keresés

2018. november 19., hétfő

Google nagy testvér vagy jótevőnk

A Google-nak nagyon sok olyan alkalmazása van, ami segíti és megkönnyítik az életünket. Népszerűségét sokoldalúságának és megbízható működésének köszönheti. Ám az utóbbi időben egyre több részlet kerül napvilágra arról, hogy a birtokába került személyes adatokat nem mindig kezeli megfelelően. A Google e két oldalát mutatom most be röviden.



A Jótevő

A Google rengeteg hasznos szolgáltatással segíti a felhasználók munkáját.

Google kereső
Ha szeretnénk valamit megkeresni az interneten akkor erre a Google keresője legalkalmasabb. A keresés tárgyának megadásánál nem csak a magyar nyelvű, hanem olyan külföldi oldalakat is megjelenít találatként, ami valamilyen formában kapcsolódik hozzá. A keresés során a találatok sorrendje attól is függ, hogy egy weboldalra hány link mutat és azt mennyire osztották meg egymással a felhasználok. Minél többször osztották meg egy weboldal linkjét annál előrébb kerül az adott weboldal a találati listán. A keresés gyorsaságát az biztosítja, hogy rendszeres időközönként minden szabadon megnyitható weboldalt indexel a Google, azaz eltárolja a tartalmát. Ha valaki indít egy keresést, akkor ebben az indexelt tartalomban keres. Ha rákattintunk egy találatra, akkor az URL segítségével megnyitja a keresett információt tartalmazó oldalt. Kereshetünk a szöveges tartalom mellett videót, pdf-et, képet, stb.

Gmail
A Gmail alkalmazás az egyik legjobb e-mail küldő alkalmazásnak számít elsősorban a biztonsági, valamint a kezelési szempontból. Amiben különbözik még a többi e-mail küldő alkalmazástól, hogy jelzi azokat a címzetteket, akik be vannak jelentkezve az e-mail fiókjukban. Ami még nagy előnye, hogy a telefonunkról vagy akár a tabletünkről, ha bejelentkezünk egyszer akkor onnantól kezdve azt a fiókot tekinti elsődleges fióknak. Az érkező e-mail-ről szóló értesítést nemcsak a számítógépünk, hanem az okos eszközeinkre is megkapjuk és ha kell onnan azonnal válaszolhatunk is. A leveleket kategorizálhatjuk címkék és kategóriák segítségével. Szűrők használatával a Gmail a beérkező leveleket egyből a neki megfelelő címke alá teszi be.


Google fordító
Az egyetlen olyan nyelv fordító alkalmazás, amely a fordítás után nem készít statisztikát. Ez nem csak egy sima online szó fordító, hanem az egyetlen olyan fordító, amibe akár egész mondatokat is képes lefordítani. Alapvetően a szavak fordításánál kaphatjuk a legpontosabb fordítást. Amennyiben több találat is van egy keresett szóra, akkor egy csík hosszával jelzi, hogy melyik a leggyakrabban használt változat. Ha van egy nyelv, amiről nem tudjuk megállapítani, hogy milyen akkor képes a nyelvfelismerésre is. Ez vonatkozik az írásrendszerekre is pl: Görög, Arab stb. Az elterjedtebb nyelvek (angol, német) estében jobb minőségű, a ritkábbaknál kevésbé pontos eredményt kapunk teljes mondatok fordítása esetében.

Google-drive
Régebben e-mail-ben csak kis méretű fájlok küldésére volt lehetőség. Kezdetben csak 1 GB volt a maximális tárhely méret, később 5 GB-ra növelték. Ez az alkalmazás gyakorlatilag egy internetes meghajtó, ahova bármilyen fájlt feltölthetünk, illetve azt megoszthatjuk az ismerőseinkkel Alakíthatunk ki benne könyvtárakat a meghajtón belül, ahova a fájlokat bemásolhatjuk. A Google drive minden kliensének 19 GB ingyenes tárhelyet biztosít a további nagyobb méretű tárhelyekért már fizetnünk kell. Óriási lehetőség ez a nagyméretű fájlok tárolásában és megosztásában. Saját fájljainkat ha itt tároljuk, nem a gépünkön, akkor azt Internet kapcsolattal bárhonnan elérhetjük.

Google maps
Az egyik legjobb térkép és navigációs alkalmazás. Nemcsak a térkép funkció miatt, hanem mert GPS-ként is használhatjuk. Amikor útvonalat tervezünk vele akkor nagyon sok mindent figyelembe vesz az adott útvonallal kapcsolatban. Figyelembe veszi az adott útszakaszokon van-e terelés, út lezárás. A térkép funkción belül arra is lehetőségünk van, hogy megnézhessük, hogy nézi az adott városrész, amit 3 dimenziós képek segítségével tehetünk meg. Ugyanis, ha felnagyítjuk a térképet akkor megmutatja az adott városrész 3 dimenziós képét, amit fényképekből raktak össze és úgy közlekedhetünk ott mintha mi magunk is ott lennénk. Viszont érdemes megnéznünk, hogy a 3D-s képek mikor készültek, mert azokat ritkán aktualizálják. Újabban a Google olyat is csinál leginkább azoknál fordul elő, akik bekapcsolják a helymeghatározást, hogy a Google az adott helyen megjeleníti az összes tömegközlekedési lehetőséget és az arra vonatkozó adatokat (várható indulás, járatszám, végállomás stb).


A Nagytestvér

2010 körül nyilvánosságra került, hogy a Google a felhasználók adatait „teszt szerűen” lekérte. Ez nagyon sok felhasználót mélyen éríntett, hiszen vannak olyanok, akiknek szinte az egész életük van beágyazva a Google alkalmazásaiba. Nevek, kapcsolatok, elérhetőségek, fényképek, barátokkal váltott üzenetek, hol jártunk. Ezeket a Google tudtunk nélkül képes lekövetni. Elég, ha az internet be van kapcsolva vagy akár a helymeghatározás is. Az alkalmazások a kereséseink témáit és a használt kulcsszavakat felhasználva oszt meg velünk hirdetéseket.

A Google azzal védekezett, hogy ezt csak egy teszt részeként hajtották végre és ez „szerintük” nem sértette meg a Google adatbiztonsággal kapcsolatos alapelveit. Sőt az összegyűjtött adatokat nem tárolta el és nem használta fel. Később az is kiderült, hogy a Google ugyanezt megcsinálta az Androidos eszközök felhasználóival szemben.
Sok felhasználó az eset után pert indított a hivatalos szervek ellen és sok amerikai és európai szervezet aggályát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Azonban a Microsoft is kifejtette az álláspontját a botránnyal kapcsolatban. A Microsoft szerint minden olyan adatot, ami a felhasználókkal kapcsolatban van azt ők sosem fogják lekérni, tárolni vagy visszaélni velük. Az eset után a Google ígéretet tett arra, hogy a felhasználók tudta nélkül nem fogja sem lekérni, tárolni és felhasználni. Azt azonban a Google képviselője és a cég igazgatója is hozzátette, hogy mivel a cég amerikai és ebből kifolyólag az Egyesült Államokban érvényes törvények vonatkoznak rá így hatósági felkérésre vagy utasításra ki kell szolgáltatniuk az adatokat. 

Most már a Google fiókok adatvédelem fülön található egy leírás, amiben kifejti, hogy „Amikor a Google szolgáltatásait használja, ránk bízza adatait. A mi felelősségünk, hogy egyértelművé tegyük, milyen adatokat gyűjtünk, és hogyan használjuk fel azokat, hogy szolgáltatásainkat jobbá tehessük az Ön számára.” Ezen belül levezeti, hogy miket figyelnek meg. Pl: általunk végzett tevékenységek (mikre kerestünk rá, miket néztünk meg, megtekintett videók, IP-cím, használt cookie-k, tartózkodási helyünket), általunk létrehozott dolgok (dokumentumok, fájlok, táblázatok, képek- videók, események, elküldött- fogadott e-mail-ek), illetve a ránk jellemző alap adatokat (Név, e-mail cím, jelszó, telefonszám stb). Az oldal arra is felhívja a figyelmünket, hogy azonban mi beállíthatjuk, hogy melyek azok a hirdetések, amiket nem szeretnénk látni.

Sokan könnyelműen járnak el saját adataikkal, ami megkönnyíti a személyes adatok gyűjtését és ezért nem lehet hibáztatni a Google-t. Hozzájárulnak a helyinformáció megadásához, jelszavak tárolásához, bejelentkeznek ismeretlen wifi hálózatokba, stb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése