keresés

2018. november 20., kedd

A Google szolgáltatási portfólió-bővülése

A Google mai napig bőviti és fejleszti, azt amit adhat, nyújthat. Az évek során letölthető alkalmazásokat, programokat és eszközöket fejlesztettek ki a felhasználóik számára. Például letölthető alkalmazásként megemlíthetjük a Google Chrome-ot, Earth-öt, vagy a Picasa-t. Legsikeresebb eszközökhöz sorolhatnánk a blogger-t vagy a gmail-t.

A Google szolgáltatásai közé a következők tartoznak: Analytics, Answers (Válaszok), Art Project, Base, Blog Search (Blog keresés), Book Search (Könyvkeresés), Calendar (naptár), Catalogs (katalógusok), Co-op, Directory (könyvtár vagy címtár), Docs & Spreadsheets, Froogle, Google+, Groups (Csoportok), Images (Képkereső), Insights for Search (Betekintés a keresésekbe), Labs, Latitude, LIFE-archívum, Local, Maps, Mars, Mobile, Moon, News / Hírek, Notebook, Orkut, Patents, Personalized Homepage, Personalized Search, Panoramio, Scholar, Search History (Internetes előzmények), Sky, Special Searches, Spreadsheets, Trends, University Search, Wave, Video, Web Search

A legkedveltebb Google alkalmazások

  • Book Search: Google Print névvel indult 2004-ben, majd 2005-ben változtták meg Google Book Search-re. Azok tartalmak között lehet kereseni az adatbázisban, amit a Google beszkennelt és digitalizált. Ez a szolgáltatás számos vitát váltott ki, mi szerint semmibe veszik a szerzők, képviselők és könyvkiadók jogait. A Google az Access Copyright torontói szemináriuma keretében bejelentette, hogy hajlandó kártérítést fizetni, azoknak a szerzőknek, könyvkiadóknak, akinek valamilyen módon megsértették a jogaikat.
  • Google Calendar: ez egy internetes naptár, ahova beírhajtuk a teendőinket, találkozóinkat. Résztvevőket is hívhatunk meg., akár sms formájában is. A naptárban kereső funkció is van, amelyen kereshetünk a résztvevők vagy esemény nevére, illetve kulcsszavakra.
  • Docs & Spreadsheets: Google irodai alkalmazása. Dokumentum és táblázat kezelő
  • Google+: A Google egyik legnagyobb próbálkozásanak tekintik, egyben a Facebook alternatívájának.
  • Képkereső: képre való rákeresést teszi lehetővé. A kép forrását is feltűnteti. Most már lehetőség van a képszerinti keresésre. Saját tárhelyünkről is feltölthetjük a képet ami alapján keresünk, vagy megadjuk a linkjét.
  • Maps: A Google ingyenes online térképszolgáltatása. Induláskor a szolgáltatás csak az USA, Kanada, az Egyesült Királyság és Írország területét fedte le. Az online térkép megragadható és mozgatható, lehet benne helynév szerint keresni, és részletes útbaigazítást is tud adni. 2005. áprilisától a Google Mapsnek műholdfelvételes nézete is van. Az elején Észak-Amerikára és az Egyesült Királyságra korlátozódott, majd 2005 júniusától az egész földre kiterjesztették. 2005. októberében pedig a Google integrálta a Google Maps funkcionalitását a Google Localba. A szolgáltatás magyar nyelven is elérhető.
A Googlenek vannak kevésbé ismert szolgáltatlásai is, mint pl: Google Art Project - aminek célja, az volt, hogy a műkincseket mindenki számára elérhetővé tegye. Ilyen még a Google Life, ahol a felhasználó az amerikai Life magazin másfél évszázados tartalma között böngészhet. Google Moon és Google Mars is kevesen ismerik, hasonló szolgáltatást nyújt mint a Maps, csak éppen a Földön kívül. Számomra az egyik legérdekesebb a Google Trends, ami bemutatja számunkra, hogyy mi érdekli legjobban a Világ népét.

Google egyéb tervei:

Gmail bizalmas módja: SMS-ben kiküldött kódhoz, jelszóhoz is köthetők az e-mailek megnyitása. Most már Magyaországon is elérhető a megújult Gmail egyik új funkciója, a bizalmas mód. Ez a bizalmas mód csak gmailen belül használható,de fogadó félnek nem kell gmailesnek lennie. A mást szolgálatót használó fogadó fél e-maiben kap egy linket, amire kattintva betöltödik számára az e-mail. Előnyei a sima e-mailhez képest:

“A feladó fél
  • manuálisan bármikor töröltetheti a levelet a címzett levelezőfiókjából (ha nem gmailes a címzett, akkor nem tudja majd betölteni a levelet az értesítő levélben lévő linkre kattintással); 
  • automatikus „önmegsemmisítési" dátumot állíthat be az elküldött levelekben; 
  • megkövetelheti, hogy a címzett csak egy SMS-ben kapott kód birtokában jeleníthesse meg a levél tartalmát."

A Google Térképkét két új funkcióval is bővűlt. Előszöri helyzetünk megosztásakor már az akkumlátorunk töltöttségi szintjét is megtudjuk osztani. Ennek igazából biztonsági háttere is van, például ha egy ismerösünk, aki általában gyorsan reagál az üzenetekre, hirtelen nem válaszol, az feszültséget és aggodalmat kelthet. Persze, ez nem jelenti, azt hogy feltétlenül történt valami. Meg kell majd találni az aranyközéputat.
A másik új funkciója pedig az, hogy mostantól láthatjuk, hogy milyen utakon van torlodás, vagy éppen dugóban áll-e a busz amire várunk. Sídneyben a buszok tömöttsége is látható. Kialakított egy új fület az ingázást, ahol ezeket az adatokat beállíthatjuk, majd láthatjuk.

Nem csak Térkép szolgáltatásai változnak. Például a Page Rank szolgáltatásai közül nem lesz többet elérhető a weboldalak rangsora. Először is tisztázzuk, hogy a Page Rank “egy olyan algoritmus amely a linkek minősége és erőssége alapján rangsorolja az oldalakat”. Ez a rangsor pontjai továbbra is megmarad, de a Google megtartja magának. Page rank azért volt fontos eleme a keresőmotornak, mert egy visszajelzést adott az oldalak tulajdonosainak, és ezáltal tudták, hogy milyen gyakorisággal dobja ki a kereső az adott oldalat. A Pager Rank elérte a csúcsot, ami után már csak a lejtő következhet. A fejlesztőknek rákellett jönniük, hogy nem a csak ezek a pontszámok amit rangsoroláskor figyelembe kell venni, ezért is rejtette el, és tette csak maga számára elérhetővé a Google.

A Google hardverei

A Google a hardverek piacát is meghódítja. Többségben okostelefonokat és táblagépeket gyárt, ezek a Nexus hardverek. Ezenkivül a hardverei listáján megtalálható még a laptop, önvezető autó. Google hardverei: Google Search Appliance, Google driverless car, Nexus One, Nexus S, Galaxy Nexus, Nexus Q, Nexus 7 (2012), Nexus 7 (2013), Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9, Nexus 10 Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Chromebook, Chromebook Pixel, Pixelbook, Chromebox, Chromecast, Chromecast Ultra, Chromecast Audio, Google Glass, Google Contact Lens, Google OnHub, Google Daydream View, Google Home, Google Wifi, Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Nest Labs devices Android One smartphones

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése