre gyorsabban újratervezni magukat. Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud versenyezni a mesterséges intelligenciával, az intelligens gépek előbb-utóbb átveszik az uralmat az emberek felett.
A gépi intelligencia egyes specifikus feladatokban már igen, általánosságban véve azonban még mindig nem tudja felvenni a versenyt az emberi aggyal. Összezavarodik, ha az inputokat megváltoztatják. Ha például akár 2 százalékkal változtatnak a fényerősségen egy videojátéknál, a robot nem tud tovább játszani, nem tudja értelmezni az input megváltozását. Vagy gondoljunk az önvezető autóra, melyet le lehet bénítani egy köré rajzolt záróvonallal.

Dileep George, a Vicarious társalapítója szerint a mesterséges intelligencia jelenlegi szintje a „régi agyhoz” hasonlít, ami a törzsfejlődés korai szakaszában uralta a világot. Ez a patkányok, a kis rágcsálók agya. De a gyors fejlődés következtében hamarosan elérheti az „új agy” szintjét, azaz felnőhet az evolúció magasabb szintjét képviselő gerincesek agyának képességeihez.

De más problémák is lehetnek

Egy nemrég készült tanulmány szerzői (14 intézmény 26 kutatója, többek között a Cambridge-i, Oxfordi és a Yale Egyetem szakemberei) azonban nem a sci-fi filmekből ismert lázadást tartják a legnagyobb veszélynek, hanem a mesterséges intelligencia rossz célokra való felhasználását. A tanulmány konklúziója az volt, hogy autoriter államok, bűnözők és magányos támadók is visszaélhetnek az új technológiával, ez veszélyt jelent a digitális, fizikai és politikai biztonságra, mivel nagyméretű, pontosan célzott, nagy hatékonyságú támadásokat tesz lehetővé. Arra is figyelmeztet, olyan új támadási formák kerülhetnek felszínre, amiket eddig egyetlen ember nem hajthatott volna végre, illetve olyanok is, amik a mesterséges intelligencia sérülékenységét használják ki. Álhírek publikálásával, az információk manipulálásával, akár háború is elindítható.

Kiborgokká válhatunk

Egyelőre nehéz eldönteni, veszély, vagy lehetőség, hogy akár kiborgokká is válhatunk. „Az idő múlásával a biológiai intelligencia és a digitális intelligencia szoros összeolvadását fogjuk látni. Az egész a sávszélességről szól, a lényeg az agy és önmagad digitális változata közötti kapcsolat sebessége. Ez segít majd elérnünk az emberi és gépi intelligencia közötti szimbiózist” – mondta Elon Musk.


A mesterséges intelligencia húzhatja ki a Földet a bajból 

Más vélemények szerint a mesterséges intelligencia az egyik legfontosabb fegyverünk lehet a klímaváltozás elleni harcban.

Közlekedés
A mesterséges intelligencia lehetővé teheti az út- és közlekedésoptimalizációt: vagyis azt, hogy az önvezető autók esetében a kocsik az ideális útvonalon ideális sebességgel haladjanak, így nagyon sok károsanyag-kibocsátástól megszabadítaná a közlekedést.

Mezőgazdaság
Jelenleg három területen használjuk a mesterséges intelligenciát a
Robotkarok a káposztaföldön  Forrás: Thinkstock
mezőgazdaságban:
➤ a mezőgazdasági robotokkal,
➤ a termés- és talajfigyelés területén, ➤ jövőbelátás: növényi betegségek, időjárás, kártevők előrejelzése, termésbecslés

A mezőgazdasági robotika már most nagyon fejlett szinten mozog, képes például az okos gyomirtásra, ami annyit jelent, hogy felismeri a káros gyomokat, és csak ezekre használja a gyomirtó szert, nem az egész termőföldre. Ezzel az egyébként a környezetre szintén káros gyomirtók használatát is mérsékli, ráadásul hatékonyabban tünteti el a káros növényeket.

Okosváros 
A mesterséges intelligencia segítségével elemezhetjük az emberek hogyan használják a városokat, így élhetőbb és zöldebb városokat építhetünk. Valós idejű adatfeldolgozással biztonságosabbá tehetjük városainkat, a víz és energia felhasználás optimalizálásával sokat tehetünk a globális felmelegedés ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése