keresés

2022. február 20., vasárnap

A Spotify felveszi a harcot a félretájékoztatás ellen

A jövőben a Spotify minden koronavírusról szóló vagy azt megemlítő podcasthoz aktuális, hitelesített forrásból származó információkat fog kapcsolni, ezzel harcolva a felületen esetlegesen terjedő dezinformációk ellen. Az ezt eredményező láncreakciót követve egyetlen forráspodcastot találunk: egy Joe Rogan humorista, tartalomgyártó által felvett és publikált beszélgetést.


A probléma eredete


Joe Rogan műsorában többször is szélsőségesen oltásellenes nézeteket hallatott, ezzel súlyosbítva a covid vakcinákat övező bizalmatlanságot hallgatói körében. A humorista máskor is hangot adott már nézeteinek: transzfób, klímaváltozás-tagadó megszólalásai már korábban is nagy felháborodást váltottak ki. A covidról alkotott véleménye még komolyabb következménnyel járt: tiltakozásként több előadó is elhagyta a Spotify-t. Neil Young kanadai zenész például nyílt levélben állította választás elé a platformot: amennyiben nem törlik a Rogan által gyártott tartalmakat, az ő zenéit nem kínálhatják többé a közönségnek. Rövid gondolkodás után Rogan számos podcast epizódja törlésre került.


Új intézkedések


A Spotify jóhírének megtépázódását és részvényeinek értékcsökkenését széleskörű tájékoztatással igyekszik megállítani. A 2022 január végén kiadott hivatalos álláspontjuk következetesen kijelenti, hogy nem értenek egyet minden tartalomgyártóval, aki jelen van a platformjukon. Igyekeznek minden lehetőséget megadni a valós információk megismerésére, illetve a publikálás szabályait is frissítették: tiltják többek között például a közegészségügyre fenyegetően ható tartalmak feltöltését.

Források: telex, HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése