keresés

2022. február 22., kedd

Csodát ígérő termékek - óvatosságra int a fogyasztóvédelem

Sokan szeretnének varázsütésre megszabadulni a gondjaiktól vagy kicsit jobbá tenni az életüket. Talán többek között ezért esnek sokan áldozatul azoknak a honlapoknak, melyek termékeikkel azonnali megoldásokat kínálnak, különböző gyakori problémákra és kívánságokra.Csábítóan hangozhat, hogy évekig tartó munka és erőfeszítések helyett egy tabletta, karkötő, talpbetét vagy tapasz oldja meg a problémát. Hiszen, nem kell az edzőteremben izzadni, esteleg időt és pénzt áldozni a nyelvtanulásra, vagy hosszan tartó kezelésekre járni. Azonban, sosem szabad megfeledkezni az örökérvényű igazságról, miszerint ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen valószínűleg nem az.

Felismerni a nyílvánvalót

Óvatosságra inti az interneten vásárlókat a Fogyasztóvédelmi Hatóság, ugyanis egyre több jogsértő webáruház működésére derül fény. Az internet tele van különböző hirdetésekkel, ma már szinte minden oldalon megtalálhatóak valamilyen formában. Ahogy a virtuális postaládákba is naponta érkeznek a reklámanyagok, melyek valamilyen termék megvásárlására buzdítanak. Nem mindig lehet egyszerű első ránézésre kiszűrni a veszélyes weboldalakat, azonban néhány intő jel jellegzetes és segíthet ezek felismerésében:

Nyelvhelyesség

Az egyik legfeltűnőbb mindközül a nyelvhelyesség kérdése, ami azonnal szemet szúrhat. A visszaélések nagy részét elkövető webáruházak legtöbb esetben nem magyarországi vállalkozások. Emiatt jellemző, hogy ezen honlapok magyar nyelvű változatát fordítóprogram segítségével hozzák létre, összecsapott módon és rengeteg nyelvtani hibával.

Kapcsolattartás, háttér

Amennyiben a cégadatok nincsenek megfelelően feltűntetve, továbbá nem lehet fellelni a cég mögött álló kereskedőket, felelős személyt, az minden esteben okot adhat az aggodalomra. Illetve egy gyors internetes keresés kapcsán fény derülhet a cég ellen esetlegesen benyújtott panaszokra. Feltűnő lehet, ha kapcsolattartás céljából csupán email cím vagy űrlap érhető el, tehát nincs olyan elérhető módszer, amely lehetővé teszi a kétoldalú kommunikációt. Továbbá gyanút kelthet, ha nem vagy nem egyértelműen tűntetik fel, mit lehet tenni panasz esetén , hogyan lehet elállni a vásárlás szándékától vagy visszaküldeni a terméket.

Csak most, csak önnek

Jellegzetes módszerei ezeknek a weboldalaknak, hogy valamilyen eszközzel az impulzusvásárlásra építenek. Ennek érdekében a valójában túlárazott termékeket állítólagos akciók keretében kínálják. Bónusz terméket, meglepetést ígérnek, melyet gyakran nagy értékű ajándékként definiálnak. Rövid határidejű akciókkal, visszaszámlálással és a készlet erejéig tartó ajánlatokkal igyekeznek vásárlásba hajszolni. Minden módon igyekeznek érzelmileg sarokba szorítani a vásárlót.

Meggyőzés

A hangzatos jelzők és hatalmas túlzások használata mellett, igyekeznek a vásárlók bizalmába férkőzni különböző szaktekintélyek, szervezetek és elégedett vásárlók bőrébe bújva. A csodagyógymódot ígérő webáruházak gyakran szaktekintéjekre, orvosokra, professzorokra hivatkozva próbálják értékesíteni árucikkeiket. Általában kitalált személyek nevében állítják módszereik , termékeik hatásosságát. Továbbá nem létező intézmények szervezetek logójával és nevében szintén a termék mellet érvelnek. Sokakat képesek meggyőzni a vásárlói kommentek, melyek a termékeket dícsérik. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy elterjedt módszer a hamis kommentek írása. Ezekben mintaszerűen győzik meg a kitalált kerszetnevek mögé bújó csalók a szintén csak általuk kreált kétkedőket.

Cselekvés

Nagyon aggasztó, hogy ezek az átverések gyakran sérülékeny embereket vesznek célba, akik betegségeiktől szeretnének szabadulni. Ha a készítmény vagy termék nem is okoz önmagában további kárt , azonban a bele fektetett remény és idő a szakszerű segítség felkeresését késlelteti. Az utóbbi években Magyarországon egyre többen kezdték el használni az internetet vásárlásra is. Azonban az e-kereskedelem felélénkülésével megnőtt a csalások száma is. Az internetes vásárlás pozítivumai egyáltalán nem hanyagolhatóak el, azonban a negatív példák, visszaélések és átverések egyre gyakoribbak. Az illetékes hatóságok listázzák, és felelősségre vonják ezeket a webhelyeket. Márciustól új uniós rendelkezések lépnek életbe, melyek az online fogyasztói jogokat érintik. A szigorúbb szabályozás többek között tiltani fogja a hamis kommentek gyártását és a tájékozatási kötelezettség terén is szorosabb elvárásokat támaszt majd. Azonban a hatóságok munkája ellenére sem hanyagolható el a tudatos fogyasztói magatartás kiemelt szerepe az internet világában. Első sorban a vásárló saját maga képes kiszűrni az elé került, gyanúsnak tűnő ajánlatokat, hiszen amíg lesz olyan akit képesek átverni addig a csalók is mindig újabb módokon fognak próbálkozni.


Források
HVG
Fogyasztóvédelmi Portál
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése