keresés

2022. február 22., kedd

IoT - Okos háztartás, tárgyak, eszközök - a "dolgok internete" - "internet of things" - veszélyek


Az IoT rövidítését feloldva megkapjuk az Internet of Thing’s szókapcsolatot, vagyis magyarul a „Dolgok Internetét”, amely a olyan eszközöket takar amik a mesterséges intelligencia technológiáját használják fel. Itt már nem „csak” okos eszközökről beszélünk, hanem azon túl ezek az eszközök már felmérik a szokásainkat és ennek függvényében próbál spórolni a részünkre a rendszer. Nincs több, jaj elfelejtettem lekapcsolni a fűtést, mivel, ha kilépünk a lakás ajtaján, már érzékeli is és ki is kapcsol.
Illetve, ha nem tartózkodunk a lakásunkba a biztonsági rendszer, a riasztóktól a kamerákon át a kapukig mindent a mesterséges intelligencia irányít.


Okos eszközök
Manapság rengeteg ilyen termékkel találkozhatunk, amelyet összeköthetünk a telefonunkkal wifin vagy bluetooth-on keresztül. Ilyen termékek lehetnek akár a főzőlap, sütő, hűtő, és különböző háztartási cikkek, a világítás, de a termosztát is idesorolható. Az évek során számtalan újításon esnek át ezek a termékek a minél kényelmesebb funkciók bővítése érdekében.


Okos eszközökön túl…
Az okos eszközökön felül ma már beszélhetünk okos városokról is. A Digitális Jólét program 2.0 egyik fő témaköre az Okos Város.


Az IoT veszélyei

Ön magában az eszközöknek veszélyei nincsenek, ellenben ha esetlegesen egy hacker támadás éri ezeket az eszközöket akkor komoly károkat tud okozni az irányítás átvételével.
A hacker támadás mellett a lehallgatás is komoly veszélyzóna lehet az IoT eszközök sebezhetőségét illetően. Nem beszélve a különböző személyes, bizalmas adatok hozzáféréséhez. Manapság már a veszélyek közé fel kell sorolnunk 


A veszélyek elhárítását segítő lehetőségek
Az IoT rendszerek veszélyeit a erős jelszó biztonsággal lehet elkerülni a feltörés érdekének elkerülése miatt, a jelszavak mellett érdemes figyelni a az Internet of Things eszközök rendszeres frissítésének fontosságára. A biztonsági mentések fontossága elengedhetetlen az adatvesztés megakadályozásának szempontjából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése