keresés

2022. február 22., kedd

Hackerek nyugtákra írt üzenetei

Redditen közzétett hackelt nyugta

Hackerek a nyugtákra írt üzeneteben biztatják a munkavállalókat, hogy ne érjék be kevés pénzzel. 

 A hackerek megnevezés az emberekben mindig negatív érzelmeket vált ki. Ez az esetek többségében igaz is, ugyanis a hackertámadások azok, amik leginkább a hétköznapi embereket támadják adatlopás példáján keresztül. Általában jelszavakat, bankszámlák iránt érdeklődnek ezen hackerek. Vélhetőleg többünk találkozott már hasonló vírusos oldalakkal, amely az adatainkhoz akart hozzáférést igényelni.



Redditen közzétett hackelt nyugta
A hackelt nyugták


következő cikk  viszont arra ad példát, hogy a hétköznapokban akár jóra is lehet használni a hackelés tudományát. A mostani esetben felmerülő kiberbűnöző egy nyílt hálózati porton keresztül tudott hozzáférni egyes amerikai pénztárgépek szervereihez, ahonnan ráírta a nyugtákra nyomtatni kívánt üzeneteit. A kibertámadó minden bizonnyal nem ártani szeretett volna az intézményeknek, mivel az árakat nem írta át. Egyedül csak üzeneteket írta rá pluszba a blokkokra. A vásárlók szempontját nézve, egészen pozitív visszhangot keltett.

kép forrása: redditre feltöltött nyugták




Jó vagy rossz?

Megosztó lehet, hogy a kezdeményezés hátterében jó vagy rossz akarat áll. Véleményem szerint pozitív megnyilvánulás, hogy bíztatják az embereket a változásra és, hogy kivívják maguknak amennyit a munkájuk ér. Ehhez viszont azt is fontos megemlíteni, hogy itt nem azon emberekre gondolok, akik kevés munkával kívánnának több vagyon halmozni. Véleményem szerint vannak emberek, akik fontos munkát végeznek, hivatásból. Viszont sok állás van, amik nincsenek kellően megfizetve. Minden bizonnyal a hackelő ezt a csoportot kívánta elérni és tudatosítani a benyomásos emberek felé, hogy valami változtatást kíván a társadalom.

A pozitív oldal

Szerencsére a hackelésnek pozitív oldala  is van. Sok banki rendszer tesztelésére is használják. Megannyi cég fogad hackereket, akik tesztelik a szervezet informatikai biztonságát. Ez azért fontos, hogy a vállalatok informatikai biztonsággal foglalkozó részlege információt kapjon arról, hogy milyen behatolási pontok vannak, amik gyengék és további biztonsági fejlesztésekre szorulnak. Ez a folyamat hasonlítható egy széf feltöréséhez is. Erre a célra is fogadnak fel szakosodott embereket, hogy teszteljék mennyire biztonságos a széf az értékek tárolására. Sokszor másodpercek alatt fel tudják nyitni a mindaddig biztonságosnak hitt páncélszekrényeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése