keresés

2018. november 20., kedd

Freeware és Shareware szoftverek

 Attól függően, hogy az adott szoftver tekintetében annak előállítója, tulajdonosa milyen jogokat kíván érvényesíteni, s melyeket ad át, mit oszt meg a felhasználóval, különféle kategóriákat különböztetünk meg.




Shareware szoftver


   A shareware fogalom az angol share megosztás és a software szónak az összetételéből áll. Gyakori kifejezés amivel a programok használata során találkozunk. Shareware szoftverek ingyenes de csak korlátozott mértékben használhatóak, terjeszthetőek és birtokolhatóak. Lényege, hogy a felhasználó számára lehetővé teszi a szoftver kipróbálását még a megvásárlás előtt, azonban különböző korlátokat szab, ami lehet a program egyes funkcióinak korlátozása, (ez az egyik legelterjedtebb) illetve időbeli korlátot is szabhatnak ( például 30 nap után megtagadhatja a futást). Megjelenhet a vízjel , videószerkesztő esetén, de akár bizonyos műveletek elvégzését is korlátozhatja. 
  Ha a szoftver megtetszik a felhasználónak, akkor megvásárolhatja a termék teljes, korlátlan verzióját. Általában ilyenek a demo verziójú szoftverek is, melyeket a próbára rendelkezésre álló időszak után meg kell vásárolnunk. Ezek a szoftverek közforgalomban nem kaphatóak, így a vásárló egyenesen a gyártónak fizet. Alkotója lehet akár magánszemély, cég , vállalat is, a szerzői jogot fenntartják, program felhívja a felhasználó figyelmét arra, hogy shareware programot használ, általában CD-n, vagy hálózaton jut el az emberekhez, viszont a felhasználók is nagy szerepet játszanak a továbbításában. 
  A fejlesztő esetleges célja lehet a program terjedésének megfigyelése, és az, hogy piaci információkhoz jusson  anélkül, hogy fizetnie kellene érte. Az ilyen szoftvereknek jóval kedvezőbb az árúak mint a kereskedelmi szoftverek.

Freeware szoftver


  A freeware szó az egyik leggyakoribb kifejezés, amivel a programok, szoftverek esetén találkozhatunk. A kifejezést Andrew Fluegelman alkotta meg az általa írt PC-Talk kommunikációs program üzleti modelljének készítése során, bár ezt a modellt ma már inkább shareware-nek neveznék. A shareware szó pedig azért született meg mert egy ideig a ,,Freeware” szó Fluegelman bejegyzett védjegye volt.  Freeware szoftverek szabadon felhasználhatóak, közkincsé tett programok, idő és funkció korlátozás nélkül. 
  A szerzői jog által védettek ezek a szoftverek is, ám a készítőjük által meghatározott korlátok mellett korlátlan ideig, ingyenesen használhatóak. A tulajdonos díjkötelezettség nélküli felhasználást és terjesztést biztosít a használóknak. Azonban az alkotó nem mellékeli a program forráskódját és nem engedélyezi a módosításokat sem. 
   Ezek többnyire otthon és magán használatra készültek, céges vállalati használat esetén a használati feltételeknek kell utána nézni. A szerző nem vállal felelősséget a program működéséért, esetleges károkért, adatvesztésért se. A készítőnek később is van lehetősége átsorolni a programjaikat. 
  Azonban nem árt megjegyezni, hogy a freeware nem szabad szoftver, mivel nincs forráskód mellékelve, bár a szerzők nem tiltják a változtatásokat, és nem lépnek fel olyan keményen az átdolgozási jogok védelmében, mint a kereskedelmi szoftvereknél. Önmagában a használati jog ugyanis nem ad lehetőséget a szoftver mások számára - akár ingyenesen történő - továbbadására (az erre való jogot szabad terjeszthetőségnek, azaz freely redistributable-nak nevezzük). De a leggyakoribb kikötés a közvetve, vagy közvetlenül anyagi haszonszerzés céljára történő használat kizárása. Ha semmilyen korlátozást nem ír elő a szerzői jogi jogosult, akkor a szoftvert egyenesen szabad szoftvernek (free software) nevezzük.
Firefox icon

Open Sources szoftver


  A szabad vagy nyílt forráskódú szoftverek olyan számítógépes szoftverek amelyek szabadon használhatóak, lehetőség van a tanulmányozására, másolhatóak, terjeszthetőek és módosíthatóak, és lehetőség van a szoftver továbbfejlesztésének a közreadására. Általában ingyenesek és a forráskódot is rendelkezésre adják. Szabad szoftverek közé nem tartoznak azok a programok amelyek bármiféle korlátozást szabnak, vagy a forráskód nélkül terjednek, mint a shareware és a freeware programok.
 A szoftver lényege, hogy a felhasználó tetszőleges céllal futtathassa, működésében tanulmányozhassa, módosíthassa, szabadon terjeszthesse.
  A neve, a szoftver felhasználásának szabadságára utal, amit az írásban kiadott licenc szerződés biztosít. 
  A szabad programok szabadságát a szabad licencek biztosítják. A fogalom megalkotója, Richard Stallman elkészített a "General Public License" licenc-t amit a szabad szoftver szerzői alkalmazhatnak, ezt később már többször is megváltoztatták.
Ezek a szoftverek nem mindig ingyenesek, azonban a legtöbbjük igen. A készítője árusíthatja is, ahhoz , hogy szabad szoftver maradjon, csak a szabadságjogokat kell biztosítania.


Példa: LibreOfficeLinux, Gimp


  A programoknak további csoportjai lehetnek a demo, adware, és a donationware. A demo a szoftver egy próbaverziója, kipróbálhatja a felhasználó ingyenesen és ha tetszik neki akkor megveheti a teljes verzióját. Valamilyen korlátozással próbálható ki, például játékoknál az első pálya játszható. Ezek a szoftverek szerzői jog védelme alatt állnak, változtatásokat nem végezhetünk bennük.
  Az adware, reklámprogramok ingyenesek azonban az ingyenességért cserébe reklámokat kell végignéznünk. Azokat az interneten terjedő számítógépes programokat nevezzük adware-nek amiknek a célja az adott cég reklámozása. Azonban sok adware egyben spyware, kémprogram ként is funkcionál, a felhasználó elől elbújva károkat okoz. Az adware programok gyakran egy másik programmal együtt települnek, vagy az ingyenességet biztosítva. A megszerzett információkat üzleti céljaikra használják fel.
 Donationware egy szintén ingyenes alapú program, önkéntesen lehetőség van adományozni a készítőnek. A felhasználó dönti el, hogy szeretne-e adományozni avagy sem, és ha igen akkor mekkora összeget szán rá, itt kiemelném, hogy semmi sem kötelező. 1987-ben jelent meg az első ilyen program, egy ingyenes játék, ahol a készítőt adományokkal lehetett támogatni, cserébe a kódot kapta meg a felhasználó.

  Ezekkel a szoftverekkel különböző weblapok is foglalkoznak, összegyűjtik őket a felhasználóknak egy közös tárhelybe.

Freeware Home


  Egy olyan angol nyelvű oldal, ahol linkek gyűjteményét találhatjuk, PC-re, windows 32 és 64 bites változatra is. Az itt található linkről ingyenesen tölthetőek le a programok, ezzel a gyűjteménnyel segíti a felhasználókat a szoftverek könnyű megtalálásával. A linkek a program letöltő oldalára vezetnek, és ott a program legújabb verzióját kaphatjuk meg, néhány esetben más operációs rendszerre is például a Linux és Mac operációs rendszerre is. A megnyitott linkek egy új tab felületen nyílnak meg, majd letöltés után telepíthetjük a megszokott módon.

GitHub


  A GitHub a világ legnagyobb Open source gyűjteménye, egy olyan online közösség, ahol a felhasználók megoszthatják az elkészült program kódjaikat a többiekkel, összedolgozva alkothatnak egy jobb és teljesebb programot, emellett a weboldal ingyenes regisztrációt engedélyez a felhasználóknak.
  Egy project hosting rendszer, szinte mindent készen nyújt a felhazsnálónak, ami egy nyílt forrású rendszer publikálásához, és karbantartásához kellhet. A verziókezelő rendszer mellett hibajegy kezelő felülete is van, emellett az adott programhoz készíthetünk leírást, dokumentációt is, így a többiek jobban átlátják a munkánkat.
 Közösségi tér mvoltából lehetőséget ad mások munkájába való belesésbe, és követésébe, feliratkozására, ezáltal értesítéseket is küld a számunkra ha valami változás történt.

  A mindenki számára ismert weblap az Origo saját szoftverbázisa, ahol legálisan tölthetünk le különböző programokat ingyen. A szoftverbázist 1999-ben fejlesztették ki, A weblapot viszonylag gyakran frissítik, karban tartják, mindig az aktuális verziókat találjuk meg a kellő szoftverből.  A kiválasztott program mellett fel vannak tüntetve a lényeges adatai, a követelmények, egy részletes leírás, és a korábbi verziókból is válogathatunk. Az aki már letöltötte és használja a programot adhat értékelést is róla a többiek számára. Az oldalon különböző kategóriákba vannak csoportosítva a szoftverek, így könnyen lehet böngészgetni is, de aki tudja mit keres az a keresővel megtalálhatja azt.
  Előnye, hogy mindenki számára elérhető és ingyenes, nem vírusos és a programokat közvetlen az oldalról érjük el, nem linkekre vagyunk átirányítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése