keresés

2021. december 5., vasárnap

Felhő


Cloud computing – Számítási felhő


A számítási felhő a számítástechnika egyik ágazata. A legegyszerűbb és legérthetőbb megfogalmazása szerint: „A felhőalapú számítástechnika egy olyan modell, amelynek segítségével bárhonnan, kényelmesen, és igény szerint hozzáférhetünk a testreszabott informatikai erőforrások megosztott halmazához (pl. hálózatokhoz, szerverekhez, tárhelyekhez, alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz), miközben a rendelkezésre bocsátás minimális adminisztrációs tevékenységet és szolgáltatói beavatkozást igényel.”

Előnyei:

Legmeghatározóbb előnye, hogy helyfüggetlen. Egy fizikai eszközben limitált a tárhely, viszont a felhőt használva egyből akár több terrabájtnyi hely állhat a rendelkezésedre.

Az adataidhoz bármikor, bármilyen eszközről hozzáférhetsz ezzel lehetővé válik a távolról való munkavégzés.

Költséghatékony, a felhőalapú szolgáltatások igénybevételének nincs induló költsége, a vállalkozásoknak nem kell drága hardver- és szoftvereszközöket, adattároló berendezéseket vásárolniuk.

A Cloud szolgáltatások fajtái:

Telepítési modell szerint:

·        Nyilvános felhő (Public cloud) – Tulajdonosai és működtetői külső felhőszolgáltatók (Google, Amazon, Microsoft, IBM), számítási erőforrásai pedig az interneten keresztül érhetők el.

·        Magánfelhő (Private cloud) – Kizárólag egyetlen cég vagy szervezet által használt felhő.

·        Hibrid felhő (Hybrid cloud) – A nyilvános és a magánfelhők kombinációja.

Szolgáltatói modell szerint:

·        Infrastruktúra szolgáltatás (IaaS) – A felhőszolgáltatások alapkategóriája. A bérelt virtuális számítógépünkön lehetőségünk nyílik szabadon választott alkalmazásokat és operációs rendszereket futtatni, melyhez a Cloud szolgáltató biztosítja magát a teljes hálózatot, a tárolást, a kiszolgálást és a virtualizációt is.

·        Platformszolgáltatás (PaaS) - A felhőplatform szolgáltatás fejlesztők számára kínál olyan lehetőséget, amelyben testreszabott alkalmazásokat hozhatnak létre. A szolgáltató biztosítja a teljes mögöttes platformot, vagyis az operációs rendszert, a teljes hálózatot, a tárolást, a kiszolgálást és a virtualizációt is.

·        Szoftverszolgáltatás (SaaS) – A felhő alapú szolgáltatások közül az üzleti ügyfelek számára ez a leggyakrabban használt megoldás. A szolgáltató interneten keresztül biztosítja a felhő infrastruktúrában futó szolgáltatói alkalmazásokat a végfelhasználónak, akik ezért cserébe bérleti díjat fizetnek.

Ismertebb felhőszolgáltatások:

Google Drive: Felhő alapú szolgáltatás, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez tartozó adathordozón tároljuk, hanem az interneten egy erre a célra kialakított tárhelyen. A szolgáltatás használata ingyenes és alap esetben 5 GB-os tárhelyet biztosít.

SkyDrive: Felhő alapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy 7 GB erejéig online tároljuk adatainkat biztonságosan.

Dropbox: 2007-ben alapították. Az első széleskörűen elterjedt és használt felhőszolgáltatás, amely mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Az ingyenes tagság 2 GB tárhelyet foglal magába.

iCloud: Az Apple felhő alapú tárhelye. 2011-ben indult el. Az alapcsomag 5 GB ingyenes tárhelyet tartalmaz.

Box: A Box a legrégebbi webes alapú tárhelyszolgáltató. 5 GB ingyenes tárhelyet biztosít.

 

Források:

https://blog.profitarhely.hu/mi-az-a-felho-tarhely-es-miert-jo-neked/?gclid=Cj0KCQjww4OMBhCUARIsAILndv4hxWnoYy-MfeGLw_lhOuXqtczBI-WOdrgy9znWRGA51dle4gEQTvQaArDeEALw_wcB&fbclid=IwAR1X2Av3I-oza5vFEag8LItzXPl68u80SiFl__2MwoT4AJNxjWPc1NkF2QQ

https://www.servergarden.hu/a-felho-tarhely-jelentese?fbclid=IwAR3uKL1vRI8jtp1cN3JegQvXEJYtfKASu75L1EwYGoF00zy6h_k74zpF-Lk

https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-cloud-computing/?fbclid=IwAR2eGU8AnJtClhw6r4pY89O6ICBYfR1VXs7-slcgzBa1THIyiU1L_UEKMPA#cloud-deployment-types

https://kalauz.lib.pte.hu/felho-technologia/?fbclid=IwAR3fXKzHMU4aIoNex8Uh7Ii-SklVNcgKILfqdcK4NZBoTsVr-L0naNp3mMo

https://www.invitech.hu/techpercek/tanuljunk-a-felho-nyelven?fbclid=IwAR3JwEJSKWiOYkt1HkYxgN38SmofUOR1Rl2zl8RRhVVoxy66NCHaBP8X6iI

http://source.smepro.eu/sites/default/files/sme-courses/documents_public/googledrive_v1.pdf

szifon.com/2012/04/29 Az öt legjobb felhőszolgáltató összehasonlítása

Kép: https://www.bouncebacktech.com/assets/img/cloud_computing2.jpg


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése