keresés

2018. november 13., kedd

A Library Thing és egyéb könyves közösségek, alkalmazások, appok

A Library Thing egy webes alkalmazás könyv katalógusok és bibliográfiai adatok tárolására és megosztására. Emellett szociális felületként is funkcionál: a felhasználók megvitathatják könyvélményeiket és ajánlhatnak új olvasmányt egymásnak. Tim Spalding hozta létre 2005 augusztus 29-én Portlandben. A Library Thing az Amazon és több mint 65 millió könyvtár(Kongresszusi Könyvtár, British Library) adataira támaszkodik. Tud adatokat importálni az Országos Széchényi Könyvtárból és a Magyar Országos Közös Katalógusból is. Mára már 2350000 felhasználója van és közel 130 millió könyv adatait tartalmazza. Bár a Library Thing a könyvekre fókuszál, filmeket és zeneszámokat is hozzáadhatunk a gyűjteményünkhöz. Hasznos funkciója az ajánló, ami a felhasználó saját katalógusa alapján ajánl új könyveket. A Library Thing rendelkezik magyar kezelőfelülettel is, amit a regisztrált felhasználók fordítanak.

2016-ban készült azoknak a kis könyvtáraknak a számára, akik már a Library Thinget használták: templomok, zsinagógák, kisebb iskolák, közösségi intézmények könyvtárai. A Library Thinghez való kapcsolatát könyvtári példával jellemezve a  TinyCat az OPAC(“Online Public Access Catalog”), és a Library Thing az ILS (“Integrated Library System.”). A TinyCat Mark rekordok importálását és exportálását teszi lehetővé, így átláthatóságával megkönnyíti a keresést az olvasók számára. 

Még a Library Thing a katalogizálásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt, nagy versenytársa inkább a könyvekről való beszélgetésre összpontosít. Elolvashatjuk, hogy mit írtak barátaink az olvasott könyvekről, és a kritikákhoz kommentet is fűzhetünk. Hátránya, hogy itt nincs magyar kezelőfelület és magyar nyelvű könyvek is csak kis számban szerepelnek az adatbázisban.

A Scribd egy 2007 óta működő dokumentummegosztó oldal. A könyvek mellett hangoskönyvek, esszék, kották is találhatóak rajta, sőt, a felhasználók saját dokumentumaikat is feltölthetik. Az tartalmakhoz való hozzáférés regisztrációhoz és havidíj fizetéséhez kötött. A weboldal mellett okostelefonos alkalmazás is rendelkezésre áll  80 millió felhasználója részére.

A moly.hu egy könyvekkel foglalkozó online közösségi tér, Nagy Bence tipográfus, újságíró alkotta. Segítségével a felhasználók nyílvántarthatják, hogy mit olvastak el eddig, listákat állíthatnak össze, hogy mit szeretnének a jövőben elolvasni vagy megvenni. A könyvekről értékeléseket vagy ismeretterjesztő bejegyzéseket írhatnak, feliratkozhatnak más tagok tevékenységére. Az online és “élő” eseményeken a résztvevők hasonló érdeklődésű barátokat szerezhetnek, ismerkedhetnek. 

A moly.hu vetélytársát az Index munkatársai indították 2009-ben, egyik alapítója Valuska László, a Könyvesblog szerkesztője. Fő támogatója a Libri kiadó és könyvesbolt.

Források:
https://www.nyest.hu/hirek/magyar-konyves-kozossegi-oldalak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése