keresés

2021. december 7., kedd

"Cloud gaming" - avagy a videojátékok jövője

A Cloud gaming jövője Magyarországon





A “Cloud gaming” (magyarul felhőalapú játékszolgáltatás) nem túl hosszú, ellenben tartalmas múltra tekint vissza. Mint minden felhő alapú szolgáltatás, itt is gyors és fix internet elérési lehetőség a leglényegesebb, mivel a komolyabb rendszerigényű játékok nem magán a számítógépen fut, hanem egy, a felhasználó által előfizetett szerveren.

Könnyen feltehetjük magunknak a kérdést, miszerint miért is jó ez nekünk? A válasz egyszerű, hiszen jelenleg, a koronavírus járvány közepén egyre nehezebb spórolni, hogy valaki új, megfelelő konfigurációval rendelkező számítógépet vehessen, úgy, hogy az új gépek ára lassan az egekben a frissen kialakult chip hiány miatt. Másrészt mivel egyre több streaming szolgáltatás nyeri el a felhasználók kegyeit (gondolok itt például a Netflix, Twitch, Spotify, YouTube platformokra) hogy ők tudják emberek millióit szórakoztatni, miért pont a játékipar maradna ki ebből a meglehetősen jól profitáló hullámból.

De miért is vált népszerűvé a cloud gaming? 

Egyrészt az kecsegtető ebben a formában, hogy ezzel az új technológiával tényleg nincs szükség arra, hogy új számítógépet vegyen 3-5 évente az, aki szeretne számítógépes játékokkal kikapcsolódni, hiszen egy régi, akár 10 éves laptopról is indítható a cloud gaming. Másrészt kecsegtető a mobilitás is, hiszen majdnem az összes cloud gaming szolgáltató elérhetővé teszi a játékokat nem csak számítógépre, hanem mobiltelefonokra, tabletokra. Mégis ki ne akarna munkába utazás közben a barátaival játszani még 10 percet?

Hátránya viszont ennek a megjelenési formának az, ha bizony nem rendelkezünk megfelelően stabil és erős internettel, akkor többször lekapcsolódhatunk a szerverről, nem mentődnek el a beállításaink vagy a mentési pontok, sőt, radikális esetben akár a kiválasztott játék sem tud elindulni. Így, ha valaki a cloud gaming használatán gondolkodik, nem árt hozzá egy nagyobb, stabilabb internetelőfizetés beszerzése is.

Jelenleg a világon 5 hivatalos cloud gaming szolgáltató működik, ezek:
- Amazon Luna
- Sony Play Station NOW
- Google Stadia
- Microsoft Xbox Game Pass
- Nvidia GeForce Now


Ezek közül a Google Stadia, Microsoft Xbox Game Pass és az Nvidia GeForce Now érhető el jelenleg Magyarországon.

Google Stadia

A Google Stadia jelenleg 2 módon fut a felhasználók körében. Első körben van az ingyenesen is használható verzió, amiben 720p felbontással játszhatjuk a saját játékainkat bármilyen okos eszközön, amire telepítettük a Google Chrome-ot. Másik verziója a Pro névre keresztelt előfizetői verzió, amely havi 2999 forintért 33 játékot ad a meglévő játékaink mellé és ebben már 1080p felbontással játszhatunk.


Microsoft Xbox Game Pass

A Microsoft Xbox Game Pass 3 hónapig havi 300 forint, utána 4190 forintba kerül havonta, ellenben majd 400 játékot tartalmaz. Hátránya, hogy mivel ezeket a játékokat nem mi vettük meg, ezért nem véglegesek a könyvtárunkban. Mivel ebben a cloud gaming szolgáltatásban vetésforgóban tűnnek el és jelennek meg játékok havonta, így sosem garantált, hogy az éppen kedvenc játékunk a következő hónapban is meglesz még. Jelenleg elérhető bármely androidos és iOS-es okostelefonra, PC-kre és XBOX konzolokra.

Ez a megoldás inkább azoknak az embereknek éri meg jobban, akik rendelkeznek Xbox-al és játékra alkalmas PC-vel, mert így sok ingyenes játékhoz hozzájuthatunk, de ha megtetszik egy játék, elképzelhető, hogy a vetésforgóból kiesik, így elérhetetlenné válik a játékos számára, viszont az vissza tud jönni pár hónappal később így nem érdemes végleges búcsút venni 1-1 kedvenc játéktól.


Nvidia GeForce Now


Az Nvidia GeForce Now egy kicsit másabb hozzáállásból közelítette meg a cloud gaming fogalmát. Ennél a szolgáltatásnál egy bizonyos sorba kell beállnunk az eszközünkkel. Ha ránk következik a sor, akkor játszhatunk, viszont csak megadott ideig, ugyanis amint lejárt az időnk, újra vissza kell állnunk a sorba, hogy mások is tudjanak játszani. Ennek a cloud gaming szolgáltatásnak is kettő fajtája van, és itt is visszaköszön a mindenki számára elérhető, ingyenes verzió. Ebben 1 órát tudunk összefüggően játszani, majd az egy óra játék után lecsatlakoztat a szerver magáról minket, és várhatjuk ki a sorunkat. Emellett van a Founder lehetőség, amely havi 2000 forintért 6 óra összefüggő játékidőt ad a szerver lekapcsolódás nélkül. Sőt, ha egyszerre szeretnénk fél évre kifizetni a szolgáltatást, akkor csak 10.000 forintba kerül, ugyanis az Nvidia ajándékba ad egy hónapot. Ez a szolgáltatás elérhető az összes androidos és iOS-es okostelefonra, Windowsra és Mac gépekre is. Ellenben ezzel a szolgáltatással nem jár játék, viszont az összes eddig megvásárolt játékunkkal játszhatunk, hiszen támogatja a Steam, Epic Store, Ubisoft Connect, Blizzard és egyéb játékkönyvtárakat.

Jelenleg ez a legolcsóbb elérhető cloud gaming szolháltatás Magyarországon, de lehetséges, hogy rövid időn belül megérkezik a piacra a Sony PlayStation NOW is, ami fenekestől felforgatja az egész piacot.


Források:

https://24.hu/tech/2020/12/07/google-stadia-magyarorszag-premier-teszt/
https://cloudgaming.hu
https://raketa.hu/jatsszunk-felhoben-felhotlenul-a-cloud-gaming-lehetosegei-magyarorszagon
https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_gaming




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése