keresés

2022. február 21., hétfő

Kindle Paperwhite 5. generáció (2021), az eddigi legjobb ebook olvasó?

Az új Kindle Paperwhite két verziója, az e-olvasók piacán olyan örökös versenytársakkal szemben kíván helytállni, mint a Barnes & Noble Nook-ja és az Apple iPad-je. Az e-book olvasó az elektronikus könyvek, más néven e-könyvek olvasására szolgáló eszköz. 
A legelterjedtebb e-könyv olvasó az Amazon Kindle, amely egy E-Ink elektronikus papír kijelzőn alapul, és az Amazon saját vezeték nélküli elérésű rendszerét használja a könyvek, újságok és magazinok letöltéséhez.


A Kindle-ről általánosan
A Kindle egy saját fájlformátumot használ, amelynek célja a digitális tartalom méretének csökkentése, ami jobb olvasási élményt biztosít. A Kindle számos alkalmazást is támogat, köztük egy beépített web-böngészőt, ami azt jelenti, hogy a Kindle-n webes tartalmak is olvashatók. Többféle formában kapható, többek között a Kindle, a Kindle Paperwhite, Kindle Oasis és a Kindle Voyage. Az Amazon viszonylag lassú tempóban jelenteti meg új és továbbfejlesztett készülékeit főleg, amikor e-olvasókról van szó és különösen a Paperwhite modellekről. A Basic Kindle már 10. generációs modellje vált elérhetővé 2019-ben, míg a Paperwhite termékcsalád csupán ötödik tagja került 2021 második felében a boltok polcaira, ami végre USB-C portot és egy kis extráért, vezeték nélküli töltést is kínál. A Kindle Paperwhite 2021 az Amazon megszokott, kicsit kiábrándító kartonpapírjába csomagolva érkezik, benne maga a Kindle és egy USB-C-ről USB-A-ra csatlakoztatható töltőkábel. Ez a modell is mint a korábbiak megvásárolható reklámoktól, ajánlásoktól mentes felülettel, de aki már tapasztaltabb felhasználója az Kindle készülékeknek tudhatja, hogy elég lekapcsolni a készülék Wifi elérését, ezzel megszüntetve a felugró ablakokat és nem mellesleg tovább fenntartva a készülék akkumulátorának töltöttségi szintjét. 

Főbb tulajdonságai

Az új Kindle köré már kialakult némi pezsgés a karcsú és megújított dizájnja miatt, amely inkább hasonlít számítógépre, mint könyvre. Az új készülék keretei összezsugorodtak a képernyő méretének megnövelésével mely immár 6.8-inch, és továbbra is kiválóan alkalmas a beltéri és kültéri megvilágításban való olvasásra egyaránt. A Kindle Paperwhite mindössze 208 gramm nehéz és kényelmesen elfér egy kézben, a készülék hátlapja pedig egy kissé lekerekített, puha tapintású, rugalmas bevonatot kapott. Belső tárhelye elérhető a 32 GB-t nagyságban, ami a hangos-könyvek szerelmeseinek egy elengedhetetlen feltétel. A vízállóság, háttérvilágítás, állítható fénymelegség, hosszú, akár hetekig kitartó akkumulátor élet és Bluetooth kapcsolat már a korábbi verzióban is fellelhetőek, ám az Amazon szerint processzorának teljesítménye 20%-kal nőtt. Sötét üzemmód viszont még mindig fehéren villog lapozáskor a képernyő, de az oldalváltások gyorsabban történnek a Kindle Paperwhite 2021-en, ami azt jelenti, hogy a villogás kevésbé észrevehető, mint a korábbi modelleknél, így is mutatva, hogy jelenleg ez az eddigi legjobb Kindle.

Felhasznált források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése