keresés

2022. február 22., kedd

Az izlandi életről való tapasztalatok

Izlandra eljutni sokunknak egyenlő egy álomutazással. Mivel a teljes sziget körbeutazható másfél nap alatt, így nem túl sok idő bejárni a hely legszebb látnivalóit és egyet turistáskodni. Teljesen más élményt nyújthat mikor több ideig idegen helyen maradunk, hisz ilyenkor nemcsak a csodálatos, hanem a fura és érdekesebb oldalát is megismerhetjük. A magyar stewardess és párja is turistaként kezdték Izlandon, csakhogy a hely azonnal megfogta őket és végül Reykjavíkba költöztek. A főváros nagyon sok mindenben példamutató. Programjai közé tartozik az okosvárossá fejlődés is, amiben szintén remekel.

A sziget kis mérete ellenére változatos domborzatú és földöntúli tájakkal beborított sziget, másképpen mondhatjuk azt is, hogy a sziget mesés természeti adottságokkal rendelkezik. A vízesések, gejzírek és a vulkánok mindennapi látványosságnak nevezhetőek. Anitáék egy fantasztikus élményt is megéltek utóbbival kapcsolatban. Márciusban kitört a vulkán, amely tőlük csak 23 kilóméterre van és már többször is túráztak arra. Hihetetlen élmény volt annyira közelről megtapasztalni és végignézni a jelenséget.

Izlandi élet pozitív oldala


Elhelyezkedését tekintve nem meglepő, hogy másabb az ottani időjárás, mégis kellemesnek mondható. A sziget északi részén nyáron akár 30 fok is előfordulhat, még a déli részen általában 18-20 fok szokott lenni a maximum. A halak és a tengeri herkenytűk frissek, így az ízüket össze se lehet hasonlítani az itthon kapható fagyasztott változatukkal. Kristálytiszta víz, remek közbiztonság, azonos jogokkal rendelkező nők és férfiak. Ezek mind meglévő tények Izlandon. Még ha a hőmérséklet alacsonyabb is, de az életszínvonal rendkívül magas.

Anitáék szakmájuk miatt is képesek több idegen nyelven is beszélni, így nem volt gond a sziget barátságos lakóival kommunikálniuk, Kislányuk is jól megérteti magát. Ő 5 nyelven beszél, valamint most kezdi a dánt, ami a hatodik nyelve lesz.

A fényviszonyokat volt a legnehezebb megszokniuk. Izlandon ugyanis nyáron egyáltalán nem megy le a nap, ezáltal nappali világosság van egyfolytában. Nagyon oda kell figyelniük, nemcsak a felébredésnél, hanem a lefekvésnél is, hiszen meg tudja zavarni a fenn lévő nap az embert. Anitáék jobban szeretik a sötét telet, mert akkor mindenki gyertyákat gyújt és a kandalló lángjai mellett élvezik a meleget, ami nagyon hangulatos tud lenni.

Furcsa élmények


Mivel egy másik országról beszélünk, így nem meglepő, hogy mások a viselkedési formák. Mégis vannak olyanok amik nekünk teljesen sokkolók. Ilyen például, hogy az izlandiak irodában, kávézóban vagy igazából bárhol felteszik a lábukat egy közeli székre vagy megeshet, hogy az asztal tetejére. Ennél meglepőbb már csak néhány helyi étel volt. Az egyik ilyen fogás a Hákarl, ami sózott cápahús. Érdekes tény, hogy a halakkal ellentétben a cápa nem ürít vizeletet, ezért érdekes íze van a húsának. A magyar stewardess egyszer kóstolta, de soha többé nem fogja és nem is ajánlja senkinek a kipróbálását.

További érdekes tradícionális ételek a hetekig joghurtban pácolt birkahere és a fél birkafej, amelyet a szemével együtt főzik meg és úgy tálalják. Utóbbi egy népszerű ünnepi fogás ráadásul.

A félelmetes tradíció


Izlandon összesen 13 télapó van, akik csak December 12. és 24. között jönnek elő, mégpedig minden napra jut egy látogató. A rosszaknak, viszont ők nem virgácsot adnak, hanem krumplit. Őket Yule Lads néven ismerik és mindegyiknek van valamilyen egyedi neve is, mint pédául ajtócsapkodó vagy jughurttolvaj. Édesanyjukat Grillának hívják. Ő az, aki gyűjti az információkat a gyerekekről, majd elmegy értük és annyit főz meg az üstjében közülük amennyivel jól lakik jövő évig. Az anyukájuknak van egy nagy fekete macskája aki a tradíció szerint szintén gyermekekkel táplálkozik.

Egyáltalán nem csoda tehát, hogy a gyerekek inkább félelemmel tekintenek az ünnep felé.

Izland okosvárosai


A Smart City, avagy okos város lényege az, hogy egy város intelligens informatikai, távközlési, közlekedési és energetikai megoldásokat alkalmazva, fenntartható módon segíti kiváló életminőséghez a lakóit.

Az izlandiak a boldogságban, a szociális biztonságban, az egészségügyben, az oktatásban, valamint a környezettudatosságban is példamutatók. Izland városainak a fenntarthatóságban az energiaellátás a kulcseleme. A fővárosának jelentése a "füstölgő öböl", ami utal a hely gazdag geotermikus energiájára, amelyet rendkívül jól hasznosítanak. A nagy helyi áramvállalat, az ON Power képes megújuló, elsődlegesen geometrikus forrásokból ellátni a lakosság áram és fűtési szükségleteit.

A közlekedést tekintve Reykjavík Smart City programja igyekszik pontosan összegyűjteni és integrálni a közlekedési hálózat adatait. Sajnos rettentően magas az ezer főre jutó autómennyiség, ami enyhítésére igyekeznek a tömegközlekedést népszerűsíteni és fejleszteni. A sárga buszokat üzemeltető cég készített egy szuper modern alkalmazást, amellyel minden létező kütyüre letölthető a menetrend, elérhető az útvonaltervezés és a jegyvásárlás. Nem csak a helyiek, de a turisták is igénybe vehetik az alkalmazást. A cég honlapja szerint eddig 85 ezren töltötték le az appot, ami egy 300 ezer lakosú országban nagyjából azt jelenti, hogy aki reálisan tömegközlekedéssel utazik, az használja a rendszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése